Okullar Açılıyor, Tse Ve Ce Belgeli Malzemeler Tercih Edilmeli

Okullar Açılıyor, Tse Ve Ce Belgeli Malzemeler Tercih Edilmeli

Okulların açılmasına sayılı günler kala, velileri okul alışverişi telaşı sardı. Ancak uzmanlar, ucuz fiyata alınan okul ürünlerinin, çocukların sağlığını tehdit ettiği uyarısında bulundu. Kırtasiye ürünlerinde bulunan fitalat...

Okulların açılmasına sayılı günler kala, velileri okul alışverişi telaşı sardı. Ancak uzmanlar, ucuz fiyata alınan okul ürünlerinin, çocukların sağlığını tehdit ettiği uyarısında bulundu. Kırtasiye ürünlerinde bulunan fitalat adlı maddenin kanserojen olduğuna dikkat çeken uzmanlar, çok ucuza suluk ve beslenme çantalarının tehlikesine işaret etti. Ürün alırken, TSE ve CE belgeli malzemeler alınması gerektiği belirtildi.

NT Bursa Mağaza Sorumlusu Yunus Hancı, üretim olarak ‘merdiven altı’ tabir edilecek yerlerden ucuz diye ürün alınmaması gerektiğini söyledi. Fiyatı uygun ve kaliteli ürünlerin alınması tavsiyesinde bulunan Hancı, şunları dile getirdi: “Aileler kendi çocuklarını zehirlemektense kaliteli ürün almalı. Çünkü okullar açılacağı zaman herkes kırtasiye işine giriyor. Bu işi bilenlerden alınması daha mantıklı. Yapıştırıcılar çok önemli mesela. Biz kağıt yapıştırıcılar satıyoruz, solventli ürünlerin satışı yasak ama satılan yerler var. Bunlar kağıt yapıştırıcısına göre daha etkili olduğu için alanlar oluyor. Ürün alırken, TSE ve CE belgesi var mı ona bakmak lazım. Fiyatı uygun diye zararlı ürünler alınmasın. Çocuk bunu yeri geliyor, ağzına bile sokuyor, eliyle devamlı temas halinde. Piyasada bilinen markaların, bilinen yerlerden alınması daha sağlıklı olur.”

KANSEROJEN KATKI MADDELERİ KULLANILIYOR

Özel Bahar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Turgay Baz, kırtasiye ürünlerinde toksit denilen fitalat gibi maddelerin zararına dikkat çekti. Plastiğin kuru ve kırılgan yapısını değiştirerek yumuşamasını sağlayan, aynı zamanda boyaların ve kokuların ömrünü uzatmak amacıyla kullanılan bu maddenin kanserojen olduğunu vurguladı.

Dr. Baz, şu uyarılarda bulundu: “Bunlar, aynı zamanda çocuğun cildine temasla, kana karışıp hormonal sistemi bozan, bir takım rahatsızlığa yol açan, karaciğere zararlı maddeler. Yine boyar maddeler vardır. Bunlar da kanserojen özelliğe sahiptir. Bazı ürünlerde ağır metaller kullanılır. Kalemkutusu, kalemtraş, makas, zımba gibi maddelerde nikel gibi şeyler kullanılır. Bunlar aynı zamanda uzun süreli temas halinde alerjik özellik gösterebilir, toksit etki gösterebilir.”

Bunların hepsinin çocukların kullandığı kırtasiye ürünlerinde bulunduğunu ifade eden Dr. Baz, şöyle devam etti: “Bunları nasıl ayırt edeceğiz, dışarıdan bakıp anlamımız imkansız. Güvenecek tek kriterimiz var, bunların bir standardizasyondan geçip geçmediğidir. O da, ürünleri satın alırken üzerinde mutlaka TSE ve CE damgasını aramakla olur. Çocuklarımızın en çok kullandığı, kalem, kuruboya, pastel, sulu boyalar, su mataralar, kalem kutuları, yapıştırıcılar, çantalara dikkat etmek gerekir. TSE ve CE damgası bulunması, standartlara uygun olduğunu gösterir, bazı katkı maddelerinin, kimyasalların limitleri aşmamış olduğunu gösterir.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.