İnek kesimleri arttı

İnek kesimleri arttı

Süt fiyatlarının düşmesiyle birlikte, sağmal ineklerin yoğun şekilde kesime verildiği bildirildi

Ereğli  Süt Üreticileri Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, 2008'in son çeyreğinde başlayan üretici süt fiyatlarındaki düşüş eğiliminin devam ettiği ve üreticilerin sıkıntılı bir süreçten geçtiği belirtildi.
Üretici süt fiyatlarının düşüşüne paralel olarak kesime gönderilen süt ineği sayısında da artış olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
''TÜİK verilerine bakıldığı takdirde, 2003 yılında çiğ sütün litre fiyatı, 42,5 kuruş iken, bu rakamın 2004 yılında 38-39 kuruşa düşmesiyle birlikte kesilen sağmal inek miktarı yaklaşık yüzde 23 olmuştu. 2009'da da üretici süt fiyatların bir önceki yıla oranla yüzde 25 oranında gerilemesiyle, yine aynı oranda sağmal inek kesildiğini tahmin ediyoruz. Sıkıntıda olan süt üreticileri, fiyatların dibe vurmasıyla birlikte süt ineklerini yoğun şekilde kesmeye başladı.''
Üretici fiyatlarının aksine, tüketici fiyatlarına bakıldığında sütte herhangi bir düşüş görülmediği belirtilen açıklamada, sanayicilerin düşüş gerekçesini ithal süt tozu ve benzeri ürünlere bağladığı, ancak bunların tatmin edici nedenler olmadığı vurgulandı.
Açıklamada, küresel krizin bahane edilerek sanayici ve toptancının haksız kazanç sağladığı, belki bir miktar üretim fazlası olabileceği ancak bunun yüzde 25'leri aşan fiyat gerilemesine gerekçe gösterilemeyeceği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:
''Bu sorunun çözümü için ivedilikle adımlar atılmalı. Atılacak en önemli adım da bir çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi üreticilerin üretmiş olduğu sütü, örgütleri aracılığı ile pazarlamaları, hatta sütün örgütler vasıtasıyla kurulacak süt işleme tesislerinde değerlendirilmesidir. Ereğli Süt Üreticileri Birliği ile birlikte, Çumra, Karapınar, Karaman, Niğde ve Aksaray birlikleri bu konuyla ilgili gerekli çalışmaları yürütmektedir.'

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.