Öğretmenin tayin çilesi

Öğretmenin tayin çilesi

MEB, yeni yönetmelik çıktığı zaman Ağustos ayından sonra eşi özel sektörde çalışan öğretmenlere 3 yıl şartı gelecek. Buna göre; eşi kamuda çalışan öğretmenler 1 yıl, eşi özel sektörde çalışan öğretmenler ise 3 yıl sonra eş durumundan tayin isteyebilecek

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada öğretmen eş atamalarında kolaylıkların yapılacağı söylendi. Ancak yönetmelik halen aynı olduğu için evlenmek isteyen veya evli olan öğretmenlerin sıkıntısı devam ediyor. Öğretmenler geç yaşta evlenmek zorunda kalırken, eş birleştirmelerde yapıldığı iddia edilen adam kayırmadan dolayı bir çok öğretmen sıkıntı çekiyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada öğretmen eşlerin yaşadığı sıkıntıdan haberdar olduklarını söyledi. Avcı, eşlerin birinin yaşadığı yerde kontenjan sıkıntısı olduğundan dolayı eşlerin başka bir yerde birleştirilme kolaylığının bundan sonra sağlanacağını söyledi. Öğretmenlerin eş atamalarında yaşadığı bir diğer sorun ise, yeni Büyükşehir Yasası. Yasa ile birlikte köylerin mahalle statüsünde olmasından dolayı, eşler aynı ilçede görev yapıyor olarak görünmesine rağmen yine birbirinden kilometrelerce uzak yerlerde öğretmenlik yapmak zorunda kalıyorlar. Türk Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata, Bakan Avcı'nın söylemlerinin en kısa zamanda yönetmeliğe girmesi gerektiğini söyledi.

40 YAŞ SINIRI KALDIRILDI

Öğretmen ilk atamalarda yapılan yönetmelik değişikliğine değinen Ata, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen atamalarını değiştirmek gibi bir düşüncesi daha önce de vardı. Ancak bu niyetin henüz gerçekleşmediğini görüyoruz. En son yapılan bir değişiklik var. Olumlu bir değişiklik olarak görüyoruz. Bu değişiklik de ilk öğretmen atamalarındaki 40 yaş sınırının kaldırılmasıydı. Bundan sonra 40 yaşını aşmış vatandaşlar da öğretmenliğe müracaat edebilecekler. Aslında bizim sadece yaşla ilgili bir sıkıntımız yok. Bu değişiklik toplu sözleşmelerde Türk Eğitim-Sen'in bir teklifiydi. Ancak özellikle zorunlu hizmet ve eş durumu atamaları ile ilgili bir değişikliğin olmadığını görüyoruz. Eğer bu değişikliği yapmazlarsa, öğretmenler gerçekten de büyük sıkıntılar çekmeye devam edecektir" diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR YASASI SIKINTI OLUŞTURDU

Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte köylerin mahalle olmasının öğretmenlere yaramadığını ifade eden Ata, "Özellikle Konya gibi Büyükşehir statüsünde olan şehirlerde görev yapan öğretmenler eşler emin olun ancak hafta sonu bir araya gelebiliyor. Bugün Konya'nın çoğu ilçeler arasındaki mesafe, bir çok il arası mesafeden çok daha uzundur. Dolayısıyla eşler farklı ilçelerde çalıştığı zaman gerçekten de yaşam sıkıntısı çekiyorlar. Bakan tabii ki biz eşleri birleştirmeye çalışıyoruz., der. Ancak tabi yönetmeliğe girmediği için kişisel inisiyatif kullanılarak yapılan birleştirmelerdir bunlar. Kendi işlerine yarayacak adamları, yani kendi görüşlerine uygun olan adamları birleştirecekler, kendi görüşleri dışında olanların mağduriyeti ise devam edecektir. Biz diyoruz ki, bakan bey bunu iyi niyetten çıkarsın, yönetmeliğe koysun. Öğretmen eşler de mağdur olmasın. Eşler en azından aynı yerde çalışacak şekilde bir düzenleme yapalım, istiyoruz" ifadelerini kullandı.

GEÇ EVLENMEK ZORUNDA KALIYORLAR

Evlenmek isteyen öğretmenlerin eş durumundaki atamalarda yaşanan sıkıntılardan dolayı geç evlenmek zorunda kaldığını kaydeden Ata, "Mesela Konya merkezde çalışan bir öğretmeni tanıyorum. Eşi ise Kulu'nun Ankara merkezindeki bir köyünde çalışıyor. Bu eşler hafta sonu itibariyle ancak bir araya geliyor. Bu gibi Türkiye genelinde yüzlerce örnek var. Mevzuatta yaşanan sıkıntılardan dolayı öğretmen arkadaşlarımız çok geç evlenmek zorunda kalıyor. Evli olan öğretmen eşler ise, yıllarca birbirlerinden, çoluk çocuğundan uzak kalıyor. Konya'nın en uzak ilçesi merkezden 200-300 kilometre uzaklıktaki Halkapınar. Şimdi düşünün, eşlerden biri Konya merkezde,  diğeri ise Halkapınar'da. Bu eşler aynı şehirde olarak görünüyor. Ancak git-gel yapsa, günlük 2 buçuk-3 saat yol gitmek zorunda kalacak. Mecbur olarak sadece hafta sonu görüşebilecekler. Sıkıntının boyutu bu derecededir" şeklinde konuştu.

ZORUNLU GÖREV SÜRESİ İNDİRİLSİN

İlk atamalarda var olan zorunlu görev süresinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Ata, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eş durumu olan öğretmenler, zorunlu görevini yapmadan tayin isteyemiyorlar. Biz bu zorunlu görev süresinin en azından 1'er yıl kadar düşürülmesini istiyoruz. 5 yıl, 6 yıl, hatta 7 yıla kadar zorunlu görev süresi var. 7 yıl olan bir yere atanan öğretmeni düşünün. Mezun olduğu yıl direk atansa, 23 yaşında göreve başlayacak. Bu arkadaşımız 7 yıl sonra 30 yaşına gelecek ve mevzuat el verdiği taktirde istediği yere gidebilecek. Bu demek oluyor ki bu öğretmen arkadaşımız, 30 yaşında evlenebilecek. İşte biz bu sıkıntının çözülmesini ve bakanın yaptığı açıklamaların yönetmeliğe girmesini istiyoruz."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.