Öğrenme ihtiyaçtan doğar

Öğrenme ihtiyaçtan doğar

Özel Enderun Liseleri Müdürü Said Turgut, “Temel amacı, hizmet sürecindeki öğretmenlerin mesleki yeterliklerini geliştirmek olan kurumumuz,“öğrenme ihtiyaçtan doğar” düsturuyla öğretmenlerin ihtiyaçları doğrultusunda etkinlikler gerçekleştirmektedir” dedi

Toplumların gelişmesini sağlayan en önemli unsurların başında okulların öğrencilerine sundukları eğitimin kalitesi gelmektedir. Günümüz küresel dünyasında, işgücünün kalitesinin artırılması noktasında eğitim ve öğretimin önemi gittikçe artmaktadır. Bu bağlamda okulların daha kaliteli eğitim hizmeti vermeleri açısından sorumlulukları çoğalmaktadır. Eğitim sisteminin kalitesinin artmasında ve öğrenci öğrenmesini etkileyen onlarca değişken içerisinde, öğretmenin mesleki gelişim faaliyetleri büyük hassasiyet içermektedir. Mesleki gelişim, öğretmenin yüksek standartlarda öğretim yapmasını sağlamak için kapasitesini artırmak amaçlı yapılan çalışmaların ve hizmet içi eğitim seminerlerinin sistematik bir köşetaşı durumundadır. Nitelikli mesleki gelişimin, öğretmenin uygulamalarını değiştirebileceği ve öğrenci öğrenmesini pozitif bir şekilde etkileyebileceği yapılan araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur.

 ÖĞRETMEN GELİŞİMİ HEDEFLENİYOR

Eğitimin temel amacı; araştıran, sorgulayan ve problem çözebilen bireyler yetiştirmektir. Öğrenci başarısı ve kaliteli bir eğitimin yolları araştırıldığında ise her yol bizi öğretmen eğitimine çıkarmaktadır. Öğretmen eğitimi, hizmet öncesi ve hizmet süreci dönem olmak üzere iki başlık altında incelenebilir. Öğretmen ve okul yöneticilerine mesleki bilgi, beceri, değer ve tutumlarını geliştirmede, etkili öğrenme ve öğretme ortamları oluşturmada destek sağlayan süreçleri içeren bir uygulama, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini tamamlamaları için önem arz etmektedir. Eğitim seminerleri, herhangi bir konu hakkında  insanları bilgilendirmek ve bilgilendirilen konu üzerinde gerektiğinde de tartışmak amacıyla seminere katılan bir grup insanın konu hakkında bilgiye ve donanıma sahip yetkililer yönetiminde yapılan toplantılardır. Seminerler yalnızca okullarda öğrencileri bilgilendirmek, eğitimlerine katkı sağlamak için yapılan çalışmalar değildir.  İnsanlar çalıştıkları işleri geliştirmek, merak ve ilgileri doğrultusunda kişisel gelişimi için birçok alanda eğitim seminerlerine katılabilir.

2-1-039.jpg

BİLİM KURULU SEMİNERLER VERİYOR

Temel amacı, hizmet sürecindeki öğretmenlerin mesleki yeterliklerini geliştirmek olan kurumumuz da bu amaç ve “öğrenme ihtiyaçtan doğar” düsturuyla öğretmenlerin ihtiyaçları doğrultusunda, içsel motivasyonlarını artırıcı etkinlikler gerçekleştirmektedir. Hedeflenen çalışmalarla öğretmenlerin mesleki yeterliliklerindeki gelişimin, mesleki doyumu da artıracağı beklenen bir sonuçtur. Bütün bunlar doğrultusunda tüm ekibimize çeşitli alanlarda üniversite “Bilim Kurulumuz” tarafından eğitim seminerleri aldırdık. Bu çalışmalar kapsamında: “Sınıf Yönetimi, Sınıf İçi Akran İletişimi, Öğrenci Öğretmen Diyalogları, Çatışma Yönetimi” semineri Prof. Dr. Erdal Hamarta tarafından, “Danışmanlık eğitimi” Doç. Dr. Barbaros Yalçın tarafından, “Öğrenme ve Öğretme Stratejileri” Doç. Dr. Muhittin Çalışkan tarafından öğretmen ve idarecilerimize eğitim seminerleri kapsamında gerçekleştirildi. Oldukça verimli geçtiğini gördüğümüz bu seminerlere yıl boyu devam edeceğiz.

2-4-039.jpg

İz bırakan öğretmenler…

Öğrenme deyince aklımıza okullar ve öncelikle de öğretmenler geliyor. Eğitim hayatımızın ilk yıllarından başlayarak hayat boyu sürecek olan öğrenme yolculuğumuzda öğretmenlerimiz; rehberimiz, danışmanımız, arkadaşımız, dayanağımız, sırdaşımız olarak bizi eğitiyor, geleceğe hazırlıyor, kısaca hayatlarımıza dokunuyorlar. Böylesine ulvi bir görevi sabırla, iyi niyetle, azimle, çaba sarf ederek gerçekleştiren öğretmenlerin, hayatlarımızda çok özel yerlerinin olduğu gerçeğinden yola çıkarak, onlara ‘İz Bırakan Öğretmen’ tanımının uygun olduğunu düşünüyorum.

Nedir ‘İz Bırakan Öğretmen’i tanımlayan özellikler:Bir öğretmen, öğrencisinin akademik yönden beslenmesinin yanında soran, sorgulayan, araştıran, okuyan, öğrenmeyi seven, kendisini sürekli yenilemeyi ilke edinen, hayata çok yönlü bakabilen, hayallerine yürüme cesareti olan, yeteneklerinin farkında bir dünya insanı olması için ona itici güç, yol gösterici olabiliyorsa bu öğretmen kaçınılmaz olarak iz bırakıyordur. İz bırakan ideal öğretmen nasıl olmalıdır?

    1. Öğrencilerin başarısını tarafsız değerlendirmeli, hissi tavır ve davranışlardan kaçınarak öğrencisine karşı objektif olmalıdır.

    2. Öğrencilerinin ilgi ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde rehberlik edebilmelidir.

    3. Öğrencilerin yaşadığı problemleri gözlemleyerek, oluşabilecek psikolojik ve fiziksel sorunlara yönelik çözümler geliştirmelidir.

    4. Mizah duygusu her daim stresi ve gerilimi azaltmalı, kalıcı, olumlu bir izlenim bırakmalıdır.

    5. Velilerle işbirliği içinde olmalıdır.

    6. Sınıfta öğrencilerin bireysel yeteneklerini fark etmeli ve dikkate almalıdır.

    7. Teknoloji çağında yaşadığımızı unutmayarak, bilgi bakımından öğrencilerden ileride, yenilikçi ve gelişmelere açık olmalıdır.

    8. Sürekli araştıran, kendini geliştiren bir yapıya sahip olarak her derse hazırlıklı gelmelidir.

    9.  Eğitim teknolojisindeki gelişmeleri yakından takip etmelidir.

    10.  Öğrencilerinin başarısına inanarak motivasyonu her zaman yüksek tutmalıdır.

    11. İçinde yaşadığı topluma karşı sorumlu olmalı, toplumun olumlu yönde gelişmesine yardım ederek toplumsal değişmeleri yorumlayabilmelidir. Öğrencileri milli ve manevi değerlere bağlı yetiştirmelidir.


Özel Enderun Fen Ve Anadolu Lisesi, 20 yılı aşkın süredir olduğu gibi, 2018-2019 eğitim öğretim yılına da iz bırakacak ideal öğretmen kadrosu ve farklı eğitim programlarıyla öğrencilerine destek olacak, geleceğin Türkiye’sini inşa edecek nesillerin kaliteli, iyi eğitim almalarına olanak tanıma gayesiyle çalışmalarını sürdürüyor. Amacımız, geleceğin Türkiye’sinde iz bırakacak nesillerin, geriye baktıklarında tüm öğretmenlerini ‘İz bırakan öğretmenler’ olarak anmalarını sağlamaktır.

 Bitirmiş olduğumuz 2017-2018 eğitim öğretim yılındaki YKS yerleştirme başarılarımızı da ideal öğretmen kadromuza borçluyuz. Bu yılda yetkin eğitim kadorumuzla pek çok çalışmayı sağlıklı bir şekilde yürütmeyi hedefliyoruz. Okulda edinilen bilgilerle sadece akademik gelişim sağlamak yerine kişisel gelişim ve dönüşümü de sağlıyoruz. Eğer iyi okullar kurup içlerini harika teknolojilerle ve harika öğretmenlerle doldurduğumuz halde öğrencilerimizi hala geleceğe dair hiçbir umutları olmadan evlerine gönderiyorsak – yoksulluğun, ırkçılığın, hoşgörüsüzlüğün, açgözlülüğün, israfın olduğu ve yerel ekolojiye, tarihsel ve kültürel mirasa, yerel ya da dijital vatandaşlığa karşı hiçbir saygının olmadığı evlere – o zaman bir yerlerde hata yapıyoruz demektir.

Eğer hem sınıfın için de hem de sınıfın dışında “güzel” bir şeyler oluyorsa, o zaman doğru yolda olduğunuzu anlayabilirsiniz.


Gençlik Eğitim yeni eğitim yılına hızlı başladı

Yirmi beş yıllık geçmişi ve seçkin eğitim kadrosuyla eğitim hayatını sürdüren Gençlik Eğitim Kurumları güz dönemi seminer çalışmalarına Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi’nde başladı. Kuruma ait Gençlik Anaokulu, Gençlik ilk ve Ortaokulu, Enderun Fen ve Anadolu Lisesi, Gençlik Temel Lisesi’nin seçkin öğretmen kadrosu ile yeni eğitim yılını büyük bir coşkuyla karşıladı. Yaz tatili sürecinde de çalışmalarına aralıksız devam eden kurum çalışanları yeni eğitim öğretim yılına başlamanın heyecanını dile getirdiler. Seminer programının içeriği: “Kurum Kültürü, Adanmış Öğretmenlik, Etkili İletişim, Portfolyo Sunumları, Sınıf Yönetimi, Sınıf İçi Akran İletişimi, Öğrenci Öğretmen Diyalogları, Çatışma Yönetimi, Drama eğitimi Öğrenme ve Öğretme Stratejileri” gibi seminer çalışmaları ve uzman sunumlarından oluşmaktadır. Gençlik Eğitim Kurumları Genel Müdürü Barış Çağlayan Çakır seminer çalışmalarıyla ilgili olarak şunları ifade etti. Geçmişte olduğu gibi bu sene de herkes için başarılı bir sene olmasını dilerim. Kendini ispatlamış kaliteli bir eğitim niteliği taşıyan kurumumuz kendisine emanet edilmiş olan Gençleri daha iyi bir geleceğe taşımak adına özverili çalışmalarını yine yeniden yürütmektedir. Tüm bu çalışmalarımızı, alanında kendini kanıtlamış, yeni bir heyecanla hiçbir özveriden kaçınmayan, ideal bir nesil yetiştirme anlayışı ile çalışan, gelecek nesilleri inşa eden, milli ve manevi değerleri kazandıran kadromuzla yapacağız.”

2-5-042.jpg

MEZUN ZİYARETLERİ

Gençlik Eğitim Kurumları Kurumsal ziyaretlerinde mezun ziyaretleri sürüyor. Gençlik Eğitim Kurumları Genel Müdürü Barış Çağlayan Çakır, Gençlik Temel Lisesi Müdürü Enes İlhan Post ve Enderun Liseleri Müdürü Said Turgut 2011 Enderun Anadolu Lisesi mezunu Numan Küçüksarıkulak’ı ziyaret etti. Buga Technic’te gerçekleşen ziyarette ‘Hayırlı işler’ dilekleri iletildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.