Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Orta Asya Ülkelerindeki Petrol ve Maden Yatakları

Orta Asya Ülkelerindeki Petrol ve Maden Yatakları

Orta Asya Ülkeleri göz kamaştıran çok zengin petrol ve maden yataklarına sahiptir. Bu zengin maden cevherleri, ABD ve Batılı ülkelerin iştahını kabarttı. Nihayetinde önce Azerbaycan ve Çeçenistan Müslüman halkı petrolcülerin hedefi oldu. Orta Asya ülkelerinde petrol savaşı acımasız ve kanlı bir biçimde başladı. Çünkü petrolcüler iz peşinde idi.

İşte Orta Asya Ülkeleri ve petrol zenginlikleri:

1) Azerbaycan
Azerbaycan’da çok zengin ve çok kaliteli petrol ve gaz yatakları vardır. Petrol ve gazdan başka özellikle metalurji hammaddesi bolca bulunmaktadır. Azerbaycan’da alunit-poli-metal filizleri, demir filizi ve metalurji üretimi için gerekli olan gayri filiz hammaddesi de bolca bulunmaktadır. Azerbaycan, alunit yatakları Çin’deki yataklardan sonra dünyada ikinci sıradadır.
Rusları, Kafkasya, Orta Asya ve Sibirya’yı istilaya sevk eden, nüfus fazlalığının sebep olduğu bir yeni yerleşme yeri arama ihtiyacı olmamıştır. Kendisini ekonomik, askeri ve politik sahada süper devlet olmayı temin edecek bu Türk sahalarının sahip olduğu geniş ekonomik kaynakları ve stratejik noktaları elde etme hırsı olmuştur.
Daha 1722’lerde Büyük Petro’nun Bakü’yü almak için görev verdiği kumandanına “Bakü’ya kabil olduğu kadar çabuk git ve şehri zapt et. Çünkü esas davamızın anahtarı budur” demesi çok manidardır. Bakü’yü egemenliği altında bulunduran Rusya zapt edemedi ama Rusya’nın dağılması ile bu bölgeye el koyan Amerika, Bakü’yü zapt etmiştir. Bakü, ABD’li petrol şirketlerinin yerleştiği yerlerden biri olmuştur.

2) Kazakistan
Kazakistan, ekonomik kaynaklar itibariyle Türk Cumhuriyetleri arasında en güçlü ülke konumundadır. Petrol ve demir madeni bakımından çok zengindir.
Kazakistan’ın Karaganda kömür havzası Türk Cumhuriyetleri’nin en zengin kömür yataklarından biridir. Ayrıca bakır, tabi gaz, çinko, kurşun, nikel, kalay, mangenez, altın, uranyum, gümüş, aliminyum madenleri yönünden çok zengindir. Kazakistan’ın Aktuba bölgesindeki krom damarı dünyanın en zengin rezervidir.

3) Türkmenistan
Türkmenistan, yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Doğalgaz, petrol, kömür, mineral tuzlar, sülfür, kükürt, potasyum, kurşun, kalium, nitrogen, magnezyum, krom, iyod ve sodyum sulfat başlıca maden zenginlikleridir.

4) Kırgızistan
Kırgızistan’da petrol, doğalgaz, ham çelik, civa, çinko, kömür, kalay, antiman, tungsten gibi madenler başlıca yeraltı zenginlikleridir.

5) Özbekistan
Özbekistan’da zengin doğalgaz, petrol ve kömür yatakları vardır. Muruntau bölgesinde dünyanın en saf altını (yılda 80 ton) çıkarılmaktadır. Özbekistan, altın yatakları yönünden Güney Afrika’dan sonra dünyada ikinci sırayı alır.
Buhara, Gazlı, Cardak ve Mabarak’ta doğalgaz, Fergana Vadisi ve Aşağı Surhan Darya’da petrol, Agram’da kömür, Üçkudak’ta uranyum ve Almalık ve Koytaş’ta bakır, çinko, kurşun ve mobilden gibi değerli madenler çıkarılmaktadır.

Hazar Bölgesi Petrol Rezervleri
Hazar kıyısında zengin petrol ve doğalgaz yatakları vardır. Hazar Bölgesi petrol rezervlerinin Basra Körfezi’ne eşit değerde olduğu tahmin edilmektedir. Buna göre Hazar bölgesi yirmi birinci yüzyılın başında dünya enerji ikmalinin merkezi olarak seçilmiştir.
400-500 milyon tonluk bir rezerve sahip olduğu hesaplanan Hazar Havzası’ndaki petrolün, Azeri, Şirak ve Güneşli kıyılarından 30 yıllık bir dönem içinde çıkarılacağı tahmin edilmiştir.

Petrolün Yeni Vatan: Hazar Bölgesi
21’nci yüzyılda Kazakistan, Azerbaycan ve Türkmenistan’ı kapsayan Hazar Bölgesi, petrolün yeni vatanı olmuştur. Petrol savaşçıları çıkarılan entrikalarla yeni petrol okyanusunu ele geçirmişlerdir. Hazar petrolünün asıl sahipleri ise petrolcülerin insafsızca alacakları kararların getireceği acımasızlığa itilmişlerdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR