Noter güvenin sembolü oldu

Noter güvenin sembolü oldu

Noterler artık hayatın her alanında ihtiyaç duyulan bir meslek haline geldi. Konya Noterler Birliği Başkanı Ali Altıner, "Dünya'nın neresinde olursanız olun noter hukuk sisteminin ayrılmaz bir parçası olup ve güvenin sembolüdür" dedi.

Geçmişte sadece ev, arsa ve araba alım satımında ihtiyaç duyulan bir meslek olan noterler şu anda hemen hemen her yerde notere ihtiyaç duyuluyor. Noter ve noterlerin gelişiminden bahseden Konya Noterler Odası Başkanı Ali Altıner, noterlerin güvenin sembolü olduğunu söyledi. Ali Altıner, "Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirmekle görevlidir. Noterler bu iş dışında kanunlarda verilen başka görevleri de yaparlar. Dünyanın neresinde olursanız olun noter hukuk sisteminin ayrılmaz bir parçası olup ve güvenin sembolüdür. Noter olmak için öncelikle hukuk fakültesi mezunu olmak gereklidir. Sadece hukuk fakültesi mezunu olmak noter olabilmeniz için yeterli değildir. Fakülteden mezun olduktan sonra noterlik belgesi almanız gerekmektedir. Belgeyi alabilmeniz için avukatlık stajınızı tamamlamış olmanız da gerekmektedir. Noterlik belgesi Adalet Bakanlığı tarafından verilmektedir. Noter belgenizi aldıktan sonra Adalet Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de ilan edilen noterliklere belge ve kademelerine göre atanmaktadır” dedi.

YARGININ YÜKÜNÜ HAFİFLETİYORUZ

Noterlerin temel amacının yargının yükünü azaltmak olduğunu ifade eden Altıner, konuşmasına şöyle devam etti: "Noterliğin temel amacı; hukuki güvenliği sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek için  yapılan işlemleri belgelendirir ve böylece yargının yükünü hafifleterek topluma daha etkin ve daha iyi hizmet vermektir. İlgililerin talebi ile noterlerin düzenlemiş olduğu noterlik işlemlerinde alınan ücret her işlemde farklılık göstermektedir. Harç,damga vergisi, değerli kağıt bedeli ve Katma Değer Vergisi(KDV) vardır. Ayrıca noter ücretinden yüzde 35 kadar gelir vergisi kesintisi vardır. Bu vergiler işlem ücretlerini artırmaktadır. Yani aldığımız paranın çoğu aslında vergidir."

NOTER SAYISI SÜREKLİ ARTIYOR

Konya'da yeni açılan 16'ncı noterliğin Adalet Bakanlığı tarafından ihdas edildiğini belirten Altıner, "Konya merkezde şu anda 15 noterlik bulunmaktadır. 16'ncı noterlik Adalet Bakanlığı tarafından ihdas edilmiştir. Yeni 16'ncı noterliğimizin ihdas alanı  Adliye Sarayı civarıdır. Birkaç içinde 16'ncı noterliğin ataması yapılacak. Konya noter odamıza bağlı olarak Karaman ve Konya merkez dahil halen 49 noterliğimiz bulunuyor. Konya ilçelerinde ki noterlikleri de dahil ettiğimiz zaman noterliğimize bağlı olarak 53 tane noter bulunuyor. Mesleğimizin ve noterlerin yaşadığı en büyük sıkıntı cezai ve hukuki sorumluluğumuzdur. Devletimizin bile çözüm bulmakta zorlandığı kötü niyetli kişilerin nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ve araç ruhsatı gibi noterlere ibraz ettikleri belgeleri sahte düzenleyerek işlem yaptırmaya çalışmaları veya yaptırmaları bizi gerçekten zor durumda bırakmaktadır. Yeni nüfus cüzdanlarının çıkması ile bir nebzede olsa bu sahteciliklerin azalacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.