Öğrenciler ev bulamıyor!

Öğrenciler ev bulamıyor!

Kayıt için Konya'ya gelen öğrenciler, kiralık ev arayışına girdi. Kira fiyatlarını yüksek bulan öğrenciler, çareyi yurtlara başvurmakta aradı. Öğrencilerin tek başına ev tutması ise hayli zorlaştı

Üniversite kayıtları başladı. Öğrenci ve velileri, kayıt heyecanı yaşıyor. Tercihini Konya'dan yana kullanan yüzbinlerce öğrenci, kayıt için Konya'ya geliyor. Üniversitelerde yoğunluk yaşanırken,   öğrenciler bir yandan da barınma ihtiyacını karşılayabilmek için seferber oluyor. Öğrencilerin bir kısmı Bosna Hersek Mahallesi, Yazır, Sancak, Meram ve Karatay civarında kiralık ev ararken; bazıları da devlet ve özel yurtlarda kalmak istiyor. Kira fiyatlarının yüksek olması ise öğrencileri ev tutma konusunda caydırıyor. Yoğunluk, bu kez devlet ve özel yurtlara kayıyor. Kafelerin yoğunlukta olduğu, ucuz ve kaliteli yemek işletmelerinin bulunduğu, marketlerin her ihtiyaca karşılık verebileceği ve ulaşım noktasında sıkıntının yaşanmayacağı yerler; öğrencilerin öncelikli tercih ettiği yerler arasında geliyor. Üniversite kayıtları, 18 Ağustos'a kadar devam edecek. 

KAYITLARIN BAŞLAMASI FİYATLARI YÜKSELTTİ

Son bir yılda artan kira fiyatları dikkatlerden kaçmıyor. Üniversite kampüslerine yakın noktalarda en düşük ev kirası, 750  TL'den başlıyor. Bu fiyatlar, 2016 yılı kayıt döneminde en düşük 600 TL civarındaydı.  1+0, 1+1 stüdyo daireler de; öğrenciler tarafından en çok tercih edilen konut tipi oluyor. Stüdyo daireler, eşyalı olunca daha da pahalılaşıyor. Fiyatları ise genellikle 750 ile bin TL arasında değişiyor. Stüdyo dairelerin dışındaki evler ise büyüklüğüne göre bin 400 TL'ye kadar çıkıyor.  Ayrıca ev tutmak isteyenlerden emlakçılar tarafından, kira bedeli kadar komisyon isteniyor. Dairelerin aidatları da öğrencilere ekstra masraf çıkarıyor. Aidatlar, 50 ile 125 lira arasında farklılık gösteriyor. Kiralık ev tutan bir öğrencinin sadece konut gideri, ayda en düşük 800 TL'yi buluyor. Üniversite nüfusunun her geçen gün artması, Konya'daki konut fiyatlarını da hızla yükseltiyor. Öğrenciler, kiralık evlere en çok internet üzerinden verilen ilanlarla bakıyor. 

TEK BAŞINA EV TUTMAK ÇOK ZOR

Emlak sektöründeki hareketlilik, en fazla Selçuk Üniversitesi'ne yakın olan Bosna Hersek Mahallesi'nde yaşanıyor. Bosna'da ucuz ev bulmak, neredeyse imkansızlaşıyor. Konya'yı kazanıp gelen öğrenciler; Konya'da okuyan arkadaşları, hemşehrileri ve akrabaları ile de ev tutmayı tercih ediyor. Tek başına ev kiralamaya gücü yetmeyen öğrenciler, bir araya gelerek ev tutma yoluna başvuruyor. Bu yöntem, öğrencilerin cebinden daha az para çıkmasını sağlıyor. Emlakçılar, ev kiralamakta kararlı olan öğrencilerin ise aceleci davranması gerektiğini söylüyor. Kayıt döneminden yaklaşık 1 ay sonra kampüse yakın konumlarda kiralık evlerin bulunamayacağını aktarıyor. Kiralık ev bulmanın hayli zor olduğunu dile getiren Emlakçılar, şunları kaydetti: “Doğru dürüst ev yok. Yurttan çıkanlar arkadaşları ile bir araya geldi, evini tuttu ve memleketine gitti.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.