Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Nitratlı gübreler nasıl atılacak

Nitratlı gübreler nasıl atılacak

Şubat ve mart aylarında gübreleme mevsimi başlıyor.Bu mevsimde hububat ekili  alanlar kısa bir süre içerisinde başta nitratlı gübreler olmak üzere mutlaka kısa bir süre içerisinde gübrelemenin yapılması gerekmektedir.

**

Terör örgütlerinin patlayıcı olarak kullandıkları nitratlı gübrelerle ilgili yeni düzenleme geçtiğimiz ayda  yapıldı. Yeni düzenlemeyle, kontrollü satışına izin verilen gübreler, e-reçete ile satılacak. Hem gübreyi kullanan çiftçi hem satıcı kayıt altına alınacak..

**

Yeni düzenlemeye göre gübre üreticisi ve ithalatçısı firmalar, sevkiyat işlemlerini Gübre Kayıt ve Takip Sistemi üzerinden yapacak. Gübre Kayıt ve Takip Sistemi'ne kayıtlı olmayan dağıtıcılara ve bayilere sevkiyat yapılmayacak. E-reçete ile alınan gübrelerin kullanımı da tarladan izlenecek. Bayiden bayiye Kalsiyum Amonyum Nitrat gübre satışı kesinlikle yapılmayacak. Satış sırasında e-reçete üzerineki bilgiler çiftçi ve satıcı tarafından imzalanacak. Gübre için, "Çiftçi Yol Kontrol Belgesi" düzenlenecek. Tarım müdürlükleri, tarlaya uygulanan gübre miktarını Gübre Kayıt ve Takip Sistemi'nde yer alan, "Gübre Uygulama Ekranı"na kaydedecek.

**

Bakanlık düzenlemeleriyle Amonyum Nitrat (yüzde 33 AN) gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklanırken, Kalsiyum Amonyum Nitrat (yüzde 26 CAN ve yüzde 21 CAN) gübrelerinin çiftçilere satışına ise kontrollü olarak izin verildi. İGSAŞ Genel Müdürlüğünün açıklamasında” yüzde 26'lık gübre çeşidine sınırlı izin verilmesini çiftçi adına olumlu karşıladıklarını Yüzde 33 nitrat, terör olaylarında kullanıldığını ve Yüzde 26'nın terörde kullanıldığını hiç duymadık" ifadesi yer aldı.

**

Yeni düzenleme ile "Toprağa atılması il-ilçe müdürlükleri nezaretinde olacak. Nereden baksanız kullanım 1 milyon tonun üzerine çıkacak. Gübre Alırken şuraya gireceksin, şu şekilde yükleyeceksin' bölümünü üretici olarak firmalar tarafından aşılabilmesi mümkün ama Tarlaya atımının kontrolünün ise güç ve zahmetli olacağını çözüm bulunmadığı takdirde mümkün olamayacağını düşünmekteyim."

ÇİFTÇİ GÜBREYİ MEMURLA ATACAKLAR

Çiftçiler, aldıkları gübreyi tarlaya atmak için e-reçeteleriyle il veya ilçe tarım müdürlüğüne başvuracak. Müdürlük, başvuruları inceledikten sonra çiftçilere gün verecek. Gübre tarlaya atılırken, çiftçiyle birlikte tarım müdürlüğünden tarım danışmanı ya da görevlendirilecek bir başka personel hazır bulunacak.Gübre atıldıktan sonra iki taraf da e-reçete'nin arka yüzüne ne kadar gübre kullanıldığını ve tarihi yazarak imza atacak. Kullanılan gübre, bakanlığın sistemine işlenecek.

Konya da yaklaşık olarak 100 binin üzerinde ÇKS ye kayıtlı çiftçinin olduğunu biliyoruz.Her bir ÇKS kaydında ortalama 5 parça arazi olduğunu varsayalım.bugünlerde gübrelemenin başlaması hız kazanacak.500 bin parça arazi hangi memurla birlikte atılacak ve her bir arazi  değişik alanlarda olduğunu düşünürsek bu uygulamanın nasıl başarılı olacağını bilemiyorum.

Çiftçi şartlar uygun olduğu takdirde hemen ivedi bir şekilde gübrelemeyi yapması gerekiyor.Konya şartlarında Mevcut tarım il ve ilçe müdürlüklerinde hangi personelle 500 bin parça arazi gübreleme yapılacak !.. Yorum dahi yapamıyorum, takdiri değerli okuyucularıma bırakıyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR