Nsw Başbakanı 3 Bin Dolarlık Rüşvetten Dolayı İstifa Etti

Nsw Başbakanı 3 Bin Dolarlık Rüşvetten Dolayı İstifa Etti

Avustralya’nın NSW eyaleti Başbakanı Barry O'Farrell istifa etti. Başbakan, Avustralya Su Holdingi (AWH) ile ilgili devam eden soruşturma ile ilgili Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’na (ICAC) ifade verdikten sonra istifa ettiğini açıkladı.

Avustralya’nın NSW eyaleti Başbakanı Barry O'Farrell istifa etti. Başbakan, Avustralya Su Holdingi (AWH) ile ilgili devam eden soruşturma ile ilgili Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’na (ICAC) ifade verdikten sonra istifa ettiğini açıkladı. O'Farrell, AWH Başkanı Nick Di Girolama’dan 1959 yılında üretilen ve 3 bin dolar olduğu açıklanan ünlü bir marka şarap hediye aldığı ile ilgili çelişkili açıklamalarda bulundu. Önce almadığını daha sonra ICAC’ın kendisine ait olan hediye ile ilgili teşekkür ettiği el yazısı ile 28 saniyelik telefon görüşmesini ortaya çıkarmasından sonra Başbakan O’Farrell, hediye aldığını halen hatırlayamadığını ancak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı olabileceklere katlanacağını söyleyerek bulunduğu konumdan istifa ettiğini açıkladı.

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, O'Farrell’in NSW eyaletine bağlı Sydney Water ile anlaşması için lobi faaliyetinde bulunduğu iddialarını araştırıyor. AWH yöneticisi Nick Di Girolamo, kendisi tarafından Başbakan O'Farrell’e gönderilen 3 bin dolarlık antika şarabı, onun 2011 yılında almış olduğu seçim başarısından dolayı gönderdiğini söylemişti. Ancak, O'Farrell ICAC tarafından yapılan soruşturma sırasında böyle bir hediye almadığını söyleyerek, yalanlaşmıştı. Ayrıca Başbakan 2011 yılında Bay Di Girolamo’yu gönderdiği hediye ile ilgili arayarak 28 saniyelik konuşmasını da hatırlamadığını söyledi. Bay Di Girolamo ise ICAC komisyonuna, O'Farrell’in hediyeye teşekkür etmek için kendisini aradığını söylemişti.

Başbakan dünkü soruşturma üzerine, bu sabah istifa ettiğini açıkladı. O'Farrell, Di Girolamo’ya teşekkür ettiği yazıyı kendisinin yazdığını kabul etti. "Unutkanlığımı kabul ediyorum. Hafızamın beni yanılttığını söylemek istiyorum. Olayı hâlâ net olarak hatırlayamıyorum. Soruşturma sırasında ICAC’I kasti olarak yanıltmak istemedim. Ama düzenli bir şekilde devam eden soruşturmanın sonuçlarını kabul ediyor ve bulunduğum görevden ayrılıyorum." dedi.

Bu arada Federal Başbakan Tony Abbott ise O'Farrell’in siyasi liderlerin çok azında gördüğü bu davranışı onurlu bir davranış olarak karşılandığını söyledi.

NSW Muhalefet Lideri John Robertson’da, eyaletteki iktidar partisi Liberal Parti’nin lobi yapmak ve yolsuzluk iddiaları ile son bir yıl içerisinde üç bakanını istifası ile sarsıldığını bugün ise eyalet başbakanı O'Farrell’in istifası ile kan kaybetmeye devam ettiğini açıkladı.

NSW Liberal Parti’nin yeni lideri ve yeni başbakan gelecek hafta yapılacak seçimle belli olacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.