Nakliye ve Lojistik Hizmetleri

Nakliye ve Lojistik Hizmetleri

Lojistik kelimesi, ürün ve hizmetlerin istenilen zamanda istenilen şekilde tedarik edilmesi için bir araç olarak tanımlanabilir.

Lojistik kelimesi, ürün ve hizmetlerin istenilen zamanda istenilen şekilde tedarik edilmesi için bir araç olarak tanımlanabilir. Günümüzde, pazarlama veya üretim organizasyonlarının bel kemiğini lojistik oluşturur, şirketler ve bireyler için hayati önem taşır.

Lojistiğin doğumu, askeri ihtiyaçların karşılanmak istenmesidir. Bundan yola çıkıp özellikle Rönesans dönemlerinden sonra büyük önem taşıyan geniş bir sektör haline gelmiştir. Lojistik;

Taşımacılık

Depolama

Malzeme yönetimi

Envanter

Paketleme gibi aşamalardan oluşur.

Lojistiğin önemi

Günümüzde şirketler arası rekabet birinci derecede önem kazanmıştır ve şirketler düzenli olarak verimlerini arttırmak ve rakiplerini elemek için Ar-Ge projeleri geliştirir ve üzerinde çalışırlar. Örnek olarak cep telefonu üretimi sektörünü düşünelim. Bildiğimiz gibi bir cep telefonu almak isterken genellikle kararsız kalırız. Birbirinden farklı şirketler birbirine benzer türde ve kalitede ürün üretebilirler. Ya da cep telefonu yerine televizyonu düşünürsek yine aynı şekildedir. Yani şirketler arası rekabette ürün kalitesi benzer olabilir ya da ürünün kalitesini arttırmak istenilirken maliyet de buna paralel olarak artar. İşte burada lojistik sayesinde bu maliyet düşürülebilir.

Günümüzde hız çağında yaşamamız ve şehirler, bölgeler hatta ülkeler arası bile iletişimin gelişmesiyle taşımacılık ihtiyacı artmıştır. Bu ihtiyaçların karşılanmasıyla birlikte bu işi ihtiyaca göre düzenli, güvenli ve hızlı yapan şirketler öne çıkmıştır.

TAŞIMACILIK MODLARI

Karayolu Taşımacılığı: En yaygın ve esnek taşıma biçimidir. Bu taşımacılıkta yükleme ve boşaltma işlemleri kolaylıkla yapılabilir. Araçların girebildiği her yerden her yere mal veya hizmet taşınabilir. Özellikle kısa mesafelerde büyük avantajlıdır. Araç olarak kamyon, kamyonet, tır gibi araçlar kullanılır. Diğer yollara göre daha ekonomik ve pratiktir.

Denizyolu Taşımacılığı: Ülkeler ve bölgeler arası kullanılan en yaygın taşıma biçimidir. Düşük maliyetlidir. Ancak yalnız büyük şirketler tarafından kullanılabilir. Bireysel kullanımı henüz gelişmemiştir.

Havayolu Taşımacılığı: Genellikle tercih edilme nedeniz mesafe ve hız faktörüdür. Kargo uçakları bu işi önde götürür.

Demiryolu Taşımacılığı: Düşük değerli, ağır hacimli cisimler için kullanılır.

, lojistik sektörünün alanlarından biri ve en önemlisidir. Genellikle lojistik kelimesi ile aynı anlamda kullanılır. Mal, eşya ya da herhangi bir ihtiyacın bir yerden diğer yere taşımak anlamına gelir.

Önceki yıllarda özellikle ülkemizde büyük eksiklikler içeren bir alandı. Yani özel anlamda evinde oturan birinin nakliye işini yapacak bir şirkete, kuruma veya birilerine ulaşması gerçekten zordu. Ancak artık gelişmekte olan bu alanda internet üzerinden web siteleri veya uygulamalar aracılığıyla kolaylaşmış ve önü açılmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.