"Önümüzdeki iki haftada vaka sayısı zirve yapabilir"

"Önümüzdeki iki haftada vaka sayısı zirve yapabilir"

Tetkik sayıları arttıkça Koronavirüs testi pozitif çıkacak kişi sayısının artacağını ifade eden Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Önümüzdeki iki haftalık süreç kritik.  Vaka sayısı, zirve yapabilir” dedi 

 

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan yüzbinlerce insanını ölümüne sebebiyet veren Koronavirüs, yaklaşık 20 gün önce ilk kez Türkiye'de de görüldü. Aradan geçen 20 günün ardından Türkiye'deki vaka sayısı 9 bin 217 olurken, ölü sayısı da 131'i buldu. Ülkemizde 20 gün içinde toplam da 65 bin 446 test yapıldığı belirtildi. Yoğun bakımda yatan hasta sayısının 568 olduğu aktarıldı. 105 hastanın iyileştiği ifade edilirken, Türkiye'de test sayısı arttıkça vaka sayısı ve ölümler de artıyor. Uzmanlar, Türkiye'yi özellikle önümüzdeki 2 hafta içinde çok zorlu günlerin beklediğini söylüyor. 

VAKA VE ÖLÜM SAYISI HIZLA ARTIYOR

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Wuhan’dan yola çıkıp tüm dünyayı gezen ama bulaştığı yerlerde insanları eve kapanmaya zorlayan bir yaratığın yaptıklarıyla geç tanışmış olsak ta etkilerini hızla yaşamaya başladık” dedi. Ülkemizdeki geçmişine bakınca Koronavirüsün üzerinden yaklaşık 20 güne yakın bir zamanın geçtiğini dile getiren Karaca,  “Bizimle birlikte salgınla mücadele eden ülkelerle kıyaslayınca bugünlerde sayılarımızın hızlı arttığını görüyoruz. Sağlık Bakanlığı ilk vaka öncesi alınan tedbirlerle ülkemizde ilk vaka görülme sürecini elinden geldiğince geciktirdi ama her tarafımızın sarıldığı ve dünya ile ileri derecede ticari entegrasyonu olan ülkemizde de vaka çıkması ve ölüm kaçınılmazdı. Bir yandan hastalığın ilk olarak ithal geldiği gerçeğinden hareketle belli periyotlarda virüs giriş yolları kapatılmaya çalışıldı. Yine virüsü umreci veya tüccar ve sanayicinin, belki de turistik ziyaretçilerin daha hızlı yayması önlenmeye çalışılırken sosyal mesafe kuralları gereği temas ve yakın mesafeden bulaşı engellemek adına okullar tatil edildi. Yaşlılarımızı korumak adına onları evde misafir etme kararı alındı. Her geçen gün de tedbirler artırılıyor. Artırılmalı da” şeklinde konuştu. 

YENİ DALGA BEKLENTİSİ İHTİMAL DAHİLİNDE

“Geldiğimiz noktada ithal virüslerin bulaşmasıyla enfekte olan insanlarımızın bir kısmı hasta oldu, bir kısmı ise belirtileri göstermeden taşıyıcı olarak ortada dolaştı diye öngörülüyor” diyen Dr. Karaca, daha sonra şunları kaydetti: “Yayılmayı önleme ile ilgili tedbirlerin alınmasına kadar geçen sürede ortaya yayıldığı varsayılan virüslerden bugünlerde yeni bir dalga beklentisi ihtimal dahilinde. Tetkik sayılarımız gittikçe artıyor. Bununla paralel olarak pozitif vaka sayısı da artacak. Bu bir anlamda durum tespitidir. Yani hastalığın hızla yayılması değil zaten yayılmış olduğu anlamına gelir. Çekilen resimde sağlam görünenlerin aslında sağlam olmadığını göreceğiz. O nedenle artık ezberlememiz gereken kurallara uyma noktasında kendimiz de pozitif bir vaka gibi bir yaklaşım sergilemeliyiz. Belli ekonomik kaygılarla çalışma ve ticaret hayatı açısından iller arası, il içi taşınma ve ilişkileri sınırlayamadığımız için bulaşmalar devam edecek görünüyor. Önümüzdeki iki haftalık süre de zirve yapma açısından kritik görünüyor. O nedenle hassasiyet göstermemiz gereken kurallara mutlak riayet edelim. 'Evde kal' uyarısı, evine asgari ücretle kazandığı ekmeği götürmek zorunda olan insanlar için virüsle-ekmek arasına sıkışmak anlamı taşıyor elbette. Bu insanların kaygılarına destek olacak tarzda da ekonomik tedbirler alınmalıdır mutlaka. Ne kadar erken genel önlem alınırsa herkesin mutlaka yaşayacağı kayıplar olacaktır ama sonuçta hastalığın toparlanması o kadar hızlı olacaktır, dibe ayaklarımızı vurup yukarı çıkma hızımız o kadar erken olacaktır. Değilse sürecin uzaması kaçınılmazdır.” 

BİRBİRİMİZİ HASTA EDEN BİZLERİZ

Sorunların çözümü için çok bilinmeyenli denklemle karşı karşıya olunduğunu ama kesin bilinen şeyin ise virüsün fiziksel veya solunum salgıları ile temas sonucu bulaştığı olduğunun altını çizen Karaca,  “Öyleyse en başta virüsle bulaşmamak için gerekli önlemlere riayet etmek zorundayız. Hastalık potansiyeli taşıyorsak ta bulaştırmamak için gerekli tedbirleri almak boynumuzun borcudur” dedi. Salgınla savaşta önemli noktalardan birisinin de ön safta mücadele edenlerin korunması olduğunu kaydeden Karaca, kritik branşlar öncelikli olmak üzere; tüm sağlık çalışanlarının salgın mücadelesi süresince gerekli teçhizatla iyi donatılması gerektiğinin önemine vurgu yaptı. Karaca, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Ömürlü olan bu donanımların sürekli temini açısından da personel planlaması ve ekipman planlaması doğru yapılmalıdır. Aslında mevcut pandemi genelgesi gereği hastanelerin tümü salgın hastası kabul etmek zorunda bırakılmıştır. Kısıtlı insan kaynağını doğru ve verimli kullanma, ekipman yönetimi kolaylığı ve ekonomikliği açısından ilimizde kurumsal planlamalarla tüm personel aynı anda değil nöbetle yoğun vaka ile karşılaşır, yedek insan kaynağımız oluşur, sağlık çalışanlarının morali daha kontrollü gider. Sağlık çalışanları ve ailelerinin bu süreçte korunması açısından da bu tedbirler son derece önemlidir. Bilinmeyenlere ilave bir iki şey daha söyleyelim: Ne zaman biter bilmiyoruz, aşı ne zaman genele uygulanmak üzere hazır olur bilmiyoruz, kesin tedavi edici ilaç varmıdır bilmiyoruz. Ama kesin bildiğimiz şey virüs uçarak konduğu yeri hasta eden bir yaratık değil, birbirimizi hasta edenler bizleriz. O nedenle tedbirlere uyarak birbirimizi hasta etmeyelim.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum