Nostaljik plaklar yeniden revaçta

Nostaljik plaklar yeniden revaçta

Türkiye'de belirli döneme damgasını vurmuş sanatçıların plakları, günümüz itibari ile raflara kaldırılmış durumda.

Türkiye'de belirli döneme damgasını vurmuş sanatçıların plakları, günümüz itibari ile raflara kaldırılmış durumda. Artık kimse eskisi gibi pikaplara plakları yerleştirerek şarkı dinlemiyor. Çıkarılan kasetler, CD'ler ve flash diskler plakların yerini almış durumda. CD ve flash diskler sayesinde çoğaltılan müzikler ise plak ile dinlenen müziğin doğallığını ve tadını vermiyor. Bu dönemde yaşayan, plak ile tanışma fırsatı bulamayan çoğu genç ise nostaljiye yönelmeye başladı.

Gençler plak dinlemeyi sevdi. Tamir ustası Orhan Erenler Konya Pikap Evi ismiyle açtığı dükkanında insanları geçmişi ile buluşturarak, anılarına götürüyor.

BU İŞ PARA İLE ÖLÇÜLMEZ

Usta Erenler yaptığı işin tamamı ile zevk alınan bir uğraş olduğunu söyledi. Bu mesleğin paralar ile ölçülmeyeceğini de belirten Erenler, “Konya'da eski aletleri tamir eden çok kimse kalmadı. Benim ustalarımın gözleri görmüyor. Elektronik alanında takılıp kalıyorlar. Benim hem elektronik alanında hem de mekatronik alanlarında uğraşlarda bulunmam bana artı bir özellik kazandırdı. Çıraklıktan beri cihaz biriktirirdim. Bu meslek ile küçüklüğümden beri iç içeyim. İşimi heyecan ile yapardım. Mesleğimi seviyorum. İşlerimi büyük bir heyecan ile yapmaya devam ediyorum. Dükkanımda farklı çeşitlerde nostaljik ürün bulunuyor. Her türlü nostaljik aracı tamir ediyorum. Elimde araçların parçaları mevcut. Parça bulamasam yurt dışından sipariş veriyorum. İnsanların tamir ettirmekten korktuğu eski araçları ve parçaları tamir ederek kullanışlı hale getiriyorum. Tüm bunların sonucunda bu parçalar, vatandaşların evlerinin en güzel köşesinde yer alıyor” dedi.

resim-017.jpg

DİNLEYİCİLER TEKRAR PLAĞI TERCİH ETTİ

Kasetten tekrar plağa geçildiğini, plak dinlemenin yerini hiçbir şeyin tutmayacağını da dile getiren Usta Erenler, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Plaktaki cızırtılar, dinleyicileri tatmin etmeye yetiyor. Çünkü plakların içinde yer alan şarkıların hepsi stüdyo ortamında o an söylenmiş ve doğal şarkılardan oluşuyor. Ses kalitesi olarak hiçbir müzik aleti plağın yerini tutamaz. Dükkanıma gelip nice ağlayan, gençliğine dönen ve ölen eşini hatırlayanlar oldu. Ben bile dükkanımda çalıştığım süre içerisinde plak çalarak işlerimi yaparım. Şuan için plaklara ve eski radyolara olan ilgi beni memnun ediyor.”

PLAK TEMİZLİĞİ MUTLAKA YAPILMALIDIR

Pikap bakımı ve plak temizliğinin de ses kalitesi için önemli olduğunu dile getiren Erenler, şunları kaydetti: “Plak severler plağın temizliğine de dikkat etmelidir. Cihazın iğnesi de kaliteli olmak zorundadır. Nemli bir bez ile plak, yönü itibari ile silinmelidir. Kutu içinde muhafaza edilip, plaklar birbirine temas ettirilmeden dik bir şekilde korunmalıdır. Yoksa plaktan belli bir süre sonra aynı tat alınmamaya başlanır. Bilinmelidir ki insanlar eski ürünleri tamir ettirmekten korkuyorlar. Bu konuda biraz tembel davranıyorlar. Tamir ettirenler ise bu araçlara  geçmişte vermediği değeri veriyorlar. Her gün temizliğini yapıyorlar. Çünkü tüm bu araçlar toplumumuz için çok büyük ve özel bir hissiyata sahip. Bu değere sahip çıkmak, tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmaktır. Bu iş biterse bizim müzik kültürümüzde biter. Dükkanımda nostaljiye dair ne varsa hepsi bulunuyor. Geçmişe yolculuk yapmak isteyen kim varsa hepsini nostaljik ürünler ile dolu dükkanıma bekliyorum.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.