Orta Afrika'da Taraflar Ateşkes İmzaladı

Orta Afrika'da Taraflar Ateşkes İmzaladı

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) iç çatışmaları sona erdirmek için, Kongo'nun başkenti Brazzaville'de toplanan 3 günlük forumdan ateşkes kararı çıktı. Anlaşma, OAC'nin eski generallerinden Seleka Koalisyonu temsilcisi Mohamed Moussa Dhaffane,...

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) iç çatışmaları sona erdirmek için, Kongo'nun başkenti Brazzaville'de toplanan 3 günlük forumdan ateşkes kararı çıktı. Anlaşma, OAC'nin eski generallerinden Seleka Koalisyonu temsilcisi Mohamed Moussa Dhaffane, eski OAC Gençlik ve Spor Bakanı Patrice-Edouard Ngaissona ve Hristiyan Anti-Balaka militanlarının siyasi temsilcisi arasında imzalandı.

Anlaşma ile iç çatışmaların bu yılın sonuna kadar durdurulmasının hedeflendiği belirtildi. Öte yandan ateşkes için imza atan Seleka'nın, OAC'nin kuzeyinde Müslümanlar için bağımsız bir devlet istekleğinden de vazgeçtiği ifade edildi.

OAC'de geçtigimiz Mart ayında darbe ile iktidara gelen Seleka'nın, daha sonra iktidarı terk etmek zorunda kalmasının ardından çıkan çatışmalarda binlerce insan hayatını kaybetti. 4,6 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 1 milyondan fazla Müslüman, Hristiyan çetelerinin saldırılarından dolayı evlerini terk etmek zorunda kaldı. Saldırıların ardından başkent Bangui'de neredeyse Müslüman kalmadı.

Forumda arabulucuk yapan Kongo lideri Denis Sassou Nguesso yaptığı açıklamada, “Uzun bir yolculukta ilk adımı attık. Brazzaville ilk adımdır." derken, Seleka ve Anti-Balaka temsilcileri de, ateşkesi ihlal edenlerin cezalandırılacaklarını söyledi.

Zirvenin sonunda, gelecek görüşmelerin OAC'de yapılacağı ve "silahsızlanma ve siyasi konuların" ayrıntılarının konuşulacağı ifade edildi.

OAC'de bulunan 7 binden fazla uluslararası barış gücü askeri de ülkede asayişi sağlamakta başarısız kaldı. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve ABD'den gelen temsilcilerin katıldığı forumdan önce, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), 20'ye yakın suçlunun uluslararası mahkemede yargılanması çağrısında bulunmuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.