Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Oruç mesajları

Oruç mesajları

Oruç, şefkat ve merhamet duygularını geliştirir. Bizim sâhip olduğumuz nice nimetlerden mahrum olan kardeşlerimizi düşünerek onlar için yardım etme hisleriyle dolarız. Nitekim İslam coğrafyasının değişik yerlerinde pek çok Müslüman açlık ve susuzluk içinde kıvranmaktadır. Şüphesiz açlık, susuzluk acıların en çetinidir. Müminler olarak kendi nefsimiz için istediklerimizi diğer kardeşlerimiz için de isteyerek fakir, kimsesiz ve muhtaçların hâlini düşünerek onlara şefkat ve merhametle yardım ederiz.

Oruç, mümine Hz. Allah Teâlâ’nın rahmet ve mağfiretini kazandırarak dünya ve ahret mutluluğu sağlar. ‘Âdemoğlunun her ameli katlanır. (Zira Cenâb-ı Hakk’ın bu husustaki sünneti şudur:) Hayır ameller en az on misliyle yazılır, bu yedi yüz misline kadar çıkar. Allah Teâlâ (bir hadis-i kutsîde) şöyle buyurmuştur: ‘Oruç başkadır. Çünkü o sırf Benim içindir, onun mükâfatını da (dilediğim gibi) Ben vereceğim. Kulum Benim için şehvetini, yiyeceğini terk etti. Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir, diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku, Allah indinde misk kokusundan daha hoştur.’ (1)

Oruç, günahları bağışlatır. Ramazan orucunu lâyıkıyla tutan inşallah günahlarından kurtularak temizlenmiş olur. ‘Kim fazîletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.’ (2)

 Oruç o en zor günde tutana şefaatçi olur. ‘Oruçla Kur'an kıyâmet gününde kula şefaat edeceklerdir. Şöyle ki: Oruç: 'Ey Rabbim! Ben onu gündüzleri yemekten ve şehvetlerinden men ettim, onun için beni, onun hakkında şefaatçi kıl' diyecek; Kur'an da: 'Ben onu geceleri uykusuz bıraktım, beni de onun hakkında şefaatçi kıl' diyecek. Böylece ikisi de (o kula) şefaat edeceklerdir.’ (3)

Oruç, rızkı bereketlendirir. Ramazan Müslümanlar için rahmet ve bereket ayı olarak bilinir. Nitekim Taberâni’de belirtilen bir hadiste; ‘Bereket ayı olan Ramazan geldi. Allah Teâlâ onda size zenginlik ve rahmet indirir, hata ve kusurları bağışlar, duâları kabul eder. Allâhu Teâlâ sizin amellerinize bakar ve sizinle meleklerine iftihar eder. Öyle ise, Hz. Allah indinde hayırlı olmaya bakın, hayır işleyin. Gerçekten en bedbaht kimse Allah Teâlâ’nın rahmetinden mahrum kalandır.’ Buyrulur.

Oruç, bedenin zekâtıdır. Zekat ibâdeti nasıl malı temizlerse oruç da bedeni temizler. Taberâni’deki bir hadisi şerifte; ‘Her şeyin bir zekâtı vardır. Bedenin zekâtı da oruçtur.’ Hakikati belirtilir.

Oruç, akıl ve zekâyı güçlendirir. Bâzı kendini bilmez nâdanların yanlış ifâde ettikleri gibi oruç zeka ve yeteneklerin çalışma temposunu azaltmaz tam tersi zihne uyanıklık, kabiliyetlere canlılık sağlar. Oruç tutan insan sönük-donuk-ölgün olmaz bilakis canlı-dinamik ve dinç olur.

Oruç, sosyal hayattaki dengeyi sağlar. Oruç ile cemiyet hayatında zengin-fakir mücâdelesi azalır. Bilindiği gibi toplumda yerleşik pek çok huzursuzluğun sebebi birilerinde vâr olanın diğerlerinde olmamasıdır. Yüce İslam dîni bu târihî hakikatten hareketle zekat, sadaka, hibe, borç verme ve yardımlaşma kültürü ile zengin-fakir arasındaki mücâdeleyi önlemiş hatta bu işi müesseseleştirmiştir. Ayni zamanda inananlara az ile yetinmeyi ve sabrı tavsiye etmiştir.

Oruçtaki bu kadar güzel mesajları kavrayarak, idrak ederek kendimiz için ne kadar faydalı bir farzı edâ ettiğimizin bilincinde olalım inşaALLAH. Bu vesileyle tuttuğunuz oruçlar kabul, ibâdetleriniz makbul olsun efendim.

---------------------------

1) Buhârî, Savm 2, 9, Libâs 78

2) Buhârî, İman 28, Savm 6

3) Ahmed bin Hanbel, II/174

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR