Osman Bahçe: Öğretmenlere Rotasyon Pek Çok Olumsuzluğu Beraberinde Getirecek

Osman Bahçe: Öğretmenlere Rotasyon Pek Çok Olumsuzluğu Beraberinde Getirecek

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Başkanı Osman Bahçe, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği taslağında aynı okulda 8 yıl çalışan başka okulda görevlendirilmesini öngören rotasyon...

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Başkanı Osman Bahçe, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği taslağında aynı okulda 8 yıl çalışan başka okulda görevlendirilmesini öngören rotasyon uygulamasından derhal vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Bir okulda 8 yıl çalışan öğretmenlerin il sınırlarında bir başka okula gönüllü yada zorla tayin edilmesi anlamına gelen rotasyon uygulamasının pek çok olumsuzluğu da beraberinde getirmesi nedeniyle isabetli bir uygulama olmadığını kaydeden Bahçe, "Eğitimde başarı, öğretmen ile öğrenci arasındaki maddi-manevi engellerin kaldırılmasıyla mümkün olacaktır. Bu açıdan öğretmenlerin mesleki motivasyonları ile kurumsal aidiyet duygularına zarar verecek, aile düzenlerini bozacak, ilgili personelin eş ve çocukları ile diğer aile bireylerinin sosyal hayatlarını olumsuz etkileyecek rotasyon uygulaması, bedelini sadece MEB bürokratları ve/veya siyasi karar vericilerin ödeyemeyecekleri kadar yüklü faturaları da beraberinde getirecektir. Bu nedenle MEB, sosyal hayatta derin yaralar açacak, millete ağır bedeller ödetecek öğretmenlere rotasyon uygulamasından derhal vazgeçmelidir." şeklinde konuştu.

Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği taslağını ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. MEB’in ülke genelinde yaklaşık 800 bin öğretmeni doğrudan, yaklaşık 20 milyon öğrenciyi de dolaylı olarak etkileyecek ‘Öğretmenlere Rotasyon’ uygulamasını hayata geçirmek için harekete geçtiğini belirten Bahçe, “MEB, son yıllarda bir gece yarısı operasyonuyla yasalaştırılan 4+4+4 sistemi, olumsuz sonuçlarıyla milleti tedirgin etmeye devam eden TEOG uygulaması, sınav kazanarak gelinebilen okul yöneticiliklerini keyfi atamalara dönüştüren yönetici görevlendirme sistemi, bakanlığın akademik eğitimdeki eksiklerini tamamlayıp ayıplarını örten dershanelerin yasayla/hukuksuz bir biçimde kapatılması, okul açmakla görevli olmasına rağmen dünya çapında okul kapatma girişimleri vb. hukuksuz ve tartışmalı uygulamalarıyla gündemden düşmüyor.” diye konuştu.

Uygulama süreçlerinde yöntemin değişmediğini öğretmenlerin, velilerin, meslek kuruluşlarının ve eğitimin diğer paydaşlarının konu hakkındaki olumsuz fikirlerine rağmen ‘Biz yaptık oldu’ mantığıyla kendi kararlarını dayatma yöntemi uygulandığını kaydeden Bahçe, “Kısaca bir okulda 8 yıl çalışan öğretmenlerin il sınırlarında bir başka okula gönüllü yada zorla tayin edilmesi anlamına gelen rotasyon uygulaması pek çok olumsuzluğu da beraberinde getirmesi nedeniyle isabetli bir uygulama değildir. Ülkemiz eğitimi -maalesef- son yıllarda akademik ve eğitsel boyutu itibariyle tarihin en başarısız dönemlerini yaşamaktadır. Üniversite sınavlarında sıfır puan alan yüzbinler, ilkokul ara sınıflar, orta okul ve liselerde okuma yazma bilmeyenler, uluslararası sınavlarda listenin son sıralarındaki yerimizin kemikleşmesi, okuma alışkanlığının dijital araçlara feda edilmesi vb. akademik engeller; uyuşturucu vb. bağımlılık yapan madde kullanımının ilkokul düzeyine düşmesi ve yaygınlaşması, okullarda şiddet, çeteleşme vb. zorbalıkların popüler hale gelmesi, bazı öğrencilerin okul güvenliği için tehdit oluşturması vb. eğitsel engeller devletimizin ve milletimizin bugünlerine zarar verdiği gibi yarınları için de tehlike arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

MEB, eğitimdeki başarısızlıkları yenebilmek için eğitimin gerçek sorunlarını çözmek için çalışması gerektiği ve eğitim kamuoyunda huzursuzluklara sebep olan ‘öğretmenlere rotasyon’ uygulamasından derhal vazgeçmesi gerektiğini hatırlatan Bahçe, “MEB’in son zamanlarda uygulamaya koyduğu tüm düzenlemelerin başarısızlıkla sonuçlandığı ve telafisi mümkün olmayan zararlara sebep olduğu dikkate alındığında rotasyon uygulamasının da yönetmelik taslağında yer alan sınıf öğretmenlerinde 4. Sınıf sonuna kadar rotasyonun ertelenmesi kararının müdürlere bırakılması, çalışan eşlerin durumundaki belirsizlik, uzak mesafelere yapılan tayinler vb. hukuksuzluklara kapı aralayacak hükümlerin bulunması vb nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanacağı kuvvetle muhtemeldir.Bu nedenle MEB; eğitim çalışanları tarafından endişeyle karşılanan rotasyon uygulamasından derhal vazgeçmelidir. Yer değişikliğine tabi tutulacak yüzbinlerce personele ödenecek harcırah vb. giderler kullanılacak kaynak; atama bekleyen öğretmen adaylarının atanmasında, dezavantajlı bölgelerde çalışmayı teşvik edecek ek ödemelerde, okulların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında, okullarda sosyal, kültürel, sportif faaliyetleri için ihtiyaç duyulan sosyal donatıların oluşturulmasında, sınıf mevcutlarının makul sayıya çekilmesinde, eğitim çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesinde kullanılmalıdır.Bu nedenle MEB, kamu kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanabilmek için öğretmenlere rotasyon uygulamasından derhal vazgeçmelidir.” açıklamasında bulundu.

"MEB, ÖĞRETMEN YETİŞTİRME STRATEJİSİ BELİRLEMEKLE MEŞGUL OLMALIDIR"

Eğitimde başarının, öğretmen ile öğrenci arasındaki maddi-manevi engellerin kaldırılmasıyla mümkün olacağını belirten Bahçe şunları söyledi: "Bu açıdan öğretmenlerin mesleki motivasyonları ile kurumsal aidiyet duygularına zarar verecek, aile düzenlerini bozacak, ilgili personelin eş ve çocukları ile diğer aile bireylerinin sosyal hayatlarını olumsuz etkileyecek rotasyon uygulaması, bedelini sadece MEB bürokratları ve/veya siyasi karar vericilerin ödeyemeyecekleri kadar yüklü faturaları da beraberinde getirecektir. Bu nedenle MEB, sosyal hayatta derin yaralar açacak, millete ağır bedeller ödetecek öğretmenlere rotasyon uygulamasından derhal vazgeçmelidir. Öğretmenlerin sık sık yer değiştirmesinde başarıyı arttırıcı hikmetler görülüyorsa bunun yolu insanları zorla yerlerinden etmek değil sunacağı avantajlarla yer değişikliğini cazip hale getirmektir. MEB’in öğretmenlere rotasyon uygulamasını hayata geçirmekteki gayesi eğitimde başarıyı arttırmak, milleti mutlu edecek bir şeyler yapmaksa bu uygulamanın sonucu başarı ve mutluluk olmayacaktır. Eğer niyet milleti ve eğitim çalışanlarını tedirgin ve mağdur etmekse bunun için öğretmenlere rotasyon uygulamasına ihtiyaç yoktur. Zira MEB; her adımında milleti ve eğitim çalışanlarını zaten tedirgin ve mağdur etmektedir. Sonuç olarak MEB, 'Öğretmen Yer Değiştirme Trajedisi' ile meşgul olmak yerine 'Öğretmen Yetiştirme Stratejisi' belirlemekle meşgul olmalıdır."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.