'O Bakanlar Orada Nasıl Salına Salına Geziyor; İnsanda Biraz Ar Olur, Haya Olur'

'O Bakanlar Orada Nasıl Salına Salına Geziyor; İnsanda Biraz Ar Olur, Haya Olur'

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Karaman Ermenek maden kazası ile ilgili, “Üç gün olmuş, içeriden çöküntüleri çıkarma adına ikinci ray sistemi yeni kuruluyor. İlk gün yapılması gerekenler yapılmamış. Daha...

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Karaman Ermenek maden kazası ile ilgili, “Üç gün olmuş, içeriden çöküntüleri çıkarma adına ikinci ray sistemi yeni kuruluyor. İlk gün yapılması gerekenler yapılmamış. Daha yeni su motorları geliyor oraya. İstanbul’dan, Ankara’dan alet edevat, ahtapotlar geliyormuş da, suyu bir günde çekermiş de, hepsi hikaye. O bakanlar orada nasıl salına salına geziyor, ben anlamıyorum. İnsanda biraz ar olur, haya olur. Bu ruhsatları veren sizsiniz, ocakları çalıştıran sizsiniz, sözde denetlemeleri yapan sizsiniz.” dedi.

Partisi’nin Genel Merkezi’nde gündemi değerlendiren Destici, maden kazasının olduğu Karaman Ermenek’e gittiğini hatırlatarak “18 kardeşimiz hala maden ocağında. Suların, balçıkların içerisinde muhtemelen. Görüşme yaptığımız bütün yetkililer, hepsiyle görüştük. Bu çalışmanın günler alabileceğini bize ifade ettiler. Çünkü ocağın içi tamamen suyla dolmuş. Güçlü bir su baskınında göçükler oluşmuş ve dolayısıyla da su da çekilemiyor. Bir göçüğü temizlemek günler alabiliyor. Dünyanı hiçbir yerinde böyle bir ocak olmaz. Bu kadar ilkel, çalışma şartları uygun olmayan bir ocak olmaz. Dünyanın hiçbir yerinde ruhsat verilmez, utanç verici. O bakanlar orada nasıl salına salına geziyor, ben anlamıyorum. İnsanda biraz ar olur, haya olur. Bu ruhsatları veren sizsiniz, ocakları çalıştıran sizsiniz, sözde denetlemeleri yapan sizsiniz.” ifadelerini kullandı.

Oraya gittiklerinde üç günü geride bırakmış olduklarını söyleyen Destici, “İçeriden çöküntüleri çıkarma adına ikinci ray sistemi yeni kuruluyor. İlk gün yapılması gerekenler yapılmamış. Daha yeni su motorları geliyor oraya. İstanbul’dan, Ankara’dan alet edevat, ahtapotlar geliyormuş da, suyu bir günde çekermiş de, hepsi hikaye. Sırf kamuoyunun baskısını azaltmak, tepkisini önlemek için yapılan işler. Ne ahtapot gördük, ne yüksek tonajlı su motorları gördük, hiçbir şey görmedik. Yapılması gerekenlerin maalesef yapılmadığını gördük. Baştan yapılması gerekenlerin hiç yapılmadığını gördük. İçeride 32 kişi devriyeli olarak diriyor, onların da 5-6 tanesi anca çalışabiliyor. Çünkü çalışabilecek bir ortam yok aşağıda. Oradaki ailelerin durumu perişan, en büyük acıyı onlar yaşıyor.” diye konuştu.

“SORUMLULARIN İSTİFA ETMESİ LAZIM”

Bakanların acı itiraflarının olduğunu söyleyen Destici, “İktidar partisinin bir yetkilisi doğal afet diyor, bakan diyor ki; ‘buna doğal afet denmez’. Tabi ki doğal afet denmez, kaza bile denmez, bu düpedüz ihmalden, öngörüsüzlükten, tedbirsizlikten, en önemlisi de denetimsizlikten kaynaklanmıştır. Bu facianın sorumlusu bu denetimi yapmayanlardır. Bu ülkenin madenlerinin ruhsatı bizzat Başbakan ve Başbakanlık tarafından veriliyor. Birinci derecede sorumlu Sayın Başbakan’dır. Eğer bir önceki dönemin Başbakan’ı vermişse şimdiki Cumhurbaşkanımız odur. Bu ocakların bir kısmı kiralama, bir kısmı da ruhsatla çalışıyor. Bunları Enerji Bakanlığı yapıyor. İkinci derecede sorumlu olan Enerji Bakanı’dır. Üçüncü derecede de Çalışma Bakanlığı ve bunlara bağlı bürokratlardır. Bakan ve bürokratları. Dördüncü derecede tabi ki işletme sahibi. Sorumluların bunun bedelini ödemesini ve hesabını vermesini bekleriz. Yani ilgili bakanların, ilgili bürokratların istifa etmesini bekleriz. Orayı işleten firmanın da ruhsatının iptal edilerek yargının önüne çıkartılmasını beklerim. Ama Türkiye’de bunlar oldu mu? Oradaki vatandaşların konuştuğu ne? Yine bu iş verenlere hükümet sahip çıkacak ve bunlara bir şey olmayacak.” şeklinde konuştu.

“RİCAYLA MİNNETLE RUHSAT MI VERİLİR”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in sözlerini değerlendiren Destici, “Kardeşim bu işte ricacı mı olur? İnsan sağlığı önemli. Rica ile minnetle maden ocağı ruhsatı mı verilir? O ocakta çalışan insanlar 3 aydır maaş alamadıklarını söylüyorlar. Denetimlerin önceden haberli yapıldıklarını söylüyorlar. Her maden ocağında bulunması gereken malzemeler var. Ama ne yapmışlar? Diyelim 9 maden ocağı bir araya gelmiş bir karter oluşturmuşlar. Her birinin ayrı ayrı alması gereken malzemeyi bir tane almışlar, senin ocağında denetim yapılıyorsa o gün o malzemeler senin ocakta, ertesi gün öbür ocakta ise o ocağa, diğer gün öbür ocağa. Denetimler böyle yapılıyor. Denetleyenler de bunu biliyorlar ama göz yumuyorlar.” dedi.

"BU MİLLET DE TARİH DE SİZİ AFFETMEYECEK"

Destici, peşmergenin Türkiye’ye üzerinden Kobani’ye geçişini şöyle değerlendirdi : “Bu eğer bir gaflet değilse, hainlik değil de nedir? Bu düpedüz hainliktir. Tüm İslam coğrafyasına yapılmış bir hainliktir. Hiç utanmadınız mı Türk milletine bu utancı yaşatmaktan? Hiç yüzünüz kızarmıyor mu? Akşam başınıza yastığa koyduğunuzda vicdanınız rahat bir şekilde mi uyuyorsunuz? Peşmerge kılıfı içerisinde PKK unsurlarını Türkiye üzerinden Aynül-Arap’a göndereceksiniz ve bu gönderme sırasında da bütün PKK yandaşları yollara çıkarak onları alkışlayacak. Bu utancı millete yaşatmaya ne hakkınız var? Bu millet de tarih de sizi affetmeyecek.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.