Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

O nasıldı?

O nasıldı?

Şu güzel Rebiü’l Evvel ayında satırlarımıza Kâinâtın O En Kâmil İnsanını yâni Peygamberimizi misafir ediyoruz efendim müsâdenizle.

O Peygamberlerin Sultânı Resullerin Şâhı nasıl bir insandı, nasıl bir hayat yaşadı? O aleyhissalâtu vesselam hal ve tutumlarıyla nasıl insanların çoğunun teveccühünü kazandı? Neler yaptı hayâtında? Kendi pratik yaşantısını nasıl sosyal hayâta râm etti? Hangi prensiplerle o devirlerden günümüze ışık tuttu. Hâlâ nasıl Peygamber düsturları kaybolmadan yaşıyor?

Peki, neydi o kaybolmayan hepsi seçkin bir hazine mesâbesinde olan o davranış modelleri? İşte onlardan bâzıları:

* Peygamberimiz aleyhisselam insanlara sevgi ve saygı gösterdiği için kendisi de karşısındakilerden ayni muameleyi görüyordu. Hayâtında bunun sayısız misalleri vardır.

* Peygamberimiz aleyhisselam insanlığın faydasına olacak bilginin yâni ilmin dünyânın neresinde olursa olsun alınıp kullanılmasını istemiştir.

* Peygamberimiz aleyhisselam yaşadığı devirde her bölgede insanların hak ve hukukları çiğnenirken (bugün de ayni şeyler mevcut) O insanların birbirleriyle olan muaşeretlerinde hak ve hukuk ihlal edilmemesine son derece özen gösterdi. Hatta bizzat kendi üzerinde kimin hakkı varsa rahatlıkla alabileceğini beyân etmişlerdi.

* Peygamberimiz aleyhisselam kimseye beddua etmedi, lânet okumadı. O insanların dünya ve ahret saadetlerini teminine ömrünü vakfetti. O insan kazanmak için büyük fedâkarlıklar yaptı, bu hususta inanılmaz bir sabır gösterdi.    

* Peygamberimiz aleyhisselam kendisinden istenilen hiçbir şeyi geri çevirmedi. Elinde varsa derhal verdi yoksa borç alıp yine verdi. Bu arada tebessümü de yüzünden eksik etmedi. Herkese kibar ve nezih davrandı.

* Peygamberimiz aleyhisselam elindeki imkanları hep başkalarıyla paylaştı asla nefsî davranmadı. Her zaman kendinden önce yanındakileri düşündü. Herkesin fikrine değer verdi.

* Peygamberimiz aleyhisselam asla yalan söylemedi, hayâtında kimseyi aldatmadı, aldanan da olmamayı öğütledi. Borcunu misli görülmemiş bir güzellikte öderdi.

*  Peygamberimiz aleyhisselam İslam ile yeni tanışan kimselerin yaptığı hata ve yanlışları hoşgörüyle karşılardı.

* Peygamberimiz aleyhisselam adâlet husûsunda Müslim-Gayri Müslim ayrımı yapmazdı. Kısas hükümlerini kendi evlatları dahi olsa titizlikle uygulardı kimseyi kayırmazdı.

* Peygamberimiz aleyhisselam Müslümanların düşmanlarına karşı yenik ve ezik durmasından asla hoşlanmazdı.

* Peygamberimiz aleyhisselam Müslümanların sâdece ahrete kazanmak amaçlı bir köşede inziva hayâtı yaşamasını uygun görmezdi. Onların cemiyetle bütünleşmesini isterdi.

* Peygamberimiz aleyhisselam çalışmaya değer verirdi. Alın teriyle kazanılan helal kazancın ibâdet hükmünde olduğunu anlatırdı.

* Peygamberimiz aleyhisselam bizzat kendisi yönetici olarak; ‘öncelik idâre ettiği halkının iyiliği ve hayrıdır’ prensibini bütün netliğiyle hayâtına aksettirmiştir.

* Peygamberimiz aleyhisselam ümmetinin ve insanların dertleriyle yakînen ilgilenirdi. Aralarında problem olanlarla yapıcı diyaloglar kurardı.

* Peygamberimiz aleyhisselam her duyduğuna hemen inanmaz önce haberin doğruluğunu araştırırdı. Düşünmeden karar vermezdi.

* Peygamberimiz aleyhisselam bir kimseye hangi işi yaptıracaksa onu en iyi yapana yâni ‘işi ehline’ verirdi. O dünya ve ahret dengesini sağlayan muhteşem bir şahsiyetti.

* Peygamberimiz aleyhisselam muaşerette olduğu insanların önüne çıkarken dâima derli-toplu-temiz ve intizamlı bir şekilde giyinmiş olarak çıkardı. O insanlara hep güler yüzle muamele etmiştir.

* Peygamberimiz aleyhisselam muhtereme eşlerine ve âile efrâdına en hayırlı olandı. Çocuklara, kimsesiz ve yetimlere sâhip çıkar şefkat ve merhametle davranırdı. Komşularına iyilik ve ikram ederdi.

Şu hazine değerinde olan prensipleri hep yaşayalım ve yaşatalım inşaALLAH.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR