Şampiyon SARAYÖNÜSPOR

Şampiyon SARAYÖNÜSPOR

Konya’nın tarihi kulüplerinden biri olan Sarayönü, son 3 yılda tarihinde görülmemiş başarılara imza attı. 2007’den bu tarafa oynanan 4 sezonda 3 kez şampiyonluk ipini göğüsleyen Sarayönüspor, Deplasmanlı Bölgesel Lig’de mücadele etmeye h

Sarayönüspor, 2009-2010 sezonuna iddialı girip ve hedeflerin en yükseğini seçmişti. 6’da 6 yaparak rakiplerine korku salmışlardı. Ne olduysa Sanayispor ile oynanan maçtan sonra oldu. Konya ekibi karşısında alınan mağlubiyet, rakipleri cesaretlendirmişti. 9. hafta sonunda 3. sıraya kadar gerilemişlerdi. Herkes ‘Sarayönü ne zaman iyi takım yapsa başarısız oluyor’ deyip inanç muhasebesine giriyordu. Fakat bu görüşe katılmayanlar vardı. Antrenörler Niyazi Kart, Ercan Savrum ve futbolcular. İşte onlar Pazar günü Sarayönü’nde şampiyonluk turu attılar.
62 yıllık tarihinde ilklere imza atılan bir sezon. Kolay değil tabi. 22 haftanın her biri ayrı bir final. Sezon öncesini de hesaba kattığımızda 8 aylık uzun bir maratonda birçok badireler atlatıldı. Geri döndürülen istifalar, takımdan ayrılan futbolcular. Bütün bunlara rağmen zirvede Sarayönüspor.
Medaş, karşısında alınan 1 puan hemen hemen işi bitirmişti. Mucizelere kalmıştı artık şampiyonluk dışında ki sonuçlar. Ama yine de ‘Acaba’ diyenler vardı. Kolay değildi, 90 dakika boyunca takımının arkasında olan taraftarın önünde mücadele etmek.
Bu ruh haliyle çıktı, 18 altın adam Çumra karşısına. Taraftarının desteğini arkasına alan Çumra ilk dakikalarda baskıyı kurdu. Fakat terinin son damlasına kadar sakat sakat mücadele eden altın adamlar, ev sahibi ekibe geçit vermedi. 20. dakikada rüzgarında yardımıyla Sabit’in attığı gol skorda ki dengeyi bozdu. Sarayönüspor kalesine doğru esen rüzgarın etkisinin azalmasıyla birlikte Çumra’nın da baskısı azaldı. İkinci yarıda oyunda ki dengeyi kuran Sarayönüspor, Ziya ve Talha ile beraberlik fırsatını değerlendiremedi. Gol kralı Tayyar’ın füzesi de direğe takılınca orta hakem Volkan Çetinkaya, Sarayönüspor’un şampiyonluğunu ilan eden son düdüğü çaldı. Şampiyon olmakla iş bitmiyor. Konya’da hakkınızın yendiğini düşünüyorsanız alın size fırsat: ‘3. Lige Terfi Maçları.’ Takımı 3. Lige çıkartın görevinizi tamamlayın.
İLK NAHİYE KULÜBÜ: ‘SARAYÖNÜSPOR’
1946 yılında gayri resmi, 1948 yılında resmi tescili yapılarak sportif faaliyetlerine başlayan Sarayönüspor, Konya nahiyelerinde kurulan ilk kulüp olma özelliğini taşıyor. İlçeyi Konya amatör futbol liginde temsil eden Sarayönüspor geçmiş yıllarda voleybol ve atletizm şubeleri ile ilçe sporun hizmet etmiş.
1944 yılında Hatay’ın Babatorun nahiyesinde müdür olarak memuriyete başlayan Gençlerbirliği’nin ünlü futbolcusu Kâzım Özbay, 1947’de o zamanlar nahiye olan Sarayönü’ne tayin edilir. Kendisi gibi, Jandarma Karakol Komutanı Başçavuş Nejat Bey’de eski bir kalecidir. 37 yaşındaki Kâzım Özbay ve komutan, gençlere spor sevgisi aşılamak amacıyla onlarla futbol oynamaya başlayıp, daha sonra da kulüp çatısı altında toplamak amacıyla Sarayönüspor kurulur. Kurucular arasında kunduracı Ali Bican, Gözlü Devlet Üretme Çiftliği’nde memur olan Muhittin Yalçın, çiftçi Mehmet Büyükcengiz ve Mustafa Aydın’da bulunuyor.
KONYASPOR’A EN FAZLA FUTBOLCU VEREN KULÜP
Konyaspor’a önemli oyuncular kazandıran Sarayönüspor’da Abdullah Kandemir (solbek Apo-emekli öğretmen) ve Zafer Konyaspor forması giyen oyuncular arasında yer aldı. Geçtiğimiz yıllarda Konya ASKF tarafından yapılan ödül töreninde Konya futboluna katkısından dolayı ödüllendirilen Sarayönüspor, bu futbolcuların dışında Konyaspor’a en fazla futbolcu veren kulüp oldu.
Sarayönüspor tarihi boyunca önemli oyuncular çıkarmayı başardı. Bahri Karlı (dede), Gültekin Karlı, Gürsel Karlı, Bahri Karlı (torun), Şahap-Alaaddin-Celalettin-Mustafa (Kepıs) kardeşler, kaleciler Hacı-Çetin kardeşler, Mustafa-Emrah Tuncer (Mustafa dönemin güçlü takımlarından Sağlıkspor’da oynadı), Ümit (Sağlıkspor), Musa-Salih-Ali Yiyici kardeşler, Gölle Mehmet, defans oyuncusu Muammer, Kenan-Özkan Akar kardeşler, forvet Tahir, Niyazi Kart, forvet Murat, Zeki Sarayönüspor’da forma giyen önemli futbolcular oldu.
1 Nisan 1959 tarihinde ilçe olan Sarayönü, ilimizde ilk kurulan Nahiye kulübü olması ile tanınır. Çoğu ilçe ve kasabalarımızda çoğu maçlar özellikle 1980’li yıllar öncesinde olaylı geçmişine rağmen Sarayönüspor’un maçlarındaki olay sayısı nadirdir.
Mehmet Büyükcengiz ve Ali Bican’ın kulüp başkanlıkları döneminde amatör kümede kendini kabul ettirmeye başlayan Sarayönüspor 1962 yılında o günkü futbolcularından Kadir Tuncel’nin antrenman esnasında kalp krizi geçirerek ölmesi acı olayıyla, faaliyetlerine 5 yıl ara vermek zorunda kaldı.
1967 yılında tekrar çalışmalara başlayan Sarayönüspor 1968 yılı itibariyle yeşil-sahalarda ilçesini temsil etmesini bildi. 1968 yılında 1. Amatör Küme’de 3. olan Sarayönüspor 1969 yılında 1. ve 2. Amatör kümelerin oluşturulması için yapılan organizasyon sonunda 1. Amatör Küme’de yer almasını bilmiştir.
1970’li yıllar Başkan Cevdet Uğurlu’nun Sarayönüspor’a çok şeyler verdiği yıllardır. Bu dönemde alt yapı oluşturulmuş ve Sarayönüspor’un geleceği kurulmuştur. 1970 yılında Sarayönüspor o yıllarda Karaman’da geleneksel olarak yapılan Dil Bayramı Kupası’nı kazanarak önemli bir başarıya imza attı. 1971 yılında Sarayönüspor amatör kümesinin kalburüstü futbolcularından Salih Elmalı, Sinan, Apollo Reşit, Ferıt, Saim, Savaş, Çumralı Mehmet ve Eyüp gibi şöhretlere sahip olmasına rağmen 1. Amatör Küme’den düşmekten kurtulamamıştır.
1972-73-74 yılı yapılanması ile Sarayönüspor tekrar 1. Amatör Küme’ye çıktı. 1974-75 sezonu öncesinde o yılların başarılı takımı Demirspor’u Atatürk Stadı 1 Nolu Sahası’nda yapılan Valilik Kupası maçında 3-1 yenmesini bilen Sarayönüspor bu maçı Abdullah, Süreyya ve Ömer’in golleri ile kazandı. Rahmetli Etem Bilgekarca ve emektar Yılmaz Alceycan’ın Sarayönüspor üzerinde önemli emekleri oldu. Bu isimlere ilave Orhan Kas, A. Osman Turan, Bahattin Kart ve Mehmet Ceylan eskilerden hatırlanabilen isimlerdir.
Sarayönüspor halen antrenör Niyazi Kart’ın önderliğinde 1. Amatör Küme’de faaliyetlerini sürdürmektedir. Faruk Akdoğan başkan ve Hacı Akdoğan Sarayönüspor’a önemli hizmetleri olan iki amcaoğlu olarak tarihe geçen isimlerdi.
Sarayönü, tesisleşmede de özellikle Cevdet Uğurlu’nun özel gayreti ile önemli mesafe katetti. 1978 yılında Spor Salonu yapımı için zamanın DPT yetkilisi Konyalı Mustafa Keten’e ulaşan Cevdet Uğurlu, salon sporlarının Sarayönü’nde de yapılmasına zemin hazırlamış oldu.
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Sarayönü Belediyesi’ninde gayretleri ile çim sahaya kavuşan Sarayönü ilçemiz önemli bir imkâna kavuşmuş oldu. Sarayönüspor’un son yıllardaki en büyük kazancı ise geçtiğimiz yıl 2. Amatör Genç Takımlar Ligi’nde şampiyon olmalarıdır.  Bu gençler sayesinde Sarayönüspor geleceğine umutla bakmaktadır.
Sarayönüspor’dan yetişen Abdullah Kandemir ve Hüseyin Çeroğlu  Konyaspor formasını giyerken Ümmet ve Erdal da Karamanspor’da forma giyen profesyonel futbolcular oldular. Sarayönüspor formasını giyen bir diğer Karamanlı A. Kadir’de profesyonel olma başarısını gösteren futbolculardandı. Ayrıca Sarayönü Başhüyüklü olan Zafer Demirtoka, siyah-beyaz Konyaspor’da 1970’li yılların futbolcusu olarak isim yapmış yıldızlarından biriydi.
Bir dönem amatör kümede fırtına gibi esen ve Konya’nın Trabzonspor’u olarak adlandırılan Sarayönüspor, zaman zaman çok güçlü kadrolar kurdu, ancak 2. Kümeye düşmekten de kurtulamadığı yıllar oldu.
90’lı yılların başında Amatör 2. Küme’ye düşen yeşil-siyahlılar, 1 sezon burada mücadele ettikten sonra sezonun bitimine 1 hafta kala Cengizhanspor’u Hakkı’nın golüyle 1-0 mağlup ederek şampiyon oldu ve yeniden 1. Küme’ye yükseldi. O sezon futbolcu-antrenör olarak görev yapan Himmet Konar, şampiyonlukta büyük pay sahibi oldu.
2002-2003 sezonunda yeniden 2. Kümeye düşen Sarayönüspor, 3 yıllık aranın ardından 2006-2007 sezonunda maçlarını sahası bakımda olduğu için Ladik’te oynamasına rağmen bütün karşılaşmaları kazanarak rekor kırdı ve puan kaybetmeden şampiyon oldu. Yeşil-siyahlılar ilk sezon Karatay Belediyespor’a ikinci sezon Araplarspor’a şampiyonluğu kaptırmıştı. Atilla Güney’in başkanlığının ardından Belediye himayesi altına alınan ve ismi Sarayönü Belediyespor olarak değiştirilen yeşil-siyahlılar, Niyazi Kart antrenörlüğünde Süper Grup’ta şampiyon oldu. Sarayönüspor maçlarını Sarayönü ilçe olduktan sonra dönemin Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Sami Yavrucuk’un girişimiyle 1963’te yapılan ve 2007’de çimlendirilen Stadyum’da oynamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum