Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Nasıl bir nesil yetiştirmeli?

Nasıl bir nesil yetiştirmeli?

Dîne, vatana, millete, bayrağa saygılı bireyler yetiştirmek pek tabi büyük gayret, emek ve zaman işidir. Her öğretmen etrâfını aydınlatan bir ışık gibidir. İnsanın doğuştan vâr olan yetenekleri eğitimle geliştirilmezse nice yetenekler hebâ olur gider.

İnsan yetiştirmek ufku sonsuzluğa dayanan bir sanattır. Ülkelerin gelişmişliği eğitime bağlıdır. Ancak eğitim sistemlerini çağın donatılarıyla harmanlayan milletler, dünya konjonktüründe iyi bir yer edinebilirler. İyi eğitilmiş insan gücü ülkelerin saygınlığını artırır. Bu minvalde öğretmen aydınlık geleceği çizendir. Eğitimle fıtrat ve ruhtaki güzellikler geliştirilirse ortaya mükemmel eserler konabilir. Bu hususta Socrates’in bir sözünün hatırlatmak yerinde olacaktır; ‘Dünyâda her şeye değer biçilebilir ama öğretmenin eserlerine değer biçilemez.’ Çünkü öğretmenin eseri insandır, nesildir, yetişmiş enerjik güçtür, ahlaktır, değerlerdir. Dolayısıyla öğretmenlik kutsal bir meslektir.

Gerçek ve örnek bir eğitimle insana şu özellikler yerleştirilir; tembelliğe kaymayıp hep çalışmak, asılsızlığa değil hakikatlere yönelmek, kibirlenmeyip tevâzuyla davranmak, zulmü değil adâleti seçmek, bencil değil yardımsever olmak, öteleyici değil kucaklayıcı olmak… Öğretmen öğrencilerine hep müspet fikirler aşılamalıdır.

Öğretmenlik mesleği tıpkı bahçıvanlık gibidir. Onun bahçesinde çeşit çeşit renkte, desende ve kokuda çiçekler bulunur. Öğretmen çiçeklerini sevgiyle sulayarak şefkatle büyütür, özenle yetiştirir. Öğretmenler öğrencilerini kendi evlatları gibi görmeli onlara son derece sıcak, sevecen, anlayışlı, sabırlı, şefkat ve sevgi dolu davranışlarda bulunmalıdır. Dâima yapıcı tavırlar sergilemeli hatâları olumlu bir tarzda düzeltme gayretinde olmalıdır. Olumsuz davranışları hoşgörüyle olumlu hâle çevirebilmeli ve asla vaz geçmemelidir. Hayır ve iyi davranışları yerleştirmek için ısrarla uğraşmalıdır olmuyorsa bunun için duâlar etmelidir.

Öğretmen öğrencisini eğitirken erdemli ve ahlaklı olmanın dinamiklerini bizzat kendisi yaşayarak öğretmelidir. Öğretmen öğrencisine iyi davranış özelliklerini kazandıran iyi bir rehber güzel bir kılavuz olmalıdır. Öğretmen öğrencisine hem bilgiyi öğretmeli hem de onun üretken olmasına yardım etmelidir. Öğretmen öğrencisine enerjisini boşa harcamaması gerektiğini ve zamânını doğru değerlendirebilme bilincini verebilmelidir.

Öğretmen öğrencisine kitap okumasını sevdirmeli, körü körüne Batı hayranlığı aşılamamalı, târihini, kültürünü, dînini, diyânetini, şanlı mâzisini, dünyâyı ayağa kaldırabilecek faziletli değerlerini özgüvenle öğretmeli, geleceğe emin adımlarla yürüyen cesur, yiğit ve kahraman bir nesil inşa etmelidir.

Dileğimiz odur ki; önce bireyin öz kendi varlığına sonra ailesine sonra tüm insanlığa saygı duyan bir nesil yetişsin. Cesur, fedâkar, başarılı, birikimli, özgüveni yerinde şahsiyetli bir nesil yetişsin. Doğru, dürüst, adâletli, ahlaklı bir nesil yetişsin. Emeğe kıymet veren, her düşünceye saygılı, hoşgörülü, zoru başarmaya azimli, kararlı, problemler karşısında çabucak pes etmeyen, başarısızlıklar karşısında yıkılmayan tekrara azimle ayağa kalmasını bilen bir nesil yetişsin. Okumayı, öğrenmeyi, üretmeyi önemseyen bir nesil yetişsin inşaALLAH diye umut ediyoruz.

Bizler biliyoruz ki eğitim belirli mevsimlerde belirli zamanlarda dönemlik icra edilen bir faaliyet değildir. Eğitim bir ömür boyu devam eden bir süreçtir. Eğitimle alınanlar, iyilik ve kötülük adına ömürlük sürüyor ve sürdürülüyor. Bu sebeple her ülke bütçesinde en büyük ödenek payı eğitime ayrılır ama dedik ya eğitim işi maddenin yanında daha çok mânâyla yâni ruhla yapılırsa ömürlük etkisi olur yoksa göstermelik şeklen yapılanlar kalıcı olmaz. Yalnızca sınıf geçmek için verilen bilgiler çabucak gidicidir, o bilgiler belli süreler için ezberlenir ve kısa sürede unutulur. Biz istiyoruz ki eğitim ciddi anlamda yapılmalı ki etkisi ömür boyu devam etsin. Eğitim insanların hayâtına hep olumlu katkılar yapsın. Olur inşaALLAH diyerek yazımızı sonlandıralım efendim.

Bütün güzel günler saygıdeğer öğretmenlerimin olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR