Öğrenciler kullanılıyor

Öğrenciler kullanılıyor

Tüketiciler Birliği Eğitim Komisyonu Başkanı Ayhan Tekin, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın özel okulların reklamlarında öğrencilerin isim ve resimlerinin kullanılmaması ile ilgili yayımladığı genelgeyi yerinde bulduklarını söyledi.

Tekin, yaptığı açıklamada, “Sosyal ve ekonomik haklar ve ödevlerden olan eğitim-öğrenim hakkı ve ödevi Anayasa’nın 42. maddesiyle güvence altına alınmıştır. Bu maddeyle ilköğretimin mecburi ve devlet okullarında parasız alınması esastır. Tüketiciler Birliği olarak yıllardır eğitim hizmetlerinin kaliteli, standart ve ulaşılabilir bir şekilde devlet eliyle ücretsiz verilmesini talep ediyor ve bu konuda açıklamalarda bulunuyoruz. Ancak, yıllar geçtikçe bu hizmet özel okul ve dershanelere doğru kayarak paralı bir hizmete dönüşmeye başlamıştı. Özel dershanelerin özel okullara dönüştürülmesinden sonraki süreçte, devlet okullarının hizmet kalitesinin standart bir düzeye getirilerek özel okullara talep ve ihtiyaç olmayacak şekilde kendiliğinden kapanarak gerçek manada parasız eğitime geçilmesini arzu etmekteyiz” dedi.

“ÖĞRENCİLER REKLAMLARDA META GİBİ KULLANILDI”

Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe göre; reklam ve ilanın mal ve hizmeti, markayı tanıtmak maksadıyla yapılması gerektiğine dikkat çeken Tekin, “Ne var ki bugüne kadar özel eğitim kurumları verdikleri eğitim hizmetini tanıtacakları yerde öğrencileri meta yerine koyup özel kurum isim ve logolu kıyafetlerle onları süsleyip püsleyip boy boy resimlerini her yerde paylaşarak son derece yakışıksız ve reklam amacına aykırı şekilde hareket etmişlerdir. Özel eğitim kurumları illa reklam yapacaklarsa diğer kurumlardan farklı olarak kullandıkları eğitim-öğretim strateji, metot ve tekniklerini ifade eden açıklama ve resimler kullanmalıdırlar” diye konuştu.

“REKLAMLAR TAMAMEN KALKSIN”

Ayhan Tekin, MEB Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 27. maddesinde doğrudan reklam verilmesinin sadece televizyonlarda yasaklanmasının da çelişkili olduğunun altını çizdi. Tüketiciler Birliği Eğitim Komisyonu Başkanı Ayhan Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel eğitim kurumlarının televizyonda uygun görmediği reklamları başka medya organlarında da yapılmasını engelleyecek şekilde düzenlenme yapmasının gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.