Orgeneral Hulusi Akar'la 2 yıl daha

Orgeneral Hulusi Akar'la 2 yıl daha

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın 2 yıl daha görev yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Yarın yapılacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısından kritik kararlar çıkacak. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yapısını belirlemek üzere Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan YAŞ'ta Hulusi Akar ile ilgili bir değişiklik beklenmediği öğrenildi.

Daha önce sekretaryasının Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan YAŞ toplantısını yine ilk defa Milli Savunma Bakanlığınca yürütülecek. Aynı gün sonuçlanması beklenen toplantıda alınan kararlar 30 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak.

Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral Hulusi Akar’ın 2 yıl daha yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. FETÖ’cülerin haklarında yürütülen yargılama sürecini bulandırmak ve zaman kazanmak amacıyla sürekli olarak Akar ve kuvvet komutanların da bilgisi dahilinde hareket ettikleri yalanını ifadelerinde dile getirdikleri ve getirecekleri biliniyor. Ancak 2015’de bu göreve atanan Akar’ın, terör örgütüne karşı mücadelesi ve darbe günü aldığı bilginin gereğini yaparak darbecilerin karşısında durması da bilinen bir gerçek olduğu ifade ediliyor.
Kuvvet Komutanlıklarında Kara ve Deniz’in emekli olacağı ifade ediliyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın bu rütbedeki 4’üncü yılı 30 Ağustos tarihinde doluyor. Genelkurmay Başkanlığı dolu olması sebebiyle Çolak’ın emekli olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kara Kuvvetleri’nde bu göreve aday olabilecek iki isim var. Biri Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, diğeri ise Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler. Ancak bu iki isimden 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı açık tavır alan önemli isimler arasında bulunan Dündar’ın aynı gece Genelkurmay Başkanlığına vekâleten atandığını da hatırlatan askeri kaynaklar, 2019 yılının Genelkurmay Başkanı için en güçlü ismin de kendisi olduğunu söylüyor. O dönemde karargâhta yaşanan kanlı gecede Genelkurmay ikinci başkanı olan Orgeneral Güler’in ise bu görev için şansının daha düşük olduğu ifade ediliyor. Son şuradan sonra İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığına ilişkin düzenleme yapılıp yapılmayacağı da Orgeneral Güler’in durumuna göre belirlenecek. Son düzenlemeyle bu komutanlığa orgeneral atanma mecburiyeti de bakanlığa bağlanmasının ardından kaldırılmıştı. Genelkurmay Başkanlığı’nın sekretarya görevi de ilk defa Millî Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak. Şura’da 196 general ve amiralin durumu masaya yatırılacak. General kadrosu 326’dan yüzde 40 oranında eriyerek 196’a düşen TSK’da darbe girişiminin ardından yapılan ilk YAŞ’da özellikle MİT’in incelemeleri kapsamında atamalar yapılacak.

TÜRKİYE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.