Öğrencilerin Ayakkabıları Rahat, Yumuşak Ve Esnek Olmalı'

Öğrencilerin Ayakkabıları Rahat, Yumuşak Ve Esnek Olmalı'

2014-2015 eğitim öğretim dönemi başladı, aileleri alış veriş telaşı aldı. Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yunus Yılmaz anne ve babaları giyim kuşamdan...

2014-2015 eğitim öğretim dönemi başladı, aileleri alış veriş telaşı aldı. Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yunus Yılmaz anne ve babaları giyim kuşamdan kırtasiye alışverişine kadar birkaç noktada dikkatli olmaları konusunda uyardı. Yrd. Doç. Dr. Yılmaz ilk olarak ayakkabı seçimine dikkat çekerek seçilecek ayakkabıların rahat, yumuşak ve esnek olmalarının önemine olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, "Rahat olmayan ayakkabılar çocukların ayak hareketlerini ve kas gücü gelişimini kısıtlar. Sıkı olan ayakkabılar alınmamalı rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Terletici ayakkabılar da seçilmemeli hava şartlarına uygun ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayakkabıların tabanı kaygan olmamalı, şoku emebilmeli ve ayak kavisini destekleyebilmelidir. Topuklu veya burnu dar modeller tercih edilmemeli, ayakkabının ön kısmı geniş ve yuvarlak olmalıdır." dedi.

GİYSİLERDE KUMAŞLARA DİKKAT!

Okul giysilerini seçerken ise ağırlıklı olarak pamuklu ve yünlü kumaşların tercih edilmesini öneren Yrd. Doç. Dr. Yılmaz; "Polyester, naylon, akrilik gibi sentetik ipliklerden dokunan kumaşlar vücudun ısı dengesini bozarak aşırı terlemeye neden olabilir. Bunun için ebeveynler ürünlerin etiketlerini mutlaka okumalı ve uygun olmayan malzemeden yapılmış giysileri tercih etmemelidirler. Çocukların içinde rahatça hareket edebildiği ölçüleri uygun kıyafetler alınmalıdır."

İÇERİĞİ BELLİ OLMAYAN ÜRÜNLERİ TERCİH ETMEYİN

Çocukların sağlığı ve güvenliği için içeriği belli olmayan kırtasiye malzemelerinden uzak durulması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yılmaz; "Çünkü kalitesiz kırtasiye malzemelerinde sağlığa ciddi tehdit oluşturan toksik kimyasal madde kullanılma olasılığı yüksektir. Bu maddelerden bazıları keçeli kalemler, okul ve beslenme çantaları, kalem kutuları, su mataraları, çocuk giysilerindeki plastik baskı ve aksesuarlar, spor ayakkabılar gibi birçok üründe kullanılan ve plastiğin yumuşayarak esneklik kazanmasını sağlayan fitalat, ayakkabı ve okul çantalarında kullanılan azo boyar maddeler, ağaç kırtasiye ürünlerinde kullanılan su itici özelliği sağlayan formaldehit ve ağır metallerdir. Bu kimyasalların ağız yoluyla alınması veya deriden emilmesi halinde vücutta birikerek ciddi metabolik hastalıklara, alerjilere veya zehirlenmelere neden olabileceği hatta bazılarının uzun vadede kansere yol açabildiği bilinmektedir."

TSE DAMGASI TAŞIYAN ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN

Güvenilir, marka ve ürünleri satın almayı tavsiye eden Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, "Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) belirlediği kurallara uyan ve TSE damgası taşıyan firmaların ürünleri tercih edilmelidir. İthalatçı firmaların bilinir olması önemlidir. Avrupa Birliği’nde üretilmiş ürünler de satın alınabilir. Ailelerin etiket ve damgalarla ilgili bilgisi olması işlerini kolaylaştıracaktır. Örneğin CE ve 71-3 işareti olan ürünlerin kullanılması güvenlidir. Kokulu silgiler kanserojen olduğu için tercih edilmemelidir. Ayrıca kokulu silgi ve kalemlerde koku vermesi için kullanılan maddelerin bağımlılık yapabildiği de bilinmektedir. Mümkün olduğunca boyasız ya da en az miktarda boya içeren ürünler alınmalı, plastik baskılı, kokulu ürünler tercih edilmemelidir."

ÇANTA AĞIRLIĞI VÜCUT AĞIRLIĞININ YÜZDE 10'UNU GEÇMEMELİDİR

Yrd. Doç. Dr. Yılmaz son olarak, ideal bir okul çantasında destekli ve birbirine eşit iki omuz askısı olması gerektiğine değinerek, "Böylece çantanın ağırlığı vücuda eşit olarak dağılır. Tek askılı çantalardan kaçınılmalıdır veya bu şekilde kullanımına izin verilmemelidir. Omuz askıları çantanın ağırlığını geniş bir yüzeye yayacak kadar kalın olmalıdır. Askı boyu çocuğa uygun hale getirilmelidir. Çantanın büyüklüğü çocuğa uygun olmalıdır, genişliği iki omuz arası kadar olmalı, boyu bel hizasını geçmemelidir. Çantanın ağırlık merkezi bel hizasında olmalıdır. Bele takılan kemer çocuk hareket halindeyken çantanın yerinde kalmasını ve ağırlığın eşit dağılmasını sağlar. Çantanın ağırlığı çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10’unu geçmemelidir. Örneğin 10 yaşında ortalama 30 kilo olan bir çocuğun çantası 3 kiloyu geçmemelidir. Bunun için gereksiz eşyalar çantadan konulmamalıdır. Ağırlık çanta içinde eşit dağıtılmalıdır. Çok ağır çanta taşımak zorunda olan çocuklar için tekerlekli çantalar tercih edilebilir." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.