Olan vatandaşa oldu!

Olan vatandaşa oldu!

Ekonomik krizin faturası, yine vatandaşa kesildi. Zam furyasından nasibini en fazla alan kesimi temsil eden vatandaşın elektriğine ve doğalgazına yine göz dikildi. Vatandaş, elektrik ve doğalgazı önümüzdeki günlerde yine ekstra zamlı kullanacak 

Döviz kurundaki esneklik, enflasyonun yüksekliği, yerli ürünler dururken, ithalatın sürekli yapılması, dış borcun artması, iç piyasada ciddi nakit sıkıntısının yaşanması, işsizlik, istikrarsızlık gibi bazı faktörler zam furyasını yine ateşledi. İstanbul seçiminin sona ermesinden sonra başlayan “Zam furyasına” her gün bir yenisi ekleniyor. Seçimin hemen ardından mazota, çaya ve şekere ve benzine zam gelmişti. Ardından ise beklenilen oldu. Kısa süre önce yüzde 30 civarında zam yapılan elektriğe yeni bir zam daha geldi. Vatandaşın en büyük girdilerinden biri olana elektrik, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yüzde 14,98 zamlandı. Vatandaşın faturası artık çok daha kabarık gelecek. Ayrıca elektriğe zam kararı vatandaşın yanı sıra; özellikle çiftçilerin ve sanayicilerin tepkisine sebep oldu.  Elektriğin ardından yeni bir zam da doğalgaza bekleniyor. Doğalgaza gelecek zam oranının ise çift haneli olacağı konuşuluyor.

VATANDAŞ “YETER ARTIK” DİYOR

2018 yılının Ağustos ayından beri büyük bir ekonomik çıkmaza giren ve alım gücü o günden bu yana sürekli azalan vatandaş, İstanbul seçimlerinden sonra Türkiye'nin gündemine oturan ve kendi bütçesini de derinden etkileyen zamlara sert tepki gösterdi. Faturasının kabarıklığından şikayet eden vatandaş, “Vallahi yorulduk. Ülke ekonomik olarak zorlu günlerden geçiyor. Bizim ise tek gündemimiz İstanbul seçimleri oldu. Doğrusu İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararı ve şuan gündemde sıcaklığını koruyan meseleler, ülkenin gerçek gündeminin üzerine örtmesi içindir. Gerçek gündem ekonomik kriz ama üzerinde duran yok. Yanlış ekonomi politikanın faturası vatandaşa kesiliyor. Bıktık, usandık. Cebimizde para kalmadı. Hükümet, vatandaşını cezalandırıyor.  Elektrik, su ve doğalgaz faturası ile artık baş edemiyoruz. Vatandaş, ev sahibi de değil. Kirada oturan, çocuğu olan, asgari ücret alan vatandaş ne yapacak? Belli bir kesimin azınlığı için çalışıyoruz hepimiz. Bu zamlardan sonra yeni zamların geleceğini haberlerden okuyoruz. Verecek başka neyimiz kaldı? Ülke güzel yönde ilerlemiyor” dedi.

ZAMLAR SANAYİCİNİN BELİNİ KIRDI

Ekonomik krizden dolayı rekabet gücü azalan, çözümü işçi çıkarmakta arayan Sanayiciler ise son 1 yıl içerisinde elektriğe gelen zamların kendilerini iyice bitirdiğini aktardı. 2018 yılı Ağustos ayından bu yana işletmelerin elektrik ve doğalgazlarına yüzde 70'e yakın zam geldiğini dile getiren Sanayiciler, şunları kaydetti: “Sanayiciler, geleceğe yönelik tedirgin. 1 yıldır yatırım yapan yok. Çünkü hiç kimse önünü göremiyor. Güvensiz bir ortam var. Bu şartlarda kimse risk alıp da parasını yatırıma ayırmaz. Biz, hükümetimizden omzumuzdaki yükü almalarını talep ederken, onlar sürekli omzumuza yük üstüne yük bindiriyor. Ticarethanelerin elektriğine, doğalgazına gelen zamlar bizi bıktırdı. Girdi maliyetlerimiz arttı. İş potansiyelimiz yüzde 50'den fazla azaldı. Sanayiciler, gırtlağına kadar borçlu hale geldi. Bunlar yetmezmiş gibi bir de zam yapılıyor. Bunun tek sebebi olabilir, birileri üretimin iyice önüne geçmeye çalışıyor. Ülkemizi daha da dışa bağımlı bir hale getirmenin mücadelesi mi veriliyor, anlamış değiliz?” Çiftçiler ise önce mazota gelen zamla daha sonra da elektriğe gelen zam ile sarsıldı. Girdi maliyeti yükselen, ektiği üründen ise eskisi gibi kâr elde edemeyen çiftçi “zam” kararları ile iyice üretime küstürülüyor. Çiftçi temsilcileri ve çiftçiler ise “Ürünlerden alacağımız verimden vazgeçtik. Hükümet, girdi maliyetlerimizi düşürsün bize yeter” serzenişinde bulunuyor.

EMRE ÖZGÜL 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum