Okul öncesinde korona krizi!

Okul öncesinde korona krizi!

Korona virüsü nedeniyle tatil edilen okul öncesi eğitim kurumları zor günler yaşıyor.  Türkiye genelinde yaklaşık 33 bin öğretmen işsiz kalma, binlerce anaokulu ve kreş ise kapanma tehlikesi ile karşı karşıya

 

Türkiye’de 4 bin 640 anaokulu ve 33 bin anaokulu öğretmeni hizmet veriyor. Konya’da 200 civarında anaokulu, kreş ve çocuk kulübü hizmetlerini sürdürüyor. Gelirlerini aylık ödemelerden elde eden bu kurumlar çok zor günler geçiriyor. Tatille birlikte veliler de sözleşmelere rağmen ödemeyi durdu. Okul Öncesi Eğitim Kurumları, Çocuk Kulüpleri ve Eğitimcileri Derneği (ÖNCE-EĞİTİM DER) Başkanı Özcan Dalgıç, sürecin böyle devam etmesi durumunda çok sayıda anaokulu ve kreşin kapanacağını, binlerce öğretmenin ve çalışanın da işsiz kalacağını söyledi.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU KAPANIR

Dalgıç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ülkemizde eğitimin, üvey evlat muamalesi gördüğünü açıklanan paketlerde görüldü. Birçok sektör ilk açıklanan paketlerde yer alırken, maalesef geleceğimizi yetiştiren eğitimin adı bile geçmedi. Anaokullarının bağlı olduğu Milli Eğitim ile kreş, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerinin bağlı olduğu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı maalesef yaş grubu ve hizmet alanı itibariyle özel durumu olan bu kurumları açıklamalarında hiçe saymaktadırlar. Aralarında bulunan yönetmelik farkları ve koordinasyonsuzluk nedeniyle de kurumlar arası problemlere ve haksız rekabete yol açmaktadır. Mevcut yönetmelikler, problemleri çözmeye yetmemektedir. En kısa zamanda yönetmeliklerin yeniden düzenlenmesi ve gerekirse okul öncesi eğitim kurumlarının tek çatı altında toplanması sağlanmalı.  Hükümetimiz eğitim sektörünün yanısıra, okul öncesi eğitim kurumlarına özel destekleri olmalı. Yıllardır gerek ekonomik ve sektörel sıkıntılar nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşayan kurumlar, son kirizle birlikte çökme noktasına gelmiştir. Bakanlıktan ilk olarak çalışanlarımızın mağdur edilmemesini istiyoruz. Maaşlar konusunda destek olunmalı. Kısa Çalışma süresinin şartları daha da kolaylaştırılmalı. Eğitim sektörünün en büyük problemlerinden olan KDV bu süreci de göz önünde bulundurularak yüzde 1'e düşürülmeli. Kurumların en büyük gideri olan kiralar için mülk sahiplerine yönelik teşvik ve kampanyalar yapılmalı . Vergi ve SGK'larda ödeme ötelemesinin bugün cazip gibi geldiğini, ancak bu süreç sonrasında yüklerinin daha fazlalaşacağını, kriz sonrası piyasaların daralacağını düşünürsek, yapılan ötelemeler ödenemeyecektir. Ötelemelerin yanısıra iptaller ve indirimler söz konusu olmalı.”

BELİRSİZLİK SONA ERMELİ

Okul öncesi eğitim kurumlarının yaşadığı belirsizliğin bir an önce son bulmasını istediklerini kaydeden Dalgıç, “Şu anda kurum sahibi arkadaşlarımız kara kara düşünüyor. Çünkü kurumların açılış tarihi 30 Nisan'a uzatıldı. Bu sürecin daha da uzayıp uzamayacağı belirsiz. Fakat şu an bütün kurumların sabit giderleri devam ediyor. Süreç bu şekilde devam ederse ve bir çözüm bulunmazsa Konya’daki okul öncesi kurumlarının yüzde 40’ının kapanacağını tahmin ediyorum. Bundan sadece kurumlar değil aileler de olumsuz etkilenecek. Kurumlar olarak, velileri mağdur etmemek için 30 Mart'tan sonra yapılan tüm tatillerin telafisi muhakkak yapılacaktır. Velilerin 30 Mart'a kadar olan ödemelerinin haricinde, yapılan yıllık sözleşmelere istinaden, imkan sahibi velilerin ödemelere devam etmeleri kurumların bu süreci atlatmasına bir nebze fayda sağlayacaktır. Ayrıca bu süreçte kayıt iptalini tavsiye etmediklerini,  gerek sözleşme, gerek yönetmelik gereği iptallerin velilere yüzde 15 kayıt iptal bedeli olarak yansıyacaktır” diye konuştu.

KAÇAK ÇALIŞAN KURUMLAR VAR

Tatil sürecinde bazı kuruluşların kaçak hizmet verdiğine yönelik duyumlar aldıklarını kaydeden Dalgıç, “Anne ve babalarımız yetkililerin uyarılarını dikkate alsınlar. Kaçak çalışan, gayr-ı resmi kurumlara çocuklarını teslim etmesinler. Çocuklar bizim en değerli varlığımız. Bu salgın ihmale gelmez. O yüzden herkes yetkililerin yaptığı kurallara uysun” ifadelerini kullandı.  Ayrıca bu süreçte çalışan ailelerin çocuklarını bırakacak yer bulamadıklarını ve mağdur olduklarını belirten Dalgıç, “Esasen bu yavrularımız diğer taraftan en büyük risk grubu olan dedelerimize, ninelerimize teslim edilmesine de çözüm bulunması gerekmektedir” dedi. 

OKUL ÖNCESİ KURUMLARINDA CİDDİ SIKINTILAR YAŞANACAK.

Okul öncesi eğitim kurumlarının ödemelerinin beklemediğini ve bu süre zarfında borçlarının daha da biriktiğini ifade eden Dalgıç, şunları söyledi: Kurumlar, dönem başında gelen yüzde 60-70'e yakın zamları, eğitim ücretlerine yansıtamadılar. Bu zamları kendileri sübvanse ederken, son virüs vakıasıyla birlikte tekrar darbe yediler. Bunun yanısıra, okulların kontenjanlarının ortalama yüzde 50-60 lara kadar düşmesiyle birlikte kar marjları düştü ve zarar eden kurumlar çoğaldı. Bu sürecin sonunda maalesef birçok kurum kapatmak durumunda kalabilir. Sektörün en az yüzde 40'ının etkilenme ihtimalinin bulunduğunu öngörüyoruz. Bu yüzden, yetkililerden biran evvel kurumların, çalışanların ve ailelerin mağdur olmayacağı çözümler bulmasını istiyoruz. Alınan kararlarda, sektör temsilcilerinin muhakkak dinlenilmesini istiyoruz.”

MUSTAFA ÜNÜVAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum