Kendi elektriğini kendin üret

Kendi elektriğini kendin üret

Kurulduğu 2007 yılından bu yana güneş enerjisi sayesinde elektrik üretimi yaparak önemli bir hizmet sunan Güneş Pili Şirketi bu alandaki başarısını kanıtladı

Güneş Pili Limited Şirketi Genel Müdürü Hasret Güler ile yaptığımız söyleşide çalışmaları ve enerji üretimi konusundaki gelişmeleri anlattı...
* Güneş Pili Şirketi nasıl kuruldu?
- Şirketimiz Temmuz 2007 yılında Konya'da kuruldu.  Şirketimizin amacı, zamana uygun ekonomik ve ekolojik elektrik kazanım imkanlarını sunmak. Türkiye'de şu an ekolojik enerji kazanımında sadece su ısıtmak için solar kollektörler kullanılmaktaydı. Şirket olarak biz sadece solar kollektörlerde kalmıyor, hem ekonomik hem ekolojik ve uzun vadeli elektrik üretme, kullanma ve elektriği kamuya satma imkanı sunuyoruz.
ALMANYA İLE İRTİBAT İÇİNDEYİZ
Teknik deneyimimiz, tanınmış işbirlikçilerimiz ve tecrübeli uzman kadromuz ile küçük veya fabrika çaplı elektrik üretme ve kullanma imkânlarımızı tanıtıyor, planlıyor ve yürürlüğe geçirmeyi sağlıyoruz. Sunduğumuz ürünlerin tümü CE, TÜV, ISO sertifikalıdır ve ana ürünler yüzde 100 Almanya'da üretilmektedir. Yan ürünlerimizin yüzde 80’i Almanya’da üretilmektedir. Şirket olarak sadece Türkiye’de değil Almanya’da da faaliyet gösteriyor ve partnerlerimiz ile doğrudan irtibat içerisinde oluyoruz. Müşterilerimizin dileklerini veya özel çözüm gerektiği zaman bağlı olduğumuz şirketler ile kısa zaman içinde çözüm üretebiliyor ve sunabiliyoruz.
HEDEFİMİZ EN İYİ HİZMETİ SUNMAK
* Şirket olarak hedefiniz ne?
Müşterilerimiz için sunduğumuz hizmetleri bayilerimize de sunuyor ve Türkiye çapında her yerde eşit düzeyde hizmet ve kalite sunmayı amaçlıyoruz. Online fırsatın sunduğu alternatifler ile müşterilerimize ve bilgi edinmek isteyenlere en iyi hizmeti sunmaya çalışıyor ve her gün daha da geliştirmeye çalışıyoruz. Şirketimizin temel filozofisi daima bir adım ilerde olmak ve en iyi hizmeti vermektir.
Alternatif, ekonomik ve çevreyle ilgili enerji üretimi için sunduğumuz ürünler, Güneş Pilleri veya Güneş Panelleri, Rüzgar Gülleri, Solar Kollektörler ve Isı Pompaları,  Şarj Regülâtörleri, Solar Aküler, tasarruf lamba ve ampuller, Sokak Aydınlatma Sistemleri, Dalgıç ve Yeryüzü Su Pompaları, Buzdolabı ve aksesuarlar, Solar Kablolar ve Montaj Sistemleridir. Görevimiz alternatif enerji kazanma ve kullanma imkanlarını sunmak, hizmetlerimiz danışmanlık, mühendislik, montaj ve Servis imkanı sunmak, ilkemiz ise hizmetlerimizin her alanında en iyi kaliteyi sunmaktır.
* Güneş pilleri nasıl çalışır?
- Sınırsız temiz enerji kaynakları olarak önce güneş enerjisi aklımıza gelir. Güneş enerjisini kullanabilmek için güneş ışığını ısıya veya elektriğe dönüştürmemiz gerekiyor. Güneş ışığının enerjisini kullanabilmek için iki seçenek vardır. Güneş ışığından kazanılan enerji ısı veya elektriktir. Isı güneş kollektörleri ile kazanılır ve genelde sıcak su kazanımı için kullanılır. Elektrik kazanımı için güneş pilleri gerekmektedir.
* Elektrik kazanımı nasıl gerçekleşiyor?
- Güneş pilleri ( Fotovoltaik piller), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektriğe dönüştüren yarıiletken maddelerdir. Güneş pilleri Fotovoltaik ilkeye dayalı olarak çalışırlar, yani üzerlerine ışık düştüğü zaman uçlarında elektrik gerilimi oluşur. Pilin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı, yüzeyine gelen güneş enerjisidir. Güneş enerjisi, güneş pilinin yapısına bağlı olarak yüzde 5 ile yüzde 20 arasında bir verimle elektrik enerjisine çevrilebilir. Güç çıkışını artırmak amacıyla çok sayıda güneş pili birbirine paralel ya da seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilir, bu yapıya güneş pili modülü ya da Fotovoltaik modül adı verilir. Güç talebine bağlı olarak modüller birbirlerine seri ya da paralel bağlanarak bir kaç Watt’tan Mega Watt’lara kadar sistem oluşturulur.
* Güneş Pili Sistemi nasıl işliyor?
- Güneş pili sistemlerinin kurumu ve işlev hale getirilmesi çok kolaydır. Güneş pilinin ürettiği cereyan denetim birimi tarafından gereğe göre ya akümülatörlere yönlendirilir ve enerjiyi orada depolar ya da doğrudan kullanıma bırakır. Denetim birimi güneş pili sisteminin beynidir. Geceleri veya güneşsiz zamanlarda kullanım birimi elektriği doğrudan akümülatörlerden alır. Burada kullanılan akümülatörlerin kapasitesi önemlidir. Benzer şekilde, uygulamanın şekline göre çeşitli destek elektronik devreler sisteme katılabilir. Bazı sistemlerde, güneş pillerinin maksimum güç noktasında çalışmasını sağlayan maksimum güç noktası izleyici cihazı bulunur.
'GÜNEŞ PİLİ BİRÇOK ALANDA KULLANILABİLİYOR'
* Güneş Pili kullanım alanları neler?
- Güneş pili sistemlerinin şebekeden bağımsız olarak kullanıldığı tipik uygulama alanları bina içi ya da dışı aydınlatma, dağ evleri ya da yerleşim yerlerinden uzaktaki evlerde televizyon, radyo, buzdolabı gibi elektrikli aygıtların çalıştırılması, tarımsal sulama ya da ev kullanımı amacıyla su pompajı, orman gözetleme kuleleri, ilkyardım, alarm ve güvenlik sistemleri, deprem ve hava gözlem istasyonlarıdır.
* Kullanım imkanları nelerdir?
- Güneş pilleri elektrik üretimi için kullanılır. Güneş pilleri ile elektrik şebekesinden uzak yerlerde elektrik üretme imkanının yanı sıra elektrik şebekelerine elektrik üretip satma imkanı sunmaktadır. Güneş pilleri kullanımı aynı zamanda uzun vadeli yatırım demektir. Genelde güneş pilleri 25 yıl içinde verimliğinden sadece yüzde 20 kaybetmektedir. Güneş pillerine yaptığınız yatırım işlemine göre kısa süre içinde sizlere yaptığınız yatırımı geri dönüştürecektir.  Ada sistemi sizlere elektrik şebekesinden uzak yerde elektrik kullanımı sağlayacak ve genel yaşantınızı sürdürmeye imkan sağlayacaktır. Bunlar yayla evlerinde, kırsal alanda, yatınızda, sera sulamacılıkta kullanılabilir.



Muhtar Ofisleri
en güzel örneği

Güneş pilleri ile aydınlanan ve enerji ihtiyacı karşılanan bir başka yerleşim yerleri şehir merkezindeki muhtar ofisleri. Ferit Paşa Mahallesi Muhtarlığı Binası’nın da benzer bir sistem ile çalıştığını ifade eden Mahalle Muhtarı Dursun Ali Tiryaki, “Muhtar ofisimiz Selçuklu Belediyesi tarafından yaptırıldı ve enerji ihtiyacı güneş pili ile karşılanıyor. Buradaki sistemin hangi firma tarafından yapıldığını bilmiyorum. Bildiğim tek şey ofis içerisinde ihtiyacımız olan enerjinin ofisin hemen yanına kurulan güneş pillerinden alması” dedi.
Ofis yanında monta edilen ve 24 ayrı panelden oluşan güneş pili yazın günlük 5 kilovat enerji ürettiğini de dile getiren Tiryaki, “Kışın bu oran havaların durumuna göre 3 kilovata kadar düşüyor. Yazın tüm enerji ihtiyaçlarımızı bu panelden karşılıyoruz. Ancak kışın ısınma sistemi kullanılırsa paneller yeterli gelmiyor. O zaman şehir şebekesinden otomatik olarak takviye alıyor. Selçuklu ilçesinde geçen yıl yapılan 16 ofisin tamamında bu sistem var. Bu yıl yapılan 12 ofisinde aynı şekilde enerji ihtiyacını karşılayacağını duyduk. Böylelikle tüm ofisler kendi elektriklerini kedisi üretir hale gelecek” diye konuştu.
n ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum