Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Nota ya da posta koymak

Nota ya da posta koymak

Türkiye içindeki Müslümanlar yenilenecek İstanbul seçimleri için yapılacak tartışma programı ile, dövizin yükselip alçalması ile, cari açığın azalması ve artması ile veya gayri safi milli hasılanın artıp eksilmesi ile hemhal olmuşken dünya gerçeği bir kez daha kafamıza dank etti.

Yani Muhammed Mursi öldü(rüldü).

Mısır’ın seçilmiş Müslüman Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yıllarını geçirdiği zindan günlerinden sonra mahkemede duruşma sırasında şehadete ulaştı.

Çoğunluk görüşüne uyarak bizim de düşüncemiz uzun bir süreç sonunda ve yavaş yavaş zalim yönetim tarafından öldürüldüğüdür.

Müslümanlar yıllar sonra aralarından bir kahraman şehit ve bir mert adam daha çıkarmanın onurunu yaşadılar üzüntüyle birlikte.

Hem de Türkiye’nin BOP eş başkanlığı döneminde kendisine laiklik tavsiye etmemize rağmen.

Muhammed Mursi dik durdu, direndi ve şehadeti kazandı.

Türkiye’den kendisine laiklik tavsiye edenler dik duramadılar, direnemediler ve kazanamadılar.

Yaşadığı süre içinde yeteri kadar sahiplenmediğimiz Muhammed Mursi. Muhammed Mursi inancı uğruna şehadete ulaşınca her zamanki gibi ölüye herkes sahip çıkıyor hükmünce biz de sahip çıktık ve işimiz gücümüz haline gelen slogan atmak ve kınamak kaldı elimizde sadece.

Üstelik bu defa o çok güvendiğimiz STK’lara bile işi bırakmadan Diyanet öncülüğünde gıyabi cenaze namazları kıldık.

Bir de her vesile ile demokrasi telkini yapan batılı ülkelerin ikiyüzlü olduklarını tekrarladık kendi ikiyüzlülüğümüzü saklayarak.

Başka ne yaptık ki şimdiye kadar her seferinde?

Öğlen vaktinde kılınan cenaze namazından sonra akşam özellikle döviz borsası kapanışında rakamlara bakmaktan alamadık kendimizi.

Öyle ye hayat bir şekilde devam ediyor her şeye rağmen.

Ekonomik yanımız ağır bastığı için Muhammed Mursi için yas bile ilan edemedik.

Hâlbuki Suudi Amerika kralı Abdullah vefat ettiğinde alelacele 3 günlük umumi yas falan ilan edilmişti tüm Türkiye’de.

İkiyüzlülük dedim diye kızanlar bir kez daha düşünsünler şimdi.

Mursi bizim neyimiz olur, kral Abdullah bizim neyimiz olur ki vefatları arasında bu kadar farklılık var?

Ya da Muhammed Mursi vefat etti veya çoğunluk görüşüne göre öldürüldü falan diye Türkiye’nin nota vermesini bekleyenler de boşuna beklemesinler.

Askerlerin başına çuval geçirildiği zaman nota vermeyenler ya da müzik notasından bahsedenler mi Mursi için nota verecekler ki?

Gerçi nota vermek de esasen karşı tarafa bir nevi posta koymak falan değil uluslararası alanda.

Uluslararası ilişkiler söz konusu olduğunda nota vermek sanıldığı gibi sadece olumsuz bir gelişme üzerine verilen, "ayağını denk al" mesajı içeren bir eylem veya  amiyane tabirle posta koymanın uluslararası hukuktaki karşılığı falan değildir. 

Bilenler bilir ama bilmeyenlere hatırlatalım bir kez daha:

Diplomasi dilinde bir devletin başka bir devlete siyasi sorunlar, iş birliği tavsiyeleri, anlaşma önerileri, bilgilendirme ve bu gibi konularla ilgili olarak yolladığı yazılara nota deniyor sadece.

Onun için Muhammed Mursi’nin öldürülmesi konusunda Mısır ile olan ilişkilerde çok bir beklentiye girmemek gerektiğini da hatırlatmış olalım.

Millet olarak çoğunluğumuzun anlayışına göre Muhammed Mursi şehadete ulaştı ve yine bizim çoğunluk anlayışımıza göre bizim şimdiki önceliğimiz İstanbul seçimleri olmalı ve İstanbul asla bir Yunan’a kaptırılmamalı diyerek kendi gündemimize yoğunlaşmalıyız.

Bunun için de önceki gün yapılan adaylar arasındaki tartışmanın kritiği yapılmalı ve karşı taraftan bir kişi daha çalınarak desteklediğimiz adayın oy sayısı artırılmalı ve böylece desteklediğimiz aday kazanmasa bile bir fazla insanın sandığa gitmesi sağlanarak kutsal demokratik görev yerine getirilmelidir.

Son olarak şunu söylemek istiyoruz.

Her üç ayda bir açıklanan ekonomi rakamları özellikle de gayri safi yurt içi hasıla diğer tüm göstergeler gibi sürekli revizyon edilen bir göstergedir ve hem rakamlar hem de rakamların elde edildiği yıllar sıkça revizyon edilir.

Bu arada unutmadan Uygur Türkü Nur Muhammed TOHTİ de 1 yıllık esaretten sonra Çin zindanlarında işkence sonucu şehit düştü.

Şimdi kendi iç dünyamıza yönelerek kendimize tekrar soralım.

Revizyona uğrayan sadece rakamlar mıdır, yoksa bizim hassasiyetlerimiz düşüncelerimiz ve kabullerimiz de revizyona uğramış mıdır geçen zaman içinde?

Muhammed Mursi’nin ve Muhammed Tohti’nin vefatları bu iç hesaplaşmayı yapmamızı sağlayamıyorsa çok şeyler kaybettik demektir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR