Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Öğretmenevlerindeki İçki Yasağı Uygulaması

Öğretmenevlerindeki İçki Yasağı Uygulaması

Bu yaz Ramazan Bayramı’ndan sonra tatil amaçlı gittiğimiz Çanakkale’ye bağlı bazı ilçe öğretmenevlerinde (Gelibolu, Eceabat) bira, rakı, votka gibi içkilerin satıldığını esefle müşâhede ettik. Her halde içilmese satılmaz. Gelibolu Öğretmenevi girişinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün; ‘Öğretmenler Yeni Nesil Sizin Eseriniz Olacaktır. Yazısı kocaman Atatürk büstünün altında yazıyordu. İçerdeki uygulamaya bakıldığında anlaşılan odur ki, artık zararı tüm dünya tarafından kanıtlandığından yasaklanan ve sağlığa zararlı olan içkiyi içen öğretmenlerin yetiştireceği nesilde kendileri gibi içki içen bir nesil olsa gerektir. Sâdece içkide değil hemen her öğretmenevindeki oyun salonlarında bir kumar nevi olan oyunları şakır şakır oynayan öğretmenleri öğrencileri görse acaba ne yaparlardı? Bizler de öğretmenler olarak bu hazin ibretlik tabloyu üzülerek seyrediyoruz. Ama seyretmek yetmez. İşte duyuruyoruz.

Devletin resmi kurumlarında hiçbir öğretmen keyfi uygulamalara giremez. En başında da yasak olmasına rağmen hiçbir öğretmenevi bu yasağı delerek bünyesinde içki satamaz, içki içen öğretmenlere müsaade edemez, oyun oynatamaz. Hangi öğretmen bu çirkin işi yapacaksa gitsin meyhanelere, birahanelere, kumarhanelere orada keyfince davransın. Bu da yetmez. Öğretmenevine gelen başı örtülü öğretmenlere umacı gibi ya da uzaydan gelmiş muamelesi de yapılamaz. Başı örtülü öğretmenler de bu vatanın en salih evlatlarıdır. Vatan savunmasına en başta koşacak kişilerdir. Bu devirde bu nasıl bir ayrımcı mantığı anlaşılır değil? Öğretmenevlerinde çalışan görevli memurlar kılık kıyafet taassubu yaparak başı örtülü müşterilerine ikinci sınıf vatandaş gibi davranamazlar. Bu durumu da özellikle kınadığımız belirtelim. Bizi öz yurdumuzda garip yapma hakkını sizlere kim verdi? Diye sormak gerekiyor.

Yurdumuzun geleceğinin biricik garantisi yeni yetişen evlatlarımızı oyunun başından kalkmayan, içki içen bir öğretmen nesli yetiştirecekse vay hâlimize! Gençler de aynen öğretmenlerini örnek alacaklardır. Bu asla istenen bir beklenti değildir. Öğretmenlerimizin tez elden kendilerine çeki düzen vermeleri gerekiyor. Ayrıca içki yasağı uygulaması varken nasıl oluyor da o yasağa rağmen Gelibolu Öğretmenevi’nde ve aynı şekilde Eceabat’ta içki satılabiliyor. Buralar bizim bizzat gördüklerimiz, belki diğerlerinde de vardır. İlgililere duyurula ve gereği yapıla. İşte bu resmi kurumlarda içkinin yasak olduğunu belirten yazılar:

“Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (TAPDD) üniversitelerin sosyal tesislerinde uygulamaya konduğu alkollü içki satış yasağı, şimdi de kamu kurumlarına ait sosyal tesislere yansıyor. Emniyetin, 'Polis Moral Eğitim Tesisleri' olarak adlandırılan sosyal tesisleri 'eğitim kurumu' statüsüne alındıktan sonra başlatılan alkol yasağının ardından, şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenevlerinde alkol yasağı geliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Grup Başkanı Fevzi Durgun imzasıyla Türkiye genelindeki akşam sanat okullarını da bünyesinde bulunduran bütün öğretmenevlerine ve 81 il valisine, alkol satışının yasaklanması gerektiğini içeren resmi yazı gönderildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenevlerinde alkol satışıyla ilgili ne yapması gerektiğini, 25 Nisan 2013 tarihinde Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'na sorduğu belirtilerek, buradan gelen yanıtın da 18 Temmuz 2013 tarihli resmi talimata eklendiği görüldü. (Bizim gittiğimizde Ağustos idi. Yasak daha önce başlamış.)

Yazıda, alkol satış yasağının olması gerektiği belirtilerek, ‘Öğretmenevlerinin asli
fonksiyonlarının eğitim çalışanlarının konaklama ihtiyacını karşılamak olduğu, ayrıca yeme-içme, spor, eğlence ve eğitim ihtiyaçları için yardımcı ve tamamlayıcı birimleri de bünyesinde barındıran kurumlar olarak tanımlanmıştır. Yasaya göre; öğretmenevleri de her türlü eğitim-öğretim kurumları olarak tanımlanan madde kapsamındadır’ denildi.

Yasa ve yönetmelikleri uzun uzun anlattığı görülen Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Suat Evcimen'in; ‘öğretmenevi ve akşam sanat okullarının eğitim ve öğretim yönleri ile eğitim ve öğretim konumları olup-olmadığının tarafınızca değerlendirilmesi ve önceden alkollü satış belgesi almış olanların kurumumuza bildirilmesi uygundur’ dedi. Milli Eğitim Bakanlığı da bu yazışmayı tüm teşkilatıyla paylaştı. (Bilgi için, HABERTÜRK İnternet Sitesi, 03 Ağustos 2013 Cumartesi)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR