'O Havzada 9 Tane Maden Ocağı Var Ve 9’u Da Birbirinden Fecaat'

'O Havzada 9 Tane Maden Ocağı Var Ve 9’u Da Birbirinden Fecaat'

Aksiyon-İş Genel Başkanı Vedat Öztürk, Karaman Ermenek’teki maden kazasını değerlendirdi. Öztürk, “O havza içerisinde 9 tane maden ocağı var ve 9’u da birbirinden fecaat. Şunu da söylemekten korkuyorum. Burada binlerce emekçimiz evine...

Aksiyon-İş Genel Başkanı Vedat Öztürk, Karaman Ermenek’teki maden kazasını değerlendirdi. Öztürk, “O havza içerisinde 9 tane maden ocağı var ve 9’u da birbirinden fecaat. Şunu da söylemekten korkuyorum. Burada binlerce emekçimiz evine ekmek götürüyor. Kolaycılıkla hepsini kapatın demek istemiyorum. Böyle bir şey de çok acı durum. Bütün o maden ocaklarının risk analizlerinin hızlıca tek tek yapılıp, sıralamalarının yapılması, en acil olanından başlamak üzere burada yaşanan sıkıntı ne ise tehlike ne ise diğer ocaklarda yaşamama adına bunların acilen giderilmesi lazım." dedi.

    Aksiyon-İş Genel Başkanı Vedat Öztürk sendika genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Maden kazasının meydana geldiği Karaman’da incelemelerde bulunduklarını söyleyen Öztürk, “Bu süreç içerisinde onların da hayati tehlikesi var mı? var. Bu maden ocaklarının hızlıca teftiş edilip en azından geçici bir süre ile durdurulması lazım. İş güvenliği yasası ne diyor? Bir emekçi, orada çalışan sigortalı bir işçi orada risk varsa, hayati risk söz konusu ise ocağa giremez. Girmese dahi firma, o çalışanın maaşını bizzat hesabına yatırması gerekir. Madenci kardeşlerimizin içi rahat olsun. Orada 18 kardeşimizin başına gelenin, binlerce kardeşimizin başına gelmeyeceğini kim taahhüt edebilir, teminat verebilir? Kimse teminat veremiyorsa , o zaman bu kardeşlerimiz madenlere girmemeli, hükümet de bunun takipçisi olmalı. Sayın Cumhurbaşkanı ne dedi? Devlet gerekenleri yapmalı. Devlet dediğiniz en başında zaten zatialleri bulunuyor. Devlet dediğiniz mekanizmanın başında oysa kimi kime şikayet ediyoruz?" diye konuştu.

    İŞÇİLERE BURADAN CEZA ÇIKACAK

    Öztürk, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı’nın oraya gittiği zaman yapacağı şey bakanlara şunu demeliydi. Soma’da şunu yaptınız, önlem almadınız. Burada yine 18 tane canımız yerin altında derhal istifanızı verin demesini bekliyordum. İşçilere buradan ceza çıkacak. İş sağlığı güvenliği yasalarına uymayan işçilere ceza verilecek.”

    "İŞÇİLER BAKANLA FOTOĞRAF ÇEKTİRMEK İÇİN KURTARMA ÇALIŞMALARINI BIRAKIYOR"

    Baca ağzı denilen kurtarma operasyonlarının yürütüldüğü mahale gittiklerinde müthiş bir koordinasyonsuzluk gördüklerini ifade eden Öztürk, “Bakan oraya her iki saatte bir geliyor, ki gelmemesi gerektiğini de söyledim. Niye? Sayın Bakan geliyor diye, oradaki işçiler kurtarma işlerini bırakıp, bakanla fotoğraf çekinelim diye.... Kurtarma operasyonundaki insanlar oradaki acıyı yaşayan değil. Onlarda nihayetinde işçi insanlar. Kendince bakanla oradaydım pozu vermek için bazen oradaki yardım işlerini aksatıyorlar. Koordinasyonun başında her işi bilen yetkili bir olmalı. Orada bazı madenciler var ama maalesef tahlisiye ekibi değil. Bunlar diğer maden ocaklarından arkadaşlarına yardım için gelmiş insanlar. Bir koordinasyonsuzluk içerisinde herkes bir fikir veriyor, bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bu uğraş esnasında rastgele çalıştıklarından dolayı sonuç alınmıyor.” şeklinde konuştu.

    "BU İŞLEM GÜNLERCE SÜREBİLİR"

    Madende yılların getirdiği yumuşamış malzeme olduğunu söyleyen Öztürk, "Bu açılan boşluktan o malzeme suyla birlikte alana intikal ediyor. Orada bir cüruh var. Pompayı gönderiyorsunuz, pompanın ağzı cüruh ve pislikten tıkanıyor. Havza sürekli su gönderen bir havza, siz daha suyu boşaltmayı çözemeden hızınız da kısıtlandığı için arkadan tekrar iki adım ileri, bir adım geri maalesef oradaki bu işlemler günlerce sürebilir." dedi.

    Öztürk, sondaj makinelerinin kurtarma çalışmalarının yapıldığı yere nakledileceğini ifade ederek şunları söyledi: "Sondaj makineleriyle tahliye işlemi yapılacak. Madenciler nerede olduğu bilinemeyen bir durumda. Sondaj makinesi devasa bir matkap. Burayı delip su tahliyesi yapacak. Madenci kardeşlerimizin olduğu yere sondaj makinelerinin denk gelmeyeceğini kim bilir?" CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.