Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Nasıl bir öğretmen?

Nasıl bir öğretmen?

24 Kasım Öğretmenler Günü münâbetiyle hem de bir eğitimci olmak sıfatıyla bu hafta Öğretmenleri konuşalım diye arzu ediyoruz efendim. Bugünkü yazımızın başlığı; “Nasıl bir Öğretmen” olsun diğer Cuma günkü yazımızdaki başlığımız da; “Nasıl Bir Nesil Yetiştirmeli?” olacak inşaALLAH. Bu konuları işlemek istiyoruz. Buyurun başlayalım;

2000’li yılların ilk çeyreğinde adım adım ilerlerken nasıl bir eğitimle nasıl bir insan modeli inşa edilmeli derdindeyiz. Öğretmen her zeminde en saygıdeğer şahsiyettir. İyi bir öğretmenin de kötü bir öğretmenin de etkisi ömür boyu devam eder. Öğretmenler aile eğitimini okulda pekiştiren kişiliklerdir. İnsan eğitiminde anne-baba eğitiminden sonra en etkili kişiler öğretmenlerdir. Bu sebeple onların hakları ödenmez.

Bir milleti yetiştiren insanların değeri onları yetiştiren öğretmenlerin değeriyle ölçülür. Bilinmelidir ki; milletler öğretmenlerin yetiştireceği çalışkan, dürüst, dinamik, değerlerine bağlı, dînine-vatanına-milletine sevdâlı, bayrağına saygılı, nesillerle kalkınacaktır. Dolayısıyla öğretmenler her yönüyle kaliteli insan yetiştirmek gâyesiyle mesleklerine tâbiri câizse dört elle sarılmalıdır.

Öğretmenler toplumun en fedâkar kimseleri olmalıdır. Geleceği görebilen, ne yaptığını ve ne yapacağını bilen bir kimse olmanın yanında öğretmen milletine âşık olmalıdır. Öğretmenlerimizin nesil yetiştirerek geleceğe yön verebilme hedefi bulunmalı öğretmenlerin kendi adam olmalı ki adam gibi adamlar yetiştirsin.

Öğretmenlik zor bir zenaattir. Hep deriz; ‘En zor iş insan eğitimidir’ diye. Öğretmenin elindeki en önemli materyal, insandır. Öğretmen yaptığı işin zorluğunu bilmeli, büyük bir azim, kararlılık ve cesâretle problemlerin üstesine gidebilme becerisinde olmalıdır.

Öğretmen görevini yaparken sâdece bilgiyi ‘öğretmek’ işiyle sınırlı kalmamalı ‘öğretme’nin içine ‘eğitme’ mayasını da katmalı. Eğitme işi olmadan yapılan sâde bir ‘öğretme’ işi eksik nesiller ortaya koyar. Ayrıca bu iş ‘para kazanmak amaçlı’da olmamalı fakat öğretmenlerin maddi imkanları mutlaka iyileştirilmeli öğretmen ek kazançlara yönelmeden kendini yalnızca mesleğine vermelidir.

Öğretmen önüne gelen temiz zihinleri hayırla, güzelle ve faydalı bilgilerle doldurandır. Öğretmen öğrencisine sâdece bilgi değil hayırlı ve örnek davranışlar kazandıran bir rehberdir. Bu sebeple öğretmen ahlaklı olmanın yanında çalışkan, sorumluluğunun bilincinde bulunup yılmamalı, bıkkınlığa düşmemeli, yeni bilgileri tâkip etmeli, güncelden haberdar olmalıdır. Öğretmenler eğitici-öğretici, yenilikçi-atılımcı, yetiştirici-geliştirici, öncü ve değişimci ideallerle nesillere yüksek bir hizmet sunan kaliteli kişilerdir. Bu yönüyle öğretmenlik kutsal bir görevdir.

Öğretmenlik işi sevgiyle yapılır. Mesleğini severek icra eden bir öğretmenin elinde nice kahramanlar şekillenir. Öğretmenlik işi fedâkarlık ve özveriyle yapılır. Gerektiğinde kendini düşünmeden her türlü çabayı öğrencisi için sarf eden öğretmen yıllar sonra emeğinin karşılığı olarak ayni çabalarda olan bir ferdi topluma armağan etmiş olur. Hulâsa öğretmenlik mesleği ruhla yapılır kalıpla değil. Biz diliyor ve arzu ediyoruz ki çevrede rahatsız olduğumuz pek çok menfi davranış, işini ciddiyetle yapan öğretmenlerimizin gayretli çalışmalarıyla bir bir yok edilecektir.

Öğretmen içinde yaşadığı toplumun kültürel ve dînî değerlerini halkın içine girerek bilmeli onlardan kopuk bulunmamalı onları küçümsememeli hatta o değerleri nesillere aktarmaya çalışmalıdır. Öğretmen yetiştireceği nesilleri kendine, ailesine, toplumuna, vatanına karşı sorumlu olduğu bilinciyle kuşatmalıdır. Yine kendi kültüründen-değerlerinden utanmayan bir nesil yetiştirmelidir.

Şimdilik öğretmenlerimize saygı ve sevgilerimizi sunarken hayırla kalınız diyoruz efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR