Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Öncü Şehir Kayseri ve Belediyecilik Hizmetleri

Öncü Şehir Kayseri ve Belediyecilik Hizmetleri

Kayseri kadim (eski) bir şehirdir. Kayseri öncü bir şehirdir. Kayseri, ticaret, sanayi, eğitim, kültür, sanat, şehircilik ve belediyecilikte örnek ve öncü bir şehir olmuştur.

Türkiye’deki bütün şehirler kıyaslandığı takdirde Kayseri’nin özel bir konumda olduğu görülür. Zaten Kayseri insanı da girişimci ve işini bilen karakteri ile kendini dünya çapında ispatlamıştır.

Öncü şehir öncü insanlarla meydana gelir. Kayseri’de belediyecilikte yaptığı hizmetlerle kendisinden söz ettiren eski belediye başkanlarından Osman Kavuncu takdirle anılmaktadır. Osman Kavuncu, Kayseri’nin belediyecilik tarihine damgasını vurmuştur. Osman Kavuncu, belediyecilikte yaptığı hizmetlerle Kayseri’nin öncü şehir olmasında öncü insan olmuştur. Kayseri, Osman Kavuncu ile belediyecilikte örnek bir sistem yakalamıştır.

Kayseri, modern şehircilik anlayışına uygun olarak, imar yapısı, geniş ve düzenli caddeleri ile şehircilikte Anadolu’nun örnek şehirlerinden biridir.

Kayseri, 1950- 1960 arası Osman Kavuncu döneminde belediyecilikte önemli bir gelişme göstermiştir. Kayseri, 27 Mart 1994- 30 Mart 2014 arası dönemde yapılan belediyecilik çalışmaları ile gelişen, kalkınan, büyüyen, başka şehirlere göçü önleyen, cazibe merkezi olan ve örnek alınan yönüyle çok güzel bir görünüme kavuşmuştur.

27 Mart 1994’ten sonra Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanları olarak görev yapan Şükrü Karatepe ve Mehmet Özhaseki, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız’ın çalışmaları ile Kayseri’de olağanüstü bir gelişme sağlanmıştır. (Ben, 28 Nisan 1994 tarihinden 13 Şubat 1997 tarihine kadar Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptım.)

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 2004 yılında, Seyyid Burhaneddin Hazretleri Türbesi ve çevresinde yeni düzenlemeler yapılmıştır. Yoğunburç ve Hunat Hatun Medresesi kültür ve sanat merkezleri haline getirilmiştir.

Boğaz Köprü’den Engir Gölü’ne kadar şehirde bir baştan bir başa muntazam düzenlemeler yapılmıştır. Tramvay, 1 Ağustos 2009 tarihinde faaliyete geçmiş olup, şehir içi yolcu taşıması rahat bir biçimde yapılmaktadır. Yeni Otogar 2010 yılında hizmete girmiştir. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 2012 yılında Erciyes Dağı, Tekir Yaylası bölgesinde yeni dinlenme ve konaklama tesisleri yapılmıştır.

Kayseri’de belediyecilikteki çalışmalar, zaman zaman sekteye uğramışsa da 1994’ten sonraki dönemde halkla bütünleşmiş “Hizmet Belediyeciliği” anlayışı hâkim kılınmıştır. Bu dönemde yapılan belediye hizmetleri ile Kayseri’nin öncü kimliği yeniden öne çıkmıştır.

Öncü şehir Kayseri’de belediyelerin yaptığı icraatlar destanlaşmıştır. Kayseri’de gecekondu meselesi hemen hemen ortadan kalkmıştır. Yapılan kaldırımlar ve orta refüjler örnek teşkil etmektedir. Park ve bahçe düzenlemeleri rahat ve huzurun simgesi olmuştur. Meydan Parkı, Mimarsinan Parkı, Kale çevresindeki oturma alanları, Emirgan Parkı, Beş Tepeler Parkı örnek alınacak parklar olmuşlardır. Gar ve çevresi düzenlemeleri şehre güzel bir görünüm kazandırmıştır.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki döneminde; Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi, Kadir Has Stadı, Raylı Sistem, Bilim ve Teknoloji Merkezi, Anadolu Harikalar Diyarı, Kayseri Mahallesi yapılırken, Gevher Nesibe Medresesi’nde Selçuklu Uygarlığı Müzesi açılmıştır. Ali Dağı ağaçlandırılmıştır. Kent Ormanı, Fuar Kültür Parkı ve Dünya Ticaret Merkezi yapılmıştır. Erciye Dağı, Ortadoğu ve Balkanların cazibe merkezlerinden biri haline gelmiştir. Cumhuriyet meydanı düzenlemesi, meydana bakan binalar ile merkezdeki ana caddelerdeki binaların dış yüzlerinin yeniden boyanması şehre güzel bir görünüm sağlamıştır.

Kayseri, modern binaları, büyük meydanı, kalesi, saat kulesi, geniş caddeleri, tramvayı, yeşil çimenli rayları, dinlenme parkları, üniversiteleri ile güzel bir Anadolu şehridir. Kayseri, pastırması, sucuğu, çemeni, mantısı, ketesi başta olmak üzere geniş bir yemek kültürüne sahiptir.

Kayseri, Selçuklu Devleti’nden ve Osmanlı Devleti’nden kalma eserleriyle Hazreti Mevlâna’nın Hocası Seyyid Burhaneddin Tirmizî ve diğer manevi ve tarihi şahsiyetleriyle birlikte görülmeye değer bir şehirdir.

Kayseri, Selçuklu Devleti döneminden kalma Gevher Nesibe Medresesi, Sahabiye Medresesi, Cami Kebir, Hacı Kılıç Cami, Hunat Cami ve Medresesi, Sultanhanı, Karatay Hanı gibi pek çok önemli Selçuklu esere ev sahipliği yapıyor.

Erciyes Dağı, Ali Dağı, Saat Kulesi, Kayseri Kalesi, Kapuzbaşı Şelalesi, pastırması ve mantısı, Kayseri’nin harikalarıdır.

Kayseri’de, Erciyes Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversitesi olmak üzere dört üniversite kurulmuştur.Büyük bir meydanı, kalesi, kale içindeki kapalı çarşısı, kadınlar pazarı, modern ve çok katlı binaları, çağdaş ve sessiz çalışan tramvayları, insanın içini ferah tutan geniş caddeleri, yeşil çimenli rayları ve ile Kayseri, gerçekten gezilmeye değer bir Anadolu şehri. Selçuklu'dan kalma tarihî eserleriyle bizi fersah fersah geçen Kayseri; pastırması, sucuğu, mantısı, Erciyes'i ve Hazret-i Mevlâna'nın hocası Seyyid Burhaneddin Tirmizî ve diğer tarihî ve manevî büyükleriyle birlikte görülmeye değer bir şehir olarak ilerisi için ümit vâdediyor.Büyük bir meydanı, kalesi, kale içindeki kapalı çarşısı, kadınlar pazarı, modern ve çok katlı binaları, çağdaş ve sessiz çalışan tramvayları, insanın içini ferah tutan geniş caddeleri, yeşil çimenli rayları ve ile Kayseri, gerçekten gezilmeye değer bir Anadolu şehri. Selçuklu'dan kalma tarihî eserleriyle bizi fersah fersah geçen Kayseri; pastırması, sucuğu, mantısı, Erciyes'i ve Hazret-i Mevlâna'nın hocası Seyyid Burhaneddin Tirmizî ve diğer tarihî ve manevî büyükleriyle birlikte görülmeye değer bir şehir olarak ilerisi için ümit vâdediyor.

Kayseri yüzyıllardan beri bir ticaret şehri olarak bilinir. Ancak sanayideki gelişmelerle çok önemli bir yere gelmiştir. Kayseri’de dört tane sanayi bölgesi kurulmuştur. 1000’den fazla üretim yapan fabrika vardır. Fabrikalarda büyük bir istihdam sağlanmaktadır. İhracat gelirleri her geçen gün artmaktadır.

Kayseri, kültürel faaliyetlerle de sesini duyurmuştur. Kayseri, 1994 yılından 2014 yılına kadar yapılan çalışmalarla “Marka Şehir” olmuştur. Kayseri, yapılan güzel çalışmalarla öncü şehir olma kimliğini her yönüyle ortaya koymuştur.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri için önümüzdeki beş yıllık dönemi kapsayan önemli yeni projeler sunuştur.

Başkan Mehmet Özhaseki’nin dikkat çeken projeleri şunlardır:

1) Eski Sanayi Bölgesi Dönüşüm Projesi (Şehr-i Derya)

 2) Sahabiye Kentsel Dönüşüm (Gökdelenler Bölgesi) Finans ve Ticaret Merkezi

3) 160 m’lik Seyir Kulesi ve Hava İkmal Şehir Parkı Projesi

Bu projelerin hayata geçmesi Kayseri’ye büyük bir prestij kazandıracak ve çok değer katacaktır. Böylece Kayseri sadece Türkiye’deki şehirlerle değil, dünya şehirleri ile bile yarışır hale gelecektir.

AK Parti, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Türkiye genelinde olduğu gibi Kayseri’de de büyük bir başarı göstermiştir. AK Parti adayı Mehmet Özhaseki % 59 oy alarak yeniden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilmiştir. AK Parti Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanırken, ilçelerde de büyük bir başarı göstererek 16 ilçenin 12’sini kazanmıştır.

İlçelerde AK Parti’den; Melikgazi’de Memduh Büyükkılıç, Kocasinan’da Mustafa Çelik, Talas’ta Mustafa Palancıoğlu, Hacılar’da Doğan Ekici, İncesu’da Zekeriya Karakol, Yahyalı’da Esat Öztürk, Develi’de Mehmet Cabbar, Yeşilhisar’da Abdülkadir Akdeniz, Bünyan’da Şinasi Gülcüoğlu, Tomarza’da Fahrettin Işık, Felâhiye’de Vural Coşkun, Akkışla’da Ali Ergül belediye başkanı olarak seçilmişlerdir. Bu durum “Hizmet Belediyeciliği”nde Kayseri’nin daha büyük atılımlar yapacağını göstermektedir. Kayseri halkı kendine hizmet eden anlayışa 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde de yeniden onay vermiştir.

Mehmet Özhaseki’nin gerek Kayseri gerekse ilçeler ve köylerle ilgili olarak sunduğu projelerin hayata geçmesi Kayseri’ye büyük bir prestij kazandıracak ve çok değer katacaktır. Böylece Kayseri sadece Türkiye’deki şehirlerle değil, dünya şehirleri ile yarışır hale gelecektir.

Bu dönemde Yeni Büyükşehir Belediyeleri Kanunu’nun uygulamaya konması sonucu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin ilçe belediye başkanları ile el ele vererek, şehrin, ilçelerin ve köylerin kalkınmasına ve gelişmesine yönelik yeni adımlar atılacaktır.

AK Partili belediyeler geçmişte olduğu gibi önümüzdeki beş yıllık süre içinde de “Hizmet Belediyeciliği”nde Kayseri’de yeni destanlar yazacaklardır. Yapılacak yeni yatırımlarla Kayseri daha fazla kalkınıp, gelişirken, ilçeler ve köylerde de büyük bir kalkınma ve gelişme olacaktır. Bunu Kayseri halkı büyük bir umutla beklemektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR