Operasyonda borsaya 10 milyarlık darbe

Operasyonda borsaya 10 milyarlık darbe

Koza İpek Holding'e ait şirketlere başlatılan operasyon Borsa İstanbul'u vurdu.

 

Koza İpek Grubu'na ait şirketlere yönelik polis baskını Borsa İstanbul’da deprem etkisi yaptı. Yurtiçinde yaşanan terör ve siyasi belirsizlikten dolayı son dönemde sürekli düşüş eğilimi içinde olan borsa dün de baskın haberleriyle sarsıldı. Gün içinde 73 bin 375 puana kadar gerileyen borsa yüzde 2.18 kayıpla 73 bin 570 puandan kapandı. Bankacılık endeksi yüzde 2.73 geriledi. Gün sonunda şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 552 milyar lira olarak hesaplandı. Önceki gün sonu itibarıyla Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin piyasa değeri 562 milyar lira seviyesinde gerçekleşmişti.

Holdinge bağlı Koza Altın, Koza Madencilik ve İpek Doğal Enerji hisseleri yüzde 14 ile 19 arasında geriledi. Analistler yapılan baskınlar yüzünden yüzbinlerce yatırımcının mağdur edildiğini ve büyük zarara uğratıldığını belirtti.

Yatırım Finansman Strateji Bölümü Müdür Yardımcısı Göksel Tekiner, "Koza İpek Grubu’na yönelik uygulama borsadaki satışları derinleştirdi. Bankacılık hisselerindeki kayıplar yüzde 3'e yaklaştı. Yurtdışı piyasaların satıcılı olduğunu görsek de, yurtiçi gündem BİST'e satış getirdi" dedi.

Bir koalisyonun kurulmaması üzerine 3 lirayı aşarak tarihi rekor kıran dolar daha sonra 2,90 lira seviyelerine gerilemişti. Dün baskın öncesi 2,91 lira seviyelerinde olan dolar, baskın haberleriyle hızla artışa geçerek 2.9266 liraya çıktı. 3,2610 liraya kadar inen euro ise baskınla birlikte 3,3010 liraya fırladı.

Reuters’a açıklamalarda bulunan ancak ismini vermek istemeyen bir analist de benzer operasyonların hükümetin sorun yaşadığı diğer medya gruplarına da sıçrayabileceği endişesi olduğunu belirterek, "Hükümetin sorun yaşadığı Doğan Grubu gibi diğer medya grubu hisselerinde de, onlara yönelik bir operasyon olabileceği endişeleriyle düşüş görüyoruz" dedi. Doğan Holding hisseleri günü yüzde 5.77, Doğan Gazetecilik yüzde 5.35, Hürriyet Gazetecilik ise yüzde 5.08 kayıpla kapattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.