Ömrünü Konya kültürüne adadı

Ömrünü Konya kültürüne adadı

Konya’nın eski musikişinaslarından Mazhar Sakman İkindi Sohbetleri'nde anıldı. Tahir Sakman, “Mazhar Sakman’sız bir Konya türkü kültürü düşünmek mümkün değildir. O ömrünü Konya kültürüne adayan bir sanatçıydı” dedi

Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Müzesi ile Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Birliği Derneği'nce düzenlenen İkindi Sohbetleri’nin bu haftaki konusu, Konya’nın eski musikişinaslarından Mazhar Sakman oldu. Şair-Yazar Tahir Sakman tarafından Mazhar Sakman’ın hayatından kesitlerin anlatıldığı programda ayrıca eserlerinden de örnekler sunuldu. Merhum Sakman’ın repertuvarındaki türkülerin yanı sıra renkli kişiliğinin de anlatıldığı program Koyunoğlu Müzesi Konya Evi’nde gerçekleştirildi. Programın açılışında bir konuşma yapan Gazeteci-Yazar Seyit Küçükbezirci; merhum Sakman’ın çok yönlü sanatçı kişiliğine işaret ederek, “Unutulmaması gereken insanlarımızdan bir tanesidir” şeklinde konuştu.

MAZHAR SAKMAN’SIZ TÜRKÜLER EKSİK KALACAKTIR

Mazhar Sakman’ın oğlu Şair-Yazar Tahir Sakman tarafından merhum Sakman’ın sanatı, hayatı ve repertuvarındaki türküleri üzerine gerçekleştirilen programda zaman zaman duygusal anlar yaşandı. Konya türkülerinin son yüzyılına damgasını vuran Mazhar Sakman’ın, şehrimizin yetiştirdiği ender sanatçılarımızdan birisi olduğunu vurgulayan Tahir Sakman, “Mazhar Sakman’sız bir Konya türkü kültürü düşünmek mümkün değildir” diyerek şunları söyledi: “Ömrünü saza ve söze adayan bir sanatçı olması nedeniyle Mazhar Sakman’ı anlatırken Konya’yı, Konya türkülerini ve Konya harsını da anlatmak gerekmektedir. Çünkü o, tüm bunları harman edip kendi benliğinde yaşayan canlı bir örneğiydi. Osmanlı’nın son dönemlerini gören, Cumhuriyet okullarında yetişen aydın bir Konyalıydı. Yüreğindeki Konya sevdasıyla türkülerimizin yaşaması için çok çaba harcamıştır. Bu çabalarının belki de en önemlisi; Âşık Şem’i’nin Konya Methiyesi’ni, Konya Divan Ayağı üzerine döşeyerek okuması olmuştur. Bunu, şehre verebileceği en büyük bir armağan olacağının bilincinde olarak yapmıştır.”

O BİR SELÇUKLU KONYALISIYDI

Mazhar Sakman’ın çok yönlü sanatçı kişiliğine işaret eden Tahir Sakman, “Ne yazık ki artık metropol bir kente dönüşmeye başlayan Konya’da bu tip insanlar; çağa tavır koyan, nevi şahsına münhasır insanlar yetişmiyor. Bu nedenle bizim üzerinde en çok durmamız gereken konu, yerel değerlerimize sahip çıkmak olmalıdır. Yereli olmayanın, evrenseli de yoktur; evrensel olmak istiyorsanız, yerel olmanız gerekmektedir. Eğer yerel olursanız aynı zamanda evrensele açılan bir kapı olmuşunuz demektir. Mazhar Sakman bunun açık bir örneğiydi. O tüm hayatı boyunca yerelliğini yaşadı, katışıksız bir Selçuklu Konyalısıydı. Yerel kimliğini muhafaza ettiği için dünya müzikologlarının ilgisini çekti ve ondan derlemeler yaptılar” dedi. Düzenlenen İkindi Sohbetleri’nin, yerel kimliğimizi ön plana çıkarmasından dolayı çok önemli olduğunu kaydeden ve bundan dolayı Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Birliği Derneği’ne teşekkür eden Şair-Yazar Tahir Sakman, programın sonunda merhum Mazhar Sakman’ın sesinden, günümüzde okunmayan Konya türkülerinden de örnekler sundu. Program sonunda Koyunoğlu Kütüphanesi ve Müze Müdürü Hasan Yaşar tarafından konuşmacı Tahir Sakman’a günün anısına hediye takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.