Numune 115 yaşında

Numune 115 yaşında

Büyükşehir Belediyesi ve Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği tarafından düzenlenen ikindi sohbetlerinde Avukat Serdar Ceylan, “Selçuklu’dan Günümüze Konya Sağlık Teşkilatı ve Konyalı Hekimler” başlıklı bir sunum yaptı

Maristan-ı Atik, Alaeddin Darüşşifası, Miskinler Tekkesi gibi Selçuklu’dan Osmanlı dönemine sağlık kuruluşlarından, Konyalı hekimlerden bahsedilen sunumda ve Beyhekim, Sadr-ı Konevi (Sadır Sultan) ve Hacı Paşa gibi meşhur hekimlerin hayatı, eserleri hakkında bilgiler, fotoğraflar ve arşiv belgeleri ile anlatıldı. Konya Asker Hastanesi, Konya Hamidiye Gureba Hastanesi, Amerikan Hastanesi ve Operatör Dr. Emin Bey’in Özel Hastanesi gibi 20. yüzyılın başında Konya’da hizmet veren sağlık kuruluşları tanıtıldı. Konya Hamidiye Gureba Hastanesi’nin Memleket Hastanesi, Millet Hastanesi, Konya Devlet Hastanesi ve Konya Numune Hastanesi olma süreci de arşiv belgeleri ile anlatıldı. Günümüzdeki Konya Numune Hastanesi’nin ilk nüvesini teşkil eden Konya Hamidiye Gureba Hastanesi’nin Temmuz 1900 tarihinde açılışı arşiv belgeleri, hastanenin kitabesi ve fotoğraflar ile açıklığa kavuşturuldu. Bu hastaneye yapılan vakıflar ve yardımlar anlatıldı.

HEKİMLERİN HİZMETLERİ ANLATILDI

Bu yıl 115 yaşında olan Konya Numune Hastanesi’nde görev yapan başhekimler ve Konya il sağlık müdürleri fotoğrafları ve görev süreleri ile anıldı. İlk başhekimlerden Dr. Rıfkı Tuygan’ın, II. Abdülhamit’in özel doktoru Konyalı Hacımendizade Dr. Yusuf Ziya Paşa’nın hayatı hakkında da bilgiler verildi. 1915 yılında Konya Hilal-i Ahmer (Kızılay) Hastanesi hekim ve cerrahlarının cepheye gitmek üzere teşkil ettikleri heyet, “Servet-i Fünun” dergisindeki haber ve fotoğraf ile paylaşıldı. Yüz yıl önce Konyalı hekimlerin vatan savunmasındaki hizmetleri anlatılarak, şükran ve minnet ile anıldı. Konya mahalle, cadde ve sokaklarındaki hekim, sağlık isimlerine dikkat çekilerek, bir vefa nişanesi olan bu örneklerin artırılması teklif edildi. Numune Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Süleyman Dönmez, Başhekim Yardımcısı Dr. Mehmet Mermer ve Konya Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Dr. Ahmet Ergin ve Konyalı hekimlerin de katıldığı program, Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci tarafından Serdar Ceylan’a şükran belgesi takdim edildi. Dr. Süleyman Dönmez ise Ceylan’a hediye takdim ederek, yaptığı çalışmalar için teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.