Muş'ta Tütün Kırımı Başladı

Muş'ta Tütün Kırımı Başladı

Muş’ta 460 çiftçinin geçim kaynaklarından biri olan tütün kırımı başladı. İlk kırım çalışmalarını Sungu beldesinde izleyen Vali Vedat Büyükersoy, bol kazanç temennisinde bulundu.Muş'ta tütün kırımı başlaması dolayısıyla...

Muş’ta 460 çiftçinin geçim kaynaklarından biri olan tütün kırımı başladı. İlk kırım çalışmalarını Sungu beldesinde izleyen Vali Vedat Büyükersoy, bol kazanç temennisinde bulundu.

Muş'ta tütün kırımı başlaması dolayısıyla Vali Vedat Büyükersoy, Sungu beldesindeki tütün hasadını inceledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun'un da eşlik ettiği Büyükersoy, vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Kırımı yapılıp iplere dizilen tütünleri inceleyen Vali Büyükersoy, daha sonra tütünle ilgili Şehmus Solgun'dan bilgi aldı.

Muş'ta bin 800 ton civarında tütün hasadı beklendiğini belirten Vali Büyükersoy, Muş tütününün çok kaliteli olduğunu ifade etti. Büyükersoy, şunları söyledi: "Muş’un tütünü çok kaliteli bir tütün ve özel firmalar satın alıyor. Geçmişte TEKEL'e tütün veren çiftçimiz artık TEKEL'i aramıyor. Çünkü özel firmalar üretilen ürünlerin hemen hemen tamamını alıyor ve sözleşmeye tabi tutulan rakam bile tamamlanamıyor. Hayatımda hiç tütün mamulü kullanmadım ve sigaraya karşıyım ama sigara kullanan vatandaşlarımız var ve öyle tahmin ediyorum ki burada yetiştirilen tütünler yurt dışına götürülerek orada kendi tütünleri ile karıştırıp farklı bir aroma katarak piyasaya sunuyorlar. Bizim üreticimiz kazandıktan sonra, biz buradaki tütünün de Muş için önemli olduğuna inanıyoruz. Tütün kazancı çok zor bir iş, belki sabahın erken saatlerinden geç vakitlere kadar onu ipe dizecekler. Güneşe koyup kurutacaklar. Az önce muhtar kardeşimiz 'inşallah yağmur yağmaz, yağarsa bizim hasadımız arzu ettiğimizin dışında rengi değişeceğinden dolayı bize çok fazla getirmeyebilir' diye ifade etti. Biz de onun duasına amin diyoruz. İnşallah yağmur yağmadan tütünlerimiz kurur ve bol kazanç getirir."

'4 DEĞİŞİK FİRMAYA TÜTÜN SATIYORUZ'

Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun ise kurutulan tütünlerin kısa bir süre sonra firmalar tarafından satın alınacağını belirterek, "Tütünlerimiz kurutma esnasına gelmiş ve yaklaşık 10 ile 15 gün sonra kutulamaya geçeceğiz. Ekim ayının 15’inden sonra satışlarına başlayacağız. 460 çiftçi ile sözleşmemiz var. Bin 800 ton civarında bir hedefimiz var ve kilosunu 6 liradan sözleşme yapmışız. Biz bu sene hem Kırgızistan’ın Talgar tütününü hem Makedonya'nın tütününü hem de yıllar yılı yaptığımız tütünleri yapmışız. 4 değişik firma ile yaklaşık bin 800 ton sözleşmemiz var. Türk tütününün kaliteli olduğu görünüyor ve dünyada 'oryantel' adını almış, Muş’un yıllar yılı ekonomisine katkı sunmuş ürünümüz halen devam etmektedir." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.