Nişan süresi uzamasın

Nişan süresi uzamasın

Aile Danışmanı Nazlı Çalışkan, "Nişanlılık dönemi çok uzun sürmemelidir. İdeal olan 5-6 ay süren nişanlılık dönemidir. Böylece evliliğin gizemi bozulmaz. Bu şekilde evlilik de değerli bir kurum olarak varlığını korur" dedi

Yaz ve sonbahar ayları birçok kişi için evlilik mevsimi demek. Hem havaların güneşli olması hem de tatil sebebiyle düğün merasimleri bu dönemde artış gösteriyor. Sözlü ya da nişanlı çiftleri, yuva kuracak olmanın heyecanı sarmış durumda. Kimisine göre çarçabuk geçen söz dönemi, kimisine göre 'Ne zaman geçecek bu günler ve biz ne zaman evleneceğiz' sabırsızlığı içinde uzayıp gidiyor.

Uzmanlar ise nişanlılık süresini uzatmayın önerisinde bulunuyor.

BU DÖNEM BİTSE DE KURTULSAK

Aile Danışmanı Nazlı Çalışkan, nişanlılık süreciyle ilgili önemli önerilerde bulundu. Çalışkan, "Söz veya nişanlılık süreci çiftler için yeni bir hayata geçişin güzel bir başlangıç dönemidir. Peki bu süreç gerçekten güzel toz pembe hayallerin kurulduğu bir dönem midir ya da  gençlerin canlarının yandığı bir dönem midir? Bazı çiftlere göre bu dönem çok çabuk geçmektedir, bazı çiftler ise 'bu süreç bitse kurtulsak' denilecek hale gelmektedir. Bu dönemi bitse de kurtulsak haline getiren şartlar sadece çiftler arasında uyum, anlayış, nezaket olmaması değil, bazen gençlerin aileleri bazen çevresel etmenler bazen de gelenek ve göreneklerdir. Toplumumuza hakim olan kültür gençlere bu süreçte bir takım sorumluluklar yüklemektedir. Erkek nişanlısının bir kahramanı olmak zorunda hissettirilmekte ve bu dönemde bu unvanı kazanmak için mücadeleler vermektedir. Bir genç kızın kahramanı  veya o dönemde ki beyaz atlı prensi olmanın belli şartları mı vardır? Tabiî ki hayır her genç kızın ruhuna duygularına düşüncelerine hitap eden davranışlar farklıdır. Bazı erkekler yetiştiği çevredeki prensliği nişanlısını çevresinden koruyarak kıyafet kısıtlamaları getirerek gittiği ortamlara karışarak müdahale ederek nişanlısının prensi olacağını düşünür. Bazı erkekler ise  sadece para ihtiyacını gidererek her istediğini almasını sağlayarak prens olacağını kimileri de duygusal anlamda onu anlayarak konuşarak hatta onun yerine düşünerek nişanlısının prensi olmayı hedefler. Bunlardan hangisi doğru hangisi yapılmalı? Burada da kişilik yapısından kaynaklanan farklılıklar  ön plana çıkmaktadır" dedi. 

İDEAL NİŞANLILIK 5-6 AY

Erkenden dini nikah kıyanların bir takım sıkıntılarla karşılaştığını da belirten Çalışkan, şunları söyledi: "Nişanlılık dönemindeki tehlikelerden biri de dini nikahtır. Gençler bu dönemde dini nikahımız var artık helalimsin  psikolojisiyle birbirlerini tanımaktan daha çok birbirlerine yakın davranışlarla geçirmektedirler. Birbirini tanıma dönemi olan nişanlılıktan uzaklaşıp birbirleriyle her şeyi yaşamaya başlıyorlar ve ilişkide yaşanan bu yatırımlar nişanlılığı evlenmeye zorunlu hale getirmektedir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir nokta da nişanlılık dönemi çok uzun sürmemelidir. Yıllarca süren nişanlılık dönemlerin de çiftler ayrıldıklarında büyük bir yıpranmışla  kalmaktadır. Yıllarca devam eden nişanlılıklarda bir evlilikte yaşanması gereken bir çok şey yaşanmakta. Gençler bir dizi deneyimi arkalarında bırakmaktadırlar. Bu durumda gençlerin kişiliğini olumsuz yönde zarar vermektedir. İdeal olan 5-6 ay süren nişanlılık dönemidir. Bu dönemde evliliğin gizemi bozulmaz ve evlilik çiftler için daha heyecan veren daha değerli bir kurum olarak varlığını koruyacaktır."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.