Operasyonda rekor kırıldı

Operasyonda rekor kırıldı

PKK ve finans kaynağı uyuşturucuya yönelik 6 bin 250 asker, polisin katılımıyla başlatılan operasyonda rekor kırıldı.

Diyarbakır’ın Lice ilçesi kırsalında, PKK ve finans kaynağı uyuşturucuya yönelik 6 bin 250 asker, polis ve korucunun katılımıyla 23 Haziran’da başlatılan operasyonda rekor kırıldı. İlçede, piyasa değeri 11 milyar 250 bin TL olan 43 milyon 920 bin kök Hint keneviri, 5 ton 344 kilogram toz esrar ve 3 ton 44 kilogram kubar esrar ele geçirilerek PKK’ya büyük darbe vuruldu. Türkiye’de uyuşturucu operasyonlarının en büyüğü 2013 yılında yapılmış ve 39 milyon 915 bin kök kenevir ele geçirilmişti. Öte yandan ilçede 16 bin 67 araç aranıp, 28 bin 944 kişinin sorgusu yapıldı. Bunlardan 237’si gözaltına alınıp 23’ü çeşitli suçlardan tutuklandı.

PKK'nın bütün kaynakları kurutulacak, Aliboğazı’nda büyük operasyon
Yücel Kayaoğlu Ankara - PKK’nın yurt içindeki en büyük sığınaklarının bulunduğu ve geçiş güzergâhı olarak kullandığı bölgeye ‘hava destekli’ operasyon başlatıldı. Terörle mücadele kapsamında kırsal operasyonların yürütüldüğü Güneydoğu’da, sosyal ve ekonomik restorasyon için düğmeye basılıyor. Hükümet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, ‘Terörle kalıcı mücadele’ adı verilen yol haritası kapsamında şehirlerden sonra, örgütün kırsaldaki sığınağı, mağarası, deposu ya da lojistik üs olarak kullandıkları tüm mekânlar imha edilecek. Lice’de tamamlanma aşamasına gelen kırsal operasyonların en kapsamlısı da Tunceli-Aliboğazı’nda gerçekleştirilecek. PKK’nın yurt içindeki en büyük sığınaklarının bulunduğu ve geçiş güzergâhı olarak kullandığı bölgeye ‘hava destekli’ operasyon başlatıldı.

Lice’de PKK’nın uyuşturucu tarlalarının imha edilmesinden sonra ise bu tarlalara yeniden ekim yapılmasını önlenmek için uydu görüntüleri ve İHA’lardan yardım alınacak. Suriye sınırında kontrol kuleleri kurulacak. Bu kuleler stratejik olarak çevreye hakim olan yerlerle kurulacak. Ancak bunların daha çok mobil karakol şeklinde olabileceği belirtildi. Kurulacak kuleler, zırhlı olacak ve kurşun geçirmez malzemeden yapılacak. Ayrıca termal kameralarla donatılacak. Bölgede psikolojik üstünlüğünü kaybeden HDP ve PKK, devletin yaraları sarma girişimine karşı ‘kara propaganda’ yürütürken, hükümet Pazartesi günü bölgeye yönelik sosyal ve ekonomik restorasyon paketi açıklayacak.

Bakanlar Kurulunda verilen bilgiye göre; TOKİ’nin Silopi’de inşaatlara başladığı, diğer yerlerde ise zarar-ziyan tespit çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiği belirtildi. Özellikle Sur’da örgüte ve HDP’ye yakın hukuk büroları kurulduğu, bu yolla vatandaşların kentsel dönüşüm planlarına karşı çıkmaları, hatta ‘Hiçbir şeye imza atmayın AİHM’e dava açılacak’ propagandası yaptıkları anlatıldı. Hükümet bunu önlemek için, bölgede vatandaşı ikna etme seferberliği başlattı. Bunun için orada halkı bilgilendirmeye yönelik danışma büroları kurulurken, bu bürolarda yeni yapılacak evlerin maketleri ile tanıtımı başladı. Bakanlar Kurulunda alınan kararla, vatandaşların gerçekleştirilecek dönüşümü görüp daha kolay karar vermeleri için hızla birkaç bloktan oluşan inşaatın hemen tamamlanması öngörülüyor.

Bir yandan da HDP’li belediyeler ve örgütün sözcülüğünü yapan STK’lara dönük tedbirler gündeme getirilecek. Yasal düzenlemelerin bayramdan sonra Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. İdari anlamda ise İçişleri ve Maliye Bakanlığı bünyesinde özel bir denetim birimi oluşturuldu. Devletin aktardığı paraların nasıl harcandığına yönelik tek tek tespit yapılacak. STK’larla ilgili ise İçişleri Bakanlığındaki dernekler masası denetimlerini artıracak. Teröre yardım veya yataklık eden, örgütün sözlüğünü yapan dernek, vakıf gibi kuruluşların kapatılması ve yöneticilerine yargı yolunun açılması sağlanacak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.