Cirit sporu eski günlerine dönecek

Cirit sporu eski günlerine dönecek

Türkiyede atlı cirit sporunun yaygınlaşması ve gelişmesi için Geleneksel Spor Dalları Federasyonunca başlatılan atlı ciriti geliştirme ve yaygınlaştırma projesi kapsamında 19 ilde atlı cirit gösterileri yapıldı.

Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nca başlatılan proje kapsamında 19 ilde cirit müsabakaları yapıldığını belirterek, “Cirit müsabakalarının yapıldığı kentlerden birinin de Muğla olması bizi çok sevindirdi” dedi. Hacıcaferoğlu, proje kapsamında Manisa ve Uşak’tan atları ile Muğla’ya gelen ciritçilerin yaptıkları gösteri amaçlı müsabakada hünerlerini gösterdiğine işaret ederek, “Muğla’da yıllardır rahvan at yarışları yapılıyor. Bölgede yaşayan insanlar, at ile yapılan sporlara yabancı değiller. Umarım, bu gösterilerden sonra Muğla’da atlı cirit sporuna ilgi artar. Bu organizasyon geçmişle  gelecek arasında köprü kuruyor” diye konuştu.

Muğla’da yapılan cirit gösterileri organizasyonunda görev yapan Atlı Cirit Milli Hakemi Şeref Koçyiğit,  atlı cirit sporunun Erzurum, Erzincan, Malatya, Kars, Bayburt, Ankara, Uşak, Manisa ve İstanbul illerinde yapıldığını anlatarak, şunları söyledi: “Atlı cirit sporu yıllardır Anadolu kültüründe var. İnsanlar düğün, nişan ve asker uğurlama törenlerinde cirit müsabakaları düzenliyorlar. Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, bu sporun gelecek kuşaklara aktarılması için bir proje hazırladı. Bu proje kapsamında bu yıl 19 ilde cirit gösterileri yapıldı. Vatandaşların yoğun ilgisi bizi şaşırttı. Bu sporun yaygınlaşması için desteklenmesi büyük önem taşıyor.” Muğla’da düzenlenen cirit gösterilerini vatandaşlar ve tatil için Muğla’ya gelen turistler birlikte izlediler. Turistlerin, cirit müsabakalarını fotoğraf makineleri ve kameralarıyla görüntülediği gözlendi.
Türkler’in yüzyıllardan beri yaptıkları bir ata sporu olan atlı ciridi, Orta Asya’dan Anadolu’ya beraberlerinde getirdikleri biliniyor. Atın vazgeçilmez bir unsur olarak görüldüğü Türkler’in en önemli tören ve sportif oyunu olan cirit, daha sonra 16. yüzyılda Osmanlı Türkler’i tarafından bir savaş oyunu olarak kabul edildi. 19. yüzyılda bütün Osmanlı ülkesi ve saraylarının en büyük gösteri sporu ve oyunu olan, ancak tehlikeli bir oyun olduğu gerekçesiyle 1826 yılında II. Mahmut tarafından yasaklanan ciridin, daha sonra yine Osmanlı ülkesinin başta gelen meydan ve savaş oyunu olarak her tarafa yayıldığı kaydediliyor. Anadolu’nun hemen her köşesinde düğünlerde, bayramlarda köy delikanlıları ve kasaba halkının oynadığı cirit oyunu, günümüzde de bazı bölgelerde kurulan atlı spor kulüplerince yaşatılıyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.