Okul değil harabe!

Okul değil harabe!

Karatay İbrahim Sulhiye Kamanlı Ortaokulu'nda öğrenciler kötü bina koşullarında sağlıksız eğitim görüyor. Binadaki çatlaklara ve rutubete rağmen yeni binaya geçiş, bürokratik engellere takılıyor

Karatay ilçesi Tatlıcak Mahallesi'nde bulunan İbrahim Sulhiye Kamanlı Ortaokulu'nda duvarlardaki çatlaklar ve rutubetler yüzünden eğitim güvenli bir şekilde gerçekleştirilemiyor. Depremde ağır hasar görmüş bir binayı andıran okulda dersliklerdeki çatlaklardan dışarıyı görmek bile mümkün. Çatıdan su alan sınıflar, rutubetten kaynaklı küf nedeniyle kararırken çocukların sağlığını tehlikeye atıyor.

2.20150303094130.jpg

OKUL HARABEYİ ANDIRIYOR

Binanın bir çok noktasından dökülmüş beton parçaları da faciaya davetiye çıkarıyor. Harabeyi andıran okulda eğitim gören yüzlerce öğrenci ise kendilerini bekleyen tehlikenin farkında bile değil. Eğitimdeki derslik ve öğretmen açıklarına çözüm bulunamazken mevcut okul binalarındaki problemler de hala çözülmeyi bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın içler acısı hali unutulurken, yurt dışında okul açma gündeme geldi. Kimi kentlerde konteynırlarda eğitim yapılıyor, farklı okulların öğrencileri aynı binalarda eğitim görüyor. 50 - 60 kişilik sınıflar yeni derslikler bekliyor. Yüz binlerce öğretmen atama bekleye dursun, öğretmen açığı bir türlü kapatılmıyor.

4-2.20150303094145.jpg

OKULDAKİ ÇATLAKLAR KORKUTUYOR

Doğu ve Güneydoğu eğitimde yaşanan sorunlar sıkça gündeme geliyor. Ancak benzer sorunlar yurdun çeşitli şehirlerinde de devam ediyor. Bunun trajik bir örneği ise Konya’da yaşanıyor. Karatay'da bulunan Tatlıcak Mahallesi’nde yıkılma tehlikesi altındaki İbrahim Sulhiye Kamanlı Ortaokulu B blokta yüzlerce öğrenci eğitim görüyor. Harabeyi andıran okul binasının dört tarafı çatlaklarla dolu. Çatlaklar öyle bir hal almış ki içeriden bakıldığında dışarısı bile görünüyor. Daha önce beyaza boyanmış duvarlar, rutubetin etkisiyle kapkara bir renge bürünmüş. Korku filmlerini aratmayan okulda ağır bir koku hakim. Binanın bir çok yerinden beton parçaların zamanla yerinden düştüğü gözleniyor. Okulun yakın zamanla boyanarak makyajlandığı, ancak çatlakların gün geçtikçe daha da büyüdüğü anlaşılıyor. Harabeyi andıran okulda çocuğunun eğitim gördüğü söyleyen ve ismini vermek istemeyen bir veli şu sözlerle tepki gösterdi: "İnsan içeri girmeye korkuyor. Bu binaya hayvan bağlasanız durmaz. Bizim çocuklarımızı bu binaya nasıl sokuyorlar? Allah korusun bir felaket olsa bunun hesabını kim verecek, bunun altından kim kalkabilir?"

4-1.20150303094153.jpg

3.20150303094247.jpg

YENİ BİNA YAPILDI, KISA BİR SÜRE SONRA TAŞINACAK

Öte yandan, yıkılma tehlikesi yaşayan okulun yerine yapılan yeni bir bina hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, taşınma için son işlemlerin sürdüğünü, çok kısa bir süre içerisinde taşınma işleminin gerçekleştirileceği ifade edildi. Yeni bina yapıldığı için eski binaya bakım - onarım yapılmadığını ifade eden yetkililer “Yeni bina yapılmasının ardından İl Özel İdaresi’nin kapanmasıyla birlikte 6-7 aylık bir süreçte inşaatlar sekteye uğradı. Çünkü para ödenemedi. O yüzden ülke genelinde inşaatlarda 7-8 aylık bir sarkma meydana geldi. Bir ay önce Ancak Belediye tarafından ‘geçici kabul’ işlemi yapıldı. Belediyenin incelemesinin ardından taşınma işlemi gerçekleşecek” şeklinde konuştu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum