O PKK'lıların yakalandığı yalan mı?

O PKK'lıların yakalandığı yalan mı?

3 mehmetçiğin kahpece şehit edildiği saldırının gerçek faillerinin aslında yakalanmadığı, gözaltına alınan şahısların olayla ilgilerinin bulunmadığı ileri sürüldü.

Yüksekova saldırısıyla ilgili hemen ardından “failleri bulundu” açıklamaları yapılmıştı. Gözaltına alınan şahısların olayla ilişkisinin tespit edilemediği iddia ediliyor.

Saldırının hemen ardından yakalandığı iddia edilen “faillerin” bir kısmı başka olayların failleri, bir kısmı da uyuşturucu kaçakçısı çıktı.

Saldırının hemen ardından, yaklaşık 10 adrese baskın düzenlendi. Bu adreslerin bazılarının ise yanlış olduğu baskın sırasında anlaşıldı.

DAVUTOĞLU: “YAKALANDI” DEMİŞTİ

17 Aralık’ın ardından başlatılan algı operasyonunun başarılı olduğunu gören AKP, bunu hükümeti zor durumda bırakacak her olayda kullanmaya başladı.

Bunun son örneği de Hakkâri Yüksekova’da çarşı iznine çıkan üç askerin, yüzleri maskeli kişiler tarafından saldırıya uğramasında yaşandı. Olayın duyulmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı hükümet üyeleri ve Hakkâri Valiliği, saldırıyı düzenleyenlerin yakalandığı şeklinde yorumlanan açıklamalar yaptılar.

Örneğin Başbakan Ahmet Davutoğlu, olaydan bir gün sonra yaptığı açıklamada, saldırının faillerinin gözaltında olduğunu bildirdi. Davutoğlu, “... Olayı en başından itibaren güvenlik birimlerimiz yakından takip ettiler. Arka arkaya operasyonlar yapıldı. Bugün sizinde açıklamalardan takip ettiğiniz gibi olayın mesulü olduğuna dair deliller elimizde. Bulunan şahıslar gözaltına alındılar. Bu gözaltılar neticesinde adalete teslim edilecekler. Bu çerçevede valilik açıklamasında da görüldüğü gibi bu operasyonlar neticesinde ilgili şahıslar gözaltındalar” diye konuştu.

UYUŞTURUCU SUÇUNDAN ARANANLAR YAKALANDI

Ancak olaydan sonra yapılan operasyonlarda “fiyasyo” denecek türden gelişmeler yaşandı. Olayın hemen ardından Hakkâri Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve TEM Şube Müdürlükleri ortaklaşa operasyon düzenledi. Yaklaşık 10 adrese baskın düzenlendi. Adreslerin bir kısmı yanlış çıktı. Ve hiçbir suç unsuruna rastlanmadı. Operasyonlar sırasında, uyuşturucu suçlarından ve diğer olaylardan aranan bazı şahıslar gözaltına alındı. Bu kişiler ise kamuoyuna olayın failleri olarak sunuldu.

Hükümete yakın medya kuruluşlarının desteği ve sosyal medyada örgütlenen “ak trollerin” girişimleri ile kamuoyunda saldırının faillerinin jet hızıyla yakalandığı şeklinde hava oluşturuldu.

Hakkâri Valiliği de yaptığı yazılı açıklamaların hiç birinde saldırının faillerinin yakalandığı yönünde net bir bilgiye yer vermedi. Bunun yerine muğlak ifadeler kullanıldı. Örneğin gözaltına alınan E.A. isimli şahıs, son saldırının faili olarak sunuldu. Oysa, E.A., yaklaşık üç buçuk ay önce yani 19 Temmuz 2014 tarihinde Zağros İş Merkezi’nde Uzman Çavuş K.U. isimli askeri personeli yaralayan kişi olarak gözaltına alındı. Son olayla bir ilgisinin ise olmadığı sorgusu sırasında anlaşıldı. Aynı gün yapılan operasyonlarda gözaltına alınan diğer kişilerin de son olayla bir ilgisinin bulunmadığı belirlendi.

Yeni şüpheliler gözaltına alındı

Saldırı ile ilgili önceki gün üç kişi daha gözaltına alındı. Operasyonlara, Hakkâri dışındaki illerden ve diğer güvenlik birimlerinden de destek verildi. Yeni alınan kişilerin sorgusu devam ediyor. Bu kişilerin saldırı ile ilgisinin olup olmadığı henüz netleşmedi. Daha önce gözaltına alınan dört kişi ise olayla bağlantılı olmadıkları için serbest bırakıldı.

Uzmanlar, bölgedeki tüm istihbarat birimlerinin tasfiye edildiğini hatırlatarak, yeni gelen ekiplerin ise “açık” ve “kapalı” kaynaklara tam olarak nüfus edemediklerini kaydettiler. Bu durumun bölgede istihbarat zafiyetinin oluşmasına yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, güvenlik birimleri arasında yaşanan gerilimin de istihbarat konusundaki zafiyetin daha da artmasına yol açtığını kaydettiler.

Genelkurmay Başkanlığı, Cumartesi günü gerçekleşen saldırıda PKK’yı göstermiş ve “Bölücü terör örgütü mensubu silahlı üç teröristin” saldırıyı gerçekleştirdiğini söylemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.