Öğrencileri Sosyal Faaliyete Hazırlayan Okul Müdürüne 4 Ayrı Ceza

Öğrencileri Sosyal Faaliyete Hazırlayan Okul Müdürüne 4 Ayrı Ceza

Eskişehir’de Mustafa Kemal İlkokulu ve Ortaokulu’nda yapılan sosyal faaliyet çalışmalarında öğrencileri gösterilere hazırlamak için yardım alınan çalıştırıcılara sigorta yapılmadığı gerekçesiyle Eğitim Sen üyesi okul müdürü...

Eskişehir’de Mustafa Kemal İlkokulu ve Ortaokulu’nda yapılan sosyal faaliyet çalışmalarında öğrencileri gösterilere hazırlamak için yardım alınan çalıştırıcılara sigorta yapılmadığı gerekçesiyle Eğitim Sen üyesi okul müdürü ile 25 öğretmene ilginç cezalar verildi. Soruşturmada herhangi bir kanıt bulunamamasına rağmen Eğitim Sen üyesi olan okul müdürü sürgün dâhil 4 ayrı ceza ile cezalandırıldı. Okul müdürü maaş kesim cezası yanı sıra müdürlüğü elinden alınarak öğretmen yapıldı. SGK tarafından da para cezası verildi. Okul müdürüne verilen cezalar bununla kalmazken, öğretmen olarak Kırka ilçesine gönderildi. Okuldaki 25 öğretmen de uyarı ve kınama cezaları ile cezalandırıldı. Eğitim Sen ve cezaya maruz kalan yönetici ve öğretmenler konuyu yargıya taşıdı.

Eğitim Sen Eskişehir Şube Sekreteri Murat Yaman, Mustafa Kemal İlkokulu ve Ortaokulu’nda yapılanların sendikalarına üye olan bu kişilere yapılanların hukuksuz bir sinderme olayı olduğunu söyledi. Ocak ayında başlatılan soruşturmada, başlangıçta elle tutulur hiçbir kanıt bulunamadığını, arkasından Milli Eğitim Müdürlüğünün kendi okulunu SGK’ya şikâyet etmesiyle soruşturmanın başka bir seyirde devam ettirildiğini belirten Yaman, "Haziran ayının sonlarında konu edilen suçlarla orantısız ölçüde cezalar verilmiştir. Bu kadar ağır cezalara sebep olan soruşturmanın ana konusu ise okulda yapılan sosyal faaliyet çalışmalarında öğrencileri gösterilere hazırlamak için yardım alınan çalıştırıcılara sigorta yapılmamasıdır." diye konuştu.

Sosyal faaliyetlerin eğitimin çok önemli bir unsuru olduğunu belirten Yaman ancak Türkiye’de sürekli değiştirilen ama ezberci ve sınav merkezli karakteri değişmeyen eğitim sisteminde, ‘ders dışı faaliyet’ denilerek ikinci plana itilen sosyal faaliyetlerle ilgili bütünlüklü bir yaklaşımın olmadığını kaydetti. Bu tür faaliyetlerin nasıl yürütüleceği konusunda öğretmenleri ve idarecileri özendirici bir eğitim yönetimine ihtiyaç olduğunun altını çizen Yaman, şöyle dedi: "Milli eğitim müdürlükleri bu konuda yardımcı olmak bir tarafa daha çok bürokratik, mevzuatçı engeller çıkarmaktadır. Oysaki bu tür sosyal ve kültürel faaliyetler yoluyla ‘asık suratlı ve sıkıcı’ eğitim sistemi içerisinde öğrenciler için nefes alabilecekleri alanlar oluşmaktadır. Bu önemli katkı özverili öğretmen ve idarecilerin inisiyatifleri ile gerçekleşmektedir. Bu durum tüm eğitim emekçileri tarafından bilinen ve artık kanıksanmış bir durumdur."

Soruşturmaya konu olan okulda idareci ve öğretmenlerin bir anlayış birliği içerisinde hareket ederek, birçoğu Eskişehir’de tek olan atölye çalışmaları ve projeler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yaman, "Eskişehir’de adından söz edilen bir okul oluşturmuşlardır. Bu durum öğrenci başarısına da yansımış ve Mustafa Kemal İlköğretim Okulu tercih edilen bir okul haline gelmiştir." diye konuştu.

Oysa şimdiye kadar yürütülen kimi soruşturmalarda, cinsel istismar veya zimmet gibi ağır suçlamalar bile çok daha hafif cezalarla geçiştirilirken, bu soruşturmada bu kadar ağır cezaların verilmesinin sebebinin ne olduğunu yetkililere sormak istediklerini aktaran Yaman, "Soruşturma konusu okul müdürü Eğitim Sen üyesi değil de Eğitim Bir Sen üyesi olsaydı, cezalar bu kadar ağır olur muydu? Okullardaki idarecilerin yerlerinin antidemokratik yasa ve yönetmeliklerle değiştirildiği şu günlerde, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okul müdürlerini görevden almak için bulduğu yeni yöntem bu mudur?" ifadesini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.