Opec Petrol Üretimini Düşürmedi, Dolar 48 Rubleye Dayandı

Opec Petrol Üretimini Düşürmedi, Dolar 48 Rubleye Dayandı

Viyana’da toplanan petrol ihraç eden ülkeler (OPEC) petrol üretiminde kesintiye gidilmemesi konusunda anlaştı. Kararın ardından Brent çıkışlı petrolün varili 73 dolara kadar düştü. Rusya Merkez Bankası’nın serbest dolaşıma bıraktığı...

Viyana’da toplanan petrol ihraç eden ülkeler (OPEC) petrol üretiminde kesintiye gidilmemesi konusunda anlaştı.

Kararın ardından Brent çıkışlı petrolün varili 73 dolara kadar düştü. Rusya Merkez Bankası’nın serbest dolaşıma bıraktığı ruble ise hızla değer kaybetti. Dolar 48,6 ruble ile tarihi rekor kırarken, avro da 60,75 rubleye dayandı.

ABD’nin üretimi artırması, Libya, Irak ve İran’ın planlanmayan 1,3 milyon varil günlük üretim fazlası fiyatların düşmesini tetikledi. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak günlük arz fazlasının 700 bin varilin üzerinde olduğunu belirtti. Avrupa ve Çin’in büyüme rakamlarında yaşanan küçülmeler de petrol tüketim taleplerinde düşüşe neden oluyor.

Salı günü OPEC üyesi olmayan Rusya’nın Venezüella ve Suudi Arabistan’la yaptığı görüşmede petrol üretiminde kesintiye gidilmesi konusunda anlaşmıştı. Dünya petrol piyasasının yüzde 40’ını kontrol eden OPEC ülkeleri Rusya’nın beklentileri yönünde bir karar almadı. OPEC zirvesinde petrol varil fiyatlarının 40 dolara kadar düşebileceği senaryolarının da ele alındığı belirtiyor.

Rusya Maliye Bakanlığı’ndan zirve sonrası yapılan açıklamada petrol arz fazlalığı ile ilgili sorunun uzun süre devam edeceği belirtildi. Mevcut şartlarda petrolün varilinin 80 dolar olması iyimser tahmin.

OPEC ülkeleri bir sonraki toplantılarını 2015 Haziran ayında Viyana’da yapılmasını kararlaştırdı.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya’da mali piyasalarda sorun devam ediyor. Rus yetkililere göre ABD ve Suudi Arabistan petrol fiyatlarının düşürülmesi konusunda anlaşmış olabilir.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.