Okul öncesinde felsefeye yer açın

Okul öncesinde felsefeye yer açın

Birçok insan için “Çocuk ve Felsefe” kelimesini duyduğun da, okul öncesi dönemde bu kelimelerin yan yana gelmesinin mümkün olamayacağıdır.  Ancak felsefe, çocuğun hayatında her daim vardır

Felsefe aslında çocuğun problemleri çözmeye çalışmasıdır. Felsefede odak nokta çocuğa soru sormaktır. Çünkü felsefe merakla başlar anlamayla sonuçlanır. Merak ise çocuğun öğrenme motorudur.

2-5-046.jpg

Çocuk merak eden ve düşünen bir varlıktır ve düşünmeye başlamak küçük yaşta farkındalıklarla geliştirilmelidir.   Bu nedenle okul öncesi dönemde felsefe etkinliklerine başlanılmalıdır. Çocukların merak eden, sürekli soru soran, kendini ifade etmeye çalışan yetileri vardır. Düzenli olarak yapılan çocuk felsefesi çalışmalarıyla çocukların sorgulayan, düşündüğünü ifade edebilen, karşısındakini dinleyen, empati kurabilen, eleştirel bakış açısına sahip, fikir üreten ve savunan bireyler olmaları sağlanır.  Ayrıca araştırmalar felsefe eğitimi alan çocukların okuma- yazma ve matematik becerilerinin hızla geliştiğini göstermektedir.

FELSEFE ÖĞRETMENİN PEK ÇOK FAYDASI VAR

Özel Gençlik Anaokulunda uygulanan sosyal beceri eğitimi programı içerisinde yer alan felsefe etkinlikleri ile çocuklara felsefi düşünmeyi öğrettiklerini belirten okul müdürü Aliye Duman, felsefe öğretmenin pek çok faydası olduğunu belirtti. Duman, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de “çocuklar için felsefe” çalışmaları hız kazandı. Felsefe çalışmalarının ortak hedefi, özgüvenli, iletişim ve sosyal becerileri gelişmiş çocuklar yetiştirmek. Çocukların düşünmesini sağlamak zor değil. Duman, felsefe etkinliklerinde genel yaklaşımımız uyaranla başlamak diyor. Çocuklar için Felsefenin  Gençlik Anaokulunda bir öğretim yöntemi olduğunu belirtiyor.

BİR ÇOK BECERİ KAZANDIRILIYOR

Son yıllarda yapılan birçok araştırma erken yaşta felsefe eğitimi alan çocukların, okuma ve matematikte daha yetkin olduğu sonucunu verdiğini belirten Duman, Gençlik Anaokulumuzda uygulanan “Felsefe etkinlikleri ile, öğrenmesini istediğimiz bir çok becerinin kazandırıldığını belirtti. ” Felsefe eğitimi ile , öğrencilerin daha iyi dinlemesini, dünyayı farklı açılardan görmeyi kabul etmelerini, açık konuşmayı ve düşüncelerini rahat bir dil kullanarak ifade ettiklerini belirtti.

Duman, okul öncesi dönem de Felsefeye yer açmak önemli çünkü her konuda felsefi soru olduğunu ve üstün yetenekli çocukların bu etkinlikler ile fark edilerek geliştirilebileceğini söyledi.

 

 

 

Gençlik’te annelerle sosyal beceri çalışması

Özel Gençlik Anaokulunda hafta sonu annelerle sosyal beceri çalışması dâhilinde etkinlikler yapıldı. Üç farklı bölümden oluşan etkinliğin birinci ve ikinci aşamasında tanışma oyunları oynanırken, üçüncü aşamada öğrenciler anneleriyle ailelerinde en mutlu oldukları anı resmettiler. Etkinlik bir birinden renkli görüntülere sahne olurken, anneler hafta sonu çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmenin tadını çıkardı. Okul müdürü Aliye Duman Gençlik Anaokulu’nda uygulanan sosyal beceri eğitim programının bu alanda ilk olma özelliğini taşıdığını belirtti.  Alanında uzman birçok akademisyen ve öğretmenin hazırladığı sosyal beceri eğitimi programının 3-7 yaş arası öğrencileri kapsadığını ve uygulandığını belirtti. Duman, “Çocuk merkezli bir yaklaşım ile sosyal beceri eğitim programımıza Eylül ayından itibaren devam edilmektedir. Programın en önemli özelliği aile katılımının aktif olarak sağlanması ve çift yönlü bir eğitim imkânının çocuklarımıza ve velilerimize sunulmuş olmasıdır. Programımız çocuğun içinde yaşadığı toplumun sosyal kurallarına bağlı olarak düzenlenmiştir. Gözlenebilir becerilerin yanı sıra gözlemlenemeyen bilişsel ve duyuşsal becerilerden oluşmaktadır” şeklinde ifade etti.

Duman, okul aile iş birliği içerisinde yapılan bu tür etkinliklerin artarak devam edeceğini belirtti. Program Aliye Duman’ın etkinliğe katılan velilere teşekkürleri ve fotoğraf çekimleriyle son buldu.

 

 

 

En üst düzeyde ilkokula hazırlanıyorlar

Özel Gençlik Anaokulu öğrencileri 2018 – 2019 eğitim öğretim yılının sonuna geldiğimiz bugünlerde, düzenlenen programla öğrencilerin gelişim raporları ve tüm kazanımların gösterildiği portfolyo dosyaları velilere teslim edildi. Okul Müdürü Aliye Duman konuşmasında bir dönem boyunca yapılan çalışmalar hakkında bir sunum yaptı. Duman, okul öncesi dönemin yaşamın temel taşlarından biri olduğunu ve bu dönemde gerçekleşen öğrenmenin çok hızlı gerçekleştiğini bu nedenle de okul öncesi eğitim kurumu olarak amaçlarının öğrencilerin eğitim gereksinimlerini karşılayarak etkin öğrenmelerini desteklemek olduğunu belirtti. Duman, her hafta öğrencilerin ilgileri ve gelişim seviyeleri göz önünde bulundurularak, planlı bir şekilde eğitim faaliyetlerinin hazırlandığını ve çocukların gelişim seviyesine göre devamlı revize edildiğini belirtti. Her gün farklı öğrenme etkinlikleri ile öğrencilerin sağlıklı büyümelerini, bütün gelişim alanlarını destekleyerek en üst düzeye ulaşmalarını, öz bakım becerilerini kazanmalarını sağlayarak öğrencileri en üst düzeyde ilkokula hazırladıklarını söyledi. Program öğrencilerin gelişim raporlarını konfeti ve müzik eşliği ile almasıyla devam etti. Duman, bütün öğrencilere mutlu tatiller dileyerek programı sonlandırdı.

 

 

 

 

MEZUN ZİYARETLERİ

Gençlik Eğitim Kurumları Kurumsal ziyaretlerinde mezun ziyaretleri sürüyor. Gençlik Eğitim Kurumları Genel Müdürü Barış Çağlayan Çakır, Gençlik Temel Lisesi Müdürü Enes İlhan Post, Enderun Liseleri Müdürü Said Turgut, Enderun Liseleri Mezunlar Derneği Başkan Yardımcısı Numan Küçüksarıkulak ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Küçükkoç geçtiğimiz hafta 2011 Özel Enderun Liseleri Mezunu İbrahim Ethem Ataiyibiner‘i EA Otomotiv ‘de ziyaret etti. Ziyarette Ataiyibiner’e hayırlı çalışmalar ve kazançlar dilekleri iletildi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.