Nohut üreticisine ithalat darbesi!

Nohut üreticisine ithalat darbesi!

Halkın beslenmesi açısından önemli kuru baklagillerden olan nohut üreticinin elinde kaldı. Son yıllarda sürekli nohut ithal eden hükümet, bu yıl yerli üreticiyi mağdur etti. TMO ve esnaf üreticinin elindeki nohudu satın almıyor.

Hükümet bir yandan baklagil ithalatı yapmaya devam ederken, diğer taraftan kendi üreticisini mağdur ediyor. Bu yıl TMO ve esnaf nohut alımı yapmayınca nohut üreticinin elinde kaldı. Geçen yıl Arjantin ve Meksika gibi ülkelerden yapılan nohut ithalatı yerli üreticiye büyük darbe vurdu. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO ve tüccar nohut almıyor.  Çiftçinin büyük emekle yetiştirdiği nohudu satamıyor. Ürününü satmak için borsaya ve esnafa götüren çiftçi büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Tonu 3 bin TL’ye kadar düşen nohut aşırı ithalat yüzünden üreticinin elinde kaldı.

ÇİFTÇİ HACİZ TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA

Elektrik, mazot ve gübre fiyatlarının artması yüzünden zaten zor günler geçiren üreticiye bir darbe de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ithalat kararı ile geldi. Çiftçi ürününü satamadığı için borçlarını da ödeyemez hale geldi. Özellikle kredi borcu olan çiftçiler büyük bir sıkıntı yaşıyor. Bankalar borcunu ödeyemeyen çiftçilerin tarlasına ve traktörüne el koymaya başladı. Birçok köyde borçlu çiftçilerin tarlası bankalar tarafından satılığa çıkarıldı.

ÜRETİCİNİN YÜZÜNE BİLE BAKMIYORLAR

Önceki yıllar kilosu 10 TL’ye kadar nohudun kilosu bu yıl TMO’nun belirlediği taban fiyatı olan 3 TL üzerinden satılıyor. Geçtiğimiz yıllarda nohudun para etmesinden dolayı çiftçinin tekrar yöneldiği nohutta talep fazlası oluştu. Esnaf da TMO da nohut almıyor. Üreticiler ise nohudunu nasıl satacağının derdindi. Üreticilerden Cüneyt Büyükeken, Ekim ayında hasadını yaptığı nohudunu aylardır satamadığını söyleri. Nohudunu esnafa götürdüğünü kaydeden Büyükeken, “Çumra’da, Karaman’da ve Konya’da hiçbir esnaf nohut almıyor. Almıyoruz kardeşim diyorlar yüzümüze bile bakmıyorlar. Sulak nohutu almıyoruz diyorlar. Halbuki önceki yıllarda sürekli alıyorlardı. Harman mevsiminden kalma borçlarımız var. Onları ödeyemez hale geldik. Gübre borcu, mazot borcu ödeyeceğiz fakat elimizde para yok. Hükümet sürekli baklagil ithalatı yapıyor. Fakat kendi üreticisini mağdur ediyor. Bu gidişle ekim de yapmayacağız” dedi.

YERLİ ÜRETİCİSİNİ MAĞDUR EDİLİYOR

Geçen yıl yapılan nohut ithalatının yerli üreticiye büyük darbe vurduğunun altını çizen Konya Pancar Üreticileri ve Tarım Ürünleri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil ise “Depolarda nohut fazlası var. Leblebiciler bile nohut almıyor. Hükümet kendi yerli üreticisini koruması gerekirken, Meksikalı ve Arjantinli çiftçileri ihya ediyor. Bu gidişle önümüzdeki yıllarda nohut üretimi yeniden düşecek ve yeniden baklagil ithalatı yapılacak. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yerli üreticiye sahip çıkması gerekiyor. İthalat yapmak çözüm değil. Tam tersine Türk tarımına büyük bir darbedir” diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.