Nilüfer Deresi 2 Yıl Sonra Temiz Ve Kokusuz Akacak

Nilüfer Deresi 2 Yıl Sonra Temiz Ve Kokusuz Akacak

Bursa'da sanayi atıkları sebebiyle kirli akan Nilüfer Deresi'nin BUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmalarla 2 yıl içerisinde, temiz akacağını ve kokunun ortadan kaldırılacağı bildirildi. BUSKİ aracılığıyla gerçekleştirdiği...

Bursa'da sanayi atıkları sebebiyle kirli akan Nilüfer Deresi'nin BUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmalarla 2 yıl içerisinde, temiz akacağını ve kokunun ortadan kaldırılacağı bildirildi.

BUSKİ aracılığıyla gerçekleştirdiği çalışmalar doğrultusunda Nilüfer Deresi, çevre duyarlılığının somut örneği olarak kent yaşamına kazandırılmış olacak. Bu kapsamda, Nilüfer Deresi’nin temiz akması için kollarını sıvayan BUSKİ, 2 yıl içerisinde yeni arıtma tesislerinin devreye girmesiyle hem derenin temiz akmasını sağlamayı, hem de kirlilikten kaynaklanan kokunun giderilmesini hedefliyor. Konuyla ilgili plan, proje ve yatırımlarının tamamlandığını belirten BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, 2 yıl içerisinde Nilüfer Deresi’nin temiz akacağı ve sebep olduğu kokunun ortadan kaldırılacağını açıkladı. Bunun için öncelikle Gürsu ve Kestel’deki evsel atıklar ile sanayi tesislerinin atıklarının arındırıldığı Yeşil Çevre Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılması üzerinde durulduğunu dile getiren Çetinavcı, "Yeşil Çevre Arıtma Tesisi’nin kapasite artırımı, Nilüfer Deresi’nin temiz akması için gerekli ön koşullardan birini oluşturuyor. Bununla ilgili çalışmalar yapıldığını ve sonuca ulaşılmak üzere olunduğunu biliyoruz. Yine BUSKİ olarak 12 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirdiğimiz 9 bin 200 metreden oluşan Samanlı Kolektörü inşaatında sona yaklaşıldığını da belirtmek isterim. Nilüfer Deresi’nin yeniden Bursa’ya kazandırılmasını hedefleyen Samanlı Kolektörü Doğu Atık Su Arıtma Tesisi ile Vakıfköy arasında kalan Millet, Samanlı, Kumlukalan, İsabey, Demetevler, Değirmenönü, Karapınar, Yenidoğan, Şirinevler, Arabayatağı, Çınarönü, Demirtaş ve İsmetiye mahallelerinden dereye akan atık suyun arıtma tesisine getirilmesini sağlayacak. Nilüfer Deresi’nin yeniden Bursa’ya kazandırılmasını hedefleyen Samanlı Kolektörü inşaatında sona yaklaşıldı. Samanlı Kolektörü’nün tam kapasite ile hizmete girmesiyle ‘temiz Nilüfer’ hedefinde çok önemli adım atılmış olacak." diye konuştu.

Çetinavcı, Nilüfer Deresi’nin temiz akması ve neden olduğu kokunun ortadan kaldırılması, kapsamlı çalışmalarının önemli bölümünü oluşturduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Samanlı Kolektörü ile şehrin doğu yakasındaki atık suların Nilüfer Deresi’ne deşarjını önleyen çalışmamızın yanı sıra Bağlarbaşı’nın bir bölümü, Yunuseli, Güneştepe, Yeniceabat, Çeltik, Armutköy, Panayır, Doğanevler, İsmetiye, Yalova Yolu Özdilek arkasındaki Panayır Köprüsü ile Küçükbalıklı Köprüsü arasında kalan bölge, Serme, Barakfakih Sanayi Bölgesi’nin bir kısmı ve Gürsu TOKİ’nin kanalizasyon atıklarını Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştıracak altyapı projesinin anlaşmasını imzaladık. Proje 2 yıl içerisinde hizmete girerek, Nilüfer Deresi’nin temiz akması yolunda çok önemli bir işlevi yerine getirecek."

Doğu Arıtma Tesisi’nde arıtma sonrası oluşan çamur çökeleğinin biriktirildiği lagünlerden etrafa yayılan gaz çıkışının da kokuya neden olduğunu ifade eden Çetinavcı, bununla ilgili ön tedbir olarak lagünlerin önüne duvardan set oluşturulduğunu, 2 yıl içerisinde hizmete girmesini hedefledikleri çamur yakma ünitesi ile kokuya son vereceklerini vurguladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin çevre yatırımlarının tamamlanması ve çevre temizliğine verdiği önemi vurgulayan ve bu vizyona uygun olarak altyapı çalışmalarına bundan sonraki süreçte de artan bir tempoyla devam edeceklerini dile getiren Çetinavcı, kamu kurumu olmanın verdiği sorumluluk bilinciyle, hizmetin en iyisini sunmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.