Tuz Gölü'nün endemik bitkileri izlemeye alındı

Tuz Gölü'nün endemik bitkileri izlemeye alındı

Dünyada sadece Tuz Gölü çevresinde yetiştiği belirtilen ''tuzcul ve kuraklığa dayanıklı endemik bitkiler'' bilim adamlarınca izlemeye alındı. 


Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latif Kurt yaptığı açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından başlatılan ''Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Habitat ve Tür İzleme Projesi''ne ilişkin bilgi verdi. 
Kurt, proje kapsamında Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesindeki tür ve habitatların sınıflandırılmasının, tür ve habitatlara karşı tehditlerin ve koruma önlemlerinin ortaya konulmasının amaçlandığını belirtti. 
Tuz Gölü Havzası'nın biyolojik çeşitlilik bakımından önemli bir gen merkezi olduğunu dile getiren Latif Kurt, ''Tuz Gölü biyolojik çeşitlilik bakımından çok özel ve önemli bir habitata sahip. Tuz Gölü çevresinde, dünyanın başka bölgelerinde görülmeyen tuzcul ve kuraklığa dayanıklı endemik bitkiler yetişiyor. Tuz Gölü'ne has bu mucize endemik bitkiler, geliştirdikleri çok özel adaptasyonlarla tuzcul topraklardan suyu sökerek alabilmektedir. Yaptığımız çalışmalarda 38 adet endemik bitki türü tespit ettik. Tuza ve kuraklığa dayanıklı ırklar içeren bu türleri, hızla kuraklaşan ve çoraklaşan dünyamızda paha biçilmez bir genetik kaynak olarak düşünüyoruz'' dedi. 
BUĞDAYIN ÇORAKLAŞMAYA DAYALI TEK TÜRÜ TUZ GÖLÜ'NDE 
Prof. Dr. Kurt, kuraklığa dayanıklı bitkilerin dünyanın geleceğinde çok önemli bir yere sahip olacağını vurgulayarak, ''Gelecekte tuza dayanıklı ırklar ıslah edilerek açlığa çözüm olacak. Bu bitkiler arasında buğdayın çoraklaşmaya dayanıklı tek türü olan 'Elymus Cappadocicus', dünyada sadece Tuz Gölü çevresinde yetişmekte. Bu tür bitkilerin atasal forumları çorak alanlarda tekrar tarım yapılmasına olanak sağlayacak. Bu bitkilerin genleri sebze ve meyvelere aktarılabilir'' diye konuştu. 
Tuzcul ve kuraklığa dayanıklı bitkilerin Tuz Gölü'nün güneyinde toplandığını ifade eden Kurt, şunları kaydetti: 
''Tuzlu tava içerisine adapte olmuş endemik bitki türlerinin Tuz Gölü'nün güneyinde, Eskil ve Eşmekaya çevresinde toplandığını tespit ettik. Habitatı takip altına alırken, fauna ve florayı inceledik. Türlerin populasyonunu sayıyoruz. Dünyada sadece Tuz Gölü çevresinde yetişen tuzcul ve kuraklığa dayanıklı 38 endemik türün koordinatlarını kaydederek izlemeye aldık. Kuraklığın, yeraltı sularının bilinçsizce aşırı kullanımının, havzadaki aşırı otlatmanın ve yangınların habitat üzerindeki etkisini de araştırıyoruz. Proje sonunda alınabilecek önlemleri de ortaya koyacağız. Projenin önümüzdeki yıllarda devam etmesi halinde endemik bitkilerin sayısındaki azalma ve çoğalmanın tespit edilmesi daha kolaylaşacak.''
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.