Ölümlü kaza kalmayacak

Ölümlü kaza kalmayacak

Trafikte yapılan yeni düzenlemelerle 2018 sonunda ölümlü trafik kazasının kalmayacağını iddia eden Tevfik Dündar, “Trafikte daha saygılı ve hoşgörülü olması lazım. Çok çabuk parlıyor, öfkeleniyoruz. Orucu sabrımızla tutmamız lazım” dedi

Zirve Sürücü Kursu Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Dündar, trafikte yaşanan kavgalar ve trafikteki yeni düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu. “Trafik denilince aklımıza kavga gürültü, ölüm, kaza, yaralanma geliyor. Artık bunlara bir son verilmesinin zamanı geldi” diyen Dündar, “ Trafik, araç yoğunluğu, sürücülerin sabırsızlığı kötü sonuçlara, ölümlü, yaralanmalı kazalara neden oluyor” şeklinde konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı ile irtibatları ve önerileri ile pek çok değişikliğin yapıldığını söyleyen Dündar, şöyle konuştu: “Düzenlemeler belli bir noktaya geldi ama istenilen noktada değiliz. Avrupa’da trafik kazası olmuyor mu? oluyor. Ama ölümlü kaza çok az. Ramazan’da sinirlenmeler, öfkelenmeler çok oluyor. Herkes orucunu kendisine tutuyor. oruçta insanların daha saygılı ve hoşgörülü olması lazım. Çok çabuk parlıyor, öfkeleniyoruz. Orucu sabrımızla tutmamız lazım. Sabır ve saygı ile açılamayacak kapı yok. Sevgi her kapıyı açmaz ama saygı her kapıyı açar. Saygının temelinde şu yatar, İslam saygı ve sevgi dinidir. Trafikte yapılan pek çok hatayı kendimiz de yapıyoruz aslında. Kırmızı ışıkta geçme, hatalı park, direksiyonda telefon kullanma, korna gibi hataları bizim de yaptığımızı düşünerek empati yapacağız. Empati yapıldığı zaman saygı ortaya çıkar.”

CAYDIRICI KURALLAR OLMALI

Avrupa’da trafikte saygı var fakat bizde niye yok diye sorgulanması gerektiğine işaret eden Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Orada bir kaza olduğu zaman çevredekiler hemen koşup, var mı bir sorun, deyip hal hatır soruyorlar, kaza iki taraflı ise sözleşme yapılıyor, sakinci ayrılıyor. Bizdeki gibi kavga olmuyor. Biz ahlak dini İslam’ın mensupları olarak yapmıyoruz da onlar niye trafikte bu güzel davranışları yapıyor? Kurallara uymamız lazım. Onlar bu kurallara harfiyen uyuyorlar. Şimdi Ramazan Bayramı’na yaklaştık. Maalesef her bayram olduğu gibi 120 ölü, 140 ölü haberleri göreceğiz. Niye? Kurallara uymadığımız için. Herkes kurallara uyacak. ‘TEDES niye Konya’da pilot olarak uygulanıyor?’ diye eleştiriler yapılıyor. Biz beğeniyoruz, çok iyi. Kurulların caydırıcı olması lazım. Son yıllarda caydırıcılıkla ilgili çalışmalar yapıldı. Cezaların artırılması çok fayda etmez. Yeni yasalar çıkarıldı. 5 Aralık 2016’da Resmi Gazete’de yayınlandı. Araç kullanırken 3 kez cep telefonu kullananın ehliyeti iptal. 3 defa radara yakalananın, 3 defa kırımızı ışıkta geçenin, 3 defa makas atanın ehliyeti iptal edilecek. Şimdi ihlaller yüzde 60 düştü. İddia ediyorum bu düzenlemelerle 2018 sonunda ölümlü trafik kazası kalmayacak. Onlarda bu kurallar 37 yıl önce gelmiş ve uyuyorlar. Bu düzenlemeler milat oldu.”

İFTAR SAATLERİNDE YOĞUNLUK VAR

“Trafik kuralları ve adabı dersi”nin ilk ve orta dereceli okullarda verildiğini hatırlatan Dündar, şöyle konuştu: “İlk ve orta dereceli okullara gidiyoruz, onlara trafik adabı ve kuralları ile ilgili ders veriyoruz. Milli Eğitim ile ortak çalışıyoruz. 4 saat ders veriliyor. Trafik ve çevre bilgisi dersleri de ilave olarak kurslarda başladı. Bundan da sınavda 4 tane soru çıkıyor. Bu düzenlemeler çok isabetli oldu. Stajyerlik de çıkarıldı. Konya’da trafik sıkışıklığının sebeplerini de aktaran Dündar, sözlerini şöyle tamamladı: “Konya’da yollarımız yeterli. Herkes iftara yarım saat kala yola çıkarsa yollar tabii ki yetişmez. Konya’da en yoğun zamanda 4 ışıkta evinize gidebiliyorsunuz. İftar için evinize, akrabanıza gidecekseniz erken çıkın. Herkes iftar saatine yetişmeye çalışıyor.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.