Nakliyeciler maliyetlerin altında eziliyor!

Nakliyeciler maliyetlerin altında eziliyor!

Kamyoncu esnafının sıkıntısının bir türlü son bulmadığını ifade eden Nakliyat-İş Konya Bölge Temsilcisi Mehmet Ünver, “Sektördeki sıkıntı son 1 yıldır, artarak devam ediyor. Girdi maliyetleri, daha ne kadar böyle belimizi bükecek bilmiyoruz” dedi

Ekonomide yaşanan gel gitlerin en büyük kurbanlarından biri kamyoncu esnafını oldu. Özellikle son 1-1 buçuk yıldır yaşanan ekonomik sıkıntı, çoğu sektörde olduğu gibi nakliye sektöründe de girdi maliyetlerini artırdı. Son yapılan hesaplamalara göre kamyoncu esnafının girdi maliyetinin yaklaşık yüzde 300 oranında artması ise dikkatlerden kaçmadı. Büyük bir krizin arifesinde olan nakliye sektörü, hafif bir canlanmaya rağmen, yüksek akaryakıt, lastik, çalışan giderlerinden dolayı rahat bir nefes alamıyor. Yüksek girdi maliyetlerinin altından kalkmaya çalışan nakliyeciler, gidişatın korkutucu boyutta olmasından dert yakınıyor.

KAMYONCU ESNAFI ARTIK AYAKTA DURAMIYOR!

Nakliyat-İş Konya Bölge Temsilcisi Mehmet Ünver, köprü ücretlerindeki artıştan, mazota gelen zamlardan ve lastik ücretlerindeki artıştan, nakliyecilerin rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

İşlerinin dönem dönem açıldığını fakat bu olumlu gelişmeye rağmen kamyoncu esnafının hala eski günlerini özlediğini dile getiren Ünver, “Dolar yükseliyor. Dolar seyrinde kalsa bile bizim girdi maliyetlerimizde bir azalma olmuyor. Bizim sürekli dile getirdiğimiz bir mesele vardı. Eğer girdi maliyetlerimizde yükselme olursa bu koli bazında taşınan ürünlerin gider ücretleri de yükseltecek. Sürekli bunu dile getiriyorduk. Dediklerimiz de çıktı. Esnafımız artık gerçekten vatandaşa derdini anlatamıyor. Esnafın girdi maliyeti yüksek. Nakliye ücretine zam yapınca vatandaş neden böyle oluyor diye esnafla tartışıyor. Burada vatandaşın en son tartışacağı kişi kamyoncu esnafıdır. Kamyoncu esnafının suçu günahı ne? Vatandaşımız da haklı. Birkaç ay önce aynı ürünü daha ucuza taşıtma imkânı bulunan vatandaş, bugün neden daha fazla para vererek işini yaptırsın? Fakat nakliye ücretlerindeki artışı arkadaşlarımız vatandaşa yine de anlatıyor. Bu artışın bir mecburiyetin yansıması olduğunu söylüyorlar. Girdi maliyetinin altında sürekli ezilen, geliri ise giderini karşılamayan bir esnaf ne yapacak? Vatandaşın talebi için belli bir süre girdi maliyetlerindeki artışlara dayanılabilir. Nakliye ücretine zam yapılmayabilir. Peki sonrası? Esnafımız bu anlamda gereken fedakârlığı yaptı ama esnafın da bu kötü gidişata dayanacak gücü ve hali kalmadı” şeklinde konuştu.

GİRDİ MALİYETLERİNDEN CEPTE PARA KALMIYOR!

“Akaryakıt ürünlerinde henüz bir dengelenme söz konusu değil. Bir indirim yapılıyor, iki gün sonra yine zam geliyor. Akaryakıta zam gelmesi demek, nakliye ücretlerinin ve kamyoncu esnafının da taşıdığı ürünlere mecburen zam gelmesi demektir” diyen Başkan Mehmet Ünver, daha sonra şunları kaydetti: “Esnafımız eskisi gibi para kazanamıyor. Ülkenin ekonomisi ortada. Vatandaşın alım gücü zaten düştü. Bunların hepsini bir araya getirince ortaya çıkan tek gereklilik acilen sektörlerdeki girdi maliyetlerinin hızla düşürülmesi. Akaryakıta zam gelmesi demek doğrudan veya dolaylı olarak milyonlarca insanın bundan etkilenmesi demektir. Akaryakıta zam gelince bizim yükümüz artacak. Vatandaş, evine aldığı salatalığı, domatesi daha pahalıya tüketmeye mahkum olacak. Yine söylüyorum girdi maliyetlerini karşılamaktan, nakliyecilerin cebinde para kalmıyor. Geçmiş yıllara oranla kamyoncu esnafının iş kapasitesi hayli düştü.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum