Önce İncirlik şimdi Konya!

Önce İncirlik şimdi Konya!

Alman vekillerin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesine izin verilmemesi üzerine Almanya Konya’da bulunan AWACS uçağını ve askerlerini çekmekle tehdit etti. Bir alman vekil ise Haziranda Konya’ya gelmek için girişimlerde bulunuyor

Türkiye, bazı Alman vekillerin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesine izin vermedi. Almanya'nın İncirlik Üssü'nde yaklaşık 250 askeri bulunuyor. Kararın, Almanya'nın FETÖ'cü bazı askerlere sığınma hakkı tanımasına tepki olarak alındığı belirtildi. Almanya ile daha önce de İncirlik krizi yaşanmıştı. Geçtiğimiz yıl da 7 Alman parlamenter üssü ziyaret etmek istemiş, Ankara ilk etapta bu talebi reddetmişti. Alman parlamenterin müzakereler sonucu 4 Ekim 2016'da üssü ziyaret etmelerine izin çıkmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Almanya İncirlik’ten çıkmak isterse güle güle deriz” açıklamasında bulunmuştu. İncirlik Üssü'nde görevli Alman askerlerine ziyaret izni alamayan Almanya ile Türkiye arasındaki kriz farklı bir boyuta taşınarak Konya’ya da sıçradı. ABD’de resmi temaslarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İncirlik krizi nedeniyle şayet Türkiye´den çekilme söz konusu olursa, bunun sadece İncirlik´te görevli askerleri kapsamayacağına dikkat çekerek, Konya’daki erken uyarı uçakları AWACS’ların birbirleriyle ilintili olduğunun altını çizerek, “Bu entegre bir karar. Ben her iki konunun birbirinden ayrılmasının zor olduğunu düşünüyorum” dedi.

ÜRDÜN ALTERNATİF GÖRÜLÜYOR

Daha önce Alman askerlerin ziyaretine izin verilmesi konusunda ABD’nin devreye girerek Türkiye’yi ikna etmesini isteyen Gabriel, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de geçtiğimiz günlerde Ankara-Berlin arasındaki krize NATO’nun dahil olmayacağını söylemiş ve iki ülkenin kendi aralarında çözmesi gerektiğini vurgulamıştı. NATO kapsamında görev yapan erken uyarı uçağı AWACS´ların personelinin üçte biri Alman askerlerinden oluşuyor. Alman yetkililer, İncirlik’te görevli askerlerin ziyaretine izin verilmemesi durumunda Tornado keşif uçakları ve 250 dolayındaki personelin başka bir yere kaydırılabileceğini açıklamış ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, İncirlik´e alternatif olarak Ürdün’ü göstermişti. Alman kamu kanalı ZDF´ye konuşan Savunma Bakanı Ursula Von der Leyen, hafta sonunda Ürdün'e gideceğini ve Kral Abdullah ile konuyu görüşeceğini söyledi.

KONYA’YA TEK GELECEK!

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in, İncirlik'teki askerler için yeni üs aranmasının yanı sıra NATO misyonu kapsamında Konya'da konuşlanmış AWACS'ların da geri çekebileceğinin sinyalini vermesine Jürgen Hardt’dan tepki geldi. Bir programda açıklamalar yapan Hardt, İncirlik sorununda, Gabriel ile aynı fikirde olduğunu belirtirken, Konya misyonununda, söz konusu olanın NATO ittifakı içindeki güvenilirlik olduğuna dikkat çekti. Hardt, "Konya'da bütünleşmiş bir NATO misyonu söz konusu, Alman AWACS keşif uçakları farklı ülkelerin kurduğu ekiplerce kullanılıyor. Almanya bu misyondan geri çekilirse, bu sorun yaratabilir" şeklinde konuştu. Hardt, Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nü ziyaret etmelerine izin verilmemesi konusunun NATO Konseyi gündemine alınması gerektiğini iade etti. Öte yandan Federal Meclis Savunma Komisyonu'ndaki Sol Partili milletvekillerinin başkanı Alexander Neu, Konya 3. Ana Jet Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret etme önerisinde bulundu. Neu, talebini Komisyon Başkanı Wolfgang Hellmich'e bir elektronik postayla iletti. Neu "Diğer fraksiyon başkanlarının Sol Parti'nin önerisini reddetmesi halinde o zaman ben Haziran ayında Konya'ya tekil bir ziyaret için başvuruda bulunuyorum" dedi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.