Obama’dan Putin’e Füze Anlaşmasını İhlal Suçlaması

Obama’dan Putin’e Füze Anlaşmasını İhlal Suçlaması

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i gönderdiği mektupta, SSCB ile ABD arasında 1987’de imzalanan orta ve kısa menzilli füzelerin imhası (INF) ile ilgili anlaşmayı ihlal etmekle suçladı. Obama’ya göre, Rusya...

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i gönderdiği mektupta, SSCB ile ABD arasında 1987’de imzalanan orta ve kısa menzilli füzelerin imhası (INF) ile ilgili anlaşmayı ihlal etmekle suçladı.

Obama’ya göre, Rusya orta menzilli balistik füzeler deneyerek, ABD Başkanı Ronald Reagen ve Sovyetler Birliği Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan anlaşmaya uymuyor.

Putin’e diyalog önerisinde bulunan Obama, anlaşmaya uygun hareket etmek için atılacak adımları görüşmeyi önerdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’den gelen mektupla ilgili herhangi bir değerlendirmede bulunmak istemedi. Washington’ın bugüne kadar Rusya ile ilişkileri bozmamak için tepki göstermediği iddia ediliyor.

Moskova’ya göre değişen dünya sisteminde anlaşma geçerliliğini korumuyor. Çin, Kuzey Kore, İsrail, İran, Hindistan ve Pakistan’da orta menzilli silahların bulunması, Rusya’nın güvenliğini tehlikeye atıyor.

Amerikalı yetkililere göre Rusya, ilk kez anlaşmayı ihlal eden füze denemelerine 2008’de başladı. Obama yönetimi ilk kez 2011 sonunda anlaşmanın ihlali ile ilgili endişelerini dile getirirken, Mayıs 2013’de ABD Dışişleri Bakanlığı silahların kontrolü bölümünden Rose Gottemoeller, ihlalle konusunda endişelerini Rusya’ya iletmişti.

INF anlaşması karadan fırlatılan orta menzilli (1000-5500 kilometre menzilli) ve kısa menzilli (500-1000 kilometre arası) balistik füzelerinin üretim ve testini yasaklıyor.

Ukrayna krizi, füze kalkanı ve NATO’nun genişlemesi gibi sorunlar nedeni ile Rusya ve ABD arasında ilişkiler Soğuk Savaş yıllarını hatırlatıyor. ABD ve AB hafta sonuna kadar yeni yaptırım kararları ile Moskova’yı Ukrayna sorununda geri adım atmaya zorlayacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.