Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

OSB ye Doğalgaz ve Nüfusumuz

OSB ye Doğalgaz ve Nüfusumuz

TÜİK verilerine göre, Seydişehir’ in nüfusu 2007-2017 yılları arasında 1096 kişi, 2017 yılında ise sadece 69 kişi arttı.

İşin üzücü yanı ise 2018 yılı itibariyle nüfusta 207 kişi azalma oldu. Ülkemizde, yıllık ortalama nüfus artış oranı binde 13 olduğu göz önüne alınırsa,

On yıl içinde Seydişehir’e yansıması 8294 kişi olmalıydı. Ne yazık ki ortalamayı yakalayamadığımız gibi ciddi anlamda nüfus kaybı yaşadık.

OSB ye DOĞALGAZ

Kentlerin nüfuslarında ki artış sanayileşme ve Üniversitelerdeki öğrenci sayısı ile paralellik gösterir. Seydişehir’ de geçen 10 yıl içinde Etibank Alüminyum tesislerinde modernizasyon çalışmaları, hafif sanayi bölgesinde birkaç küçük sanayi yatırımı hariç yeni ve büyük bir yatırım gerçekleşmedi.

Eti Alüminyum 2005 yılı Ağustos ayından itibaren yaklaşık 600 milyon dolarlık yenileme çalışması yaptı. Çalışan sayısında çok fazla bir değişiklik olmadı, ancak gelecek yıllarda tesislerin kapasite artırımı ve yeni tesisler ile ilave istihdam sağlayacağını biliyorum.

Bu durum gelecek açısından oldukça sevindirici.

Üniversitede ki öğrenci sayısında ise  ne yazık ki istenilen seviyeye hiç ulaşamadık.

Hafif sanayi bölgesinde yatırımcılarımız ayakta kalma mücadelesi verdiği için, yenileme ve kapasite artıracak çalışmaları yapması yakın zamanda zor görünüyor.

Bu gerçekler göz önüne alındığı zaman, Seydişehir’ e ilave yatırımcıların gelmesi Organize Sanayi Bölgesine (OSB) doğalgaz verilmesine bağlı olduğunu açıkça söyleyebilirim.

Zira Üniversite de öğrenci sayısının artırılmasını artık hayal olarak görüyorum.

Bilindiği üzere Konya merkez de OSB lerin sayısı oldukça arttı ve verimli araziler sanayi alanı olarak tahsis edilmeye başlandı. Tarım arazilerinin sanayi bölgesi olarak tahsis edilmesi, ne yazık ki telafisi mümkün olmayan zararlar ortaya çıkaracaktır.

OSB ye doğalgaz verilmesi halinde Konya merkez de bulunan sanayicilerin bir kısmının yatırım için Seydişehir’ i tercih edeceklerini düşünüyorum. Zira Antalya limanı sanayiciye 100 kilometre daha yakınlaşacaktır.

Seydişehir OSB alanı verimli tarım arazisi olmadığı için kayıp da olmayacak.

KÖYDEN GÖÇ ÖNENMELİ

Son yıllarda köylerden Seydişehir ilçe merkezine 2000 civarında aile göç etti. Bu 15 civarında küçük köy demektir.

Göç ilçe içinden olduğu için nüfusa hiç katkısı olmadı, ayrıca köy de üretici konumunda olan 2000 aile ilçe merkezinde tüketici konumuna geldi, bu durum ülkenin diğer bölgelerinde de farklı değil.

Son yıllarda, gerek köyden kente göç edenler, gerekse ilçe merkezinde ki işsiz genç nüfus iş bulma ümidi ile Seydişehir’ i terk ederek başta sahil memleketleri olmak üzere Ülkenin diğer bölgelerine göç etmektedir.

Köyden kente göçü önleyen kurum Konya Şeker oldu. Köylünün alternatif ürünler yetiştirmesinin önünü açan Konya Şeker, köylünün para kazanmasını sağladı.

İşin özü Seydişehir ciddi oranda göç veriyor. Çarenin üretmekten yana olduğunu düşünüyorum.

OSB ye doğalgaz verilerek Sanayi yatırımların önünü açmak, Üniversitedeki öğrenci sayısının artırılmasının çarelerini bulmak, köylüye alternatif ürünler ekmeyi sunmak, bunun yanında teşviklerle hayvancılığı yeniden hayata geçirmek gerekiyor.

Bunları gerçekleştirdiğimiz takdirde göç veren değil, göç alan bir Seydişehir konumuna gelebiliriz.

Bunun için OSB ye doğalgaz vermek önceliğimiz olmalı.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Leblebici Arşivi
SON YAZILAR